Postoperatif dönemde meme kanseri hasta izleminde kontrastlı mamografinin rolü
The role of contrast-enhanced mammography in the follow-up of breast cancer patients in the postoperative period
- Tez No: 1006840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ALADAĞ KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Kontrastlı Mamografi, Post-operatif Takip, Rekürrens, Breast cancer, Contrast-enhanced mammography, Postoperative follow-up, Recurrence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇLAR: Bu çalışmada meme kanseri tanılı hastaların postoperatif dönem takiplerinde kontrastlı mamografi (KM) tetkikinin ipsilateral veya karşı memede gelişen rekürren kanserin saptanmasındaki tanısal performansı, BI-RADS kategorizasyonuna olan etkisi ile manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve dijital mamografiye kıyasla etkinliğinin karşılaştırılmasını amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda Ocak 2024- Şubat 2025 tarihleri arasında tanısal/tarama amacıyla kliniğimize başvuran, meme kanseri veya redüksiyon mammoplasti amacıyla opere edilmiş olan, 79 hastaya ait kontrastlı mamografi imajları değerlendirildi. Konvansiyonel mamografi, meme ultrasonografisi (USG) ve meme MRG tetkiklerinden elde olanlar ile bulgular karşılaştırıldı. BI-RADS 4 ve 5 bulgular saptanması üzerine örneklenen lezyonlara ait histopatolojik veriler kaydedildi. BULGULAR: Kontrastlı mamografiye için maligniteyi ayırt etmede; duyarlılık %93,75 (15/16), özgüllük %50,00 (7/14), pozitif öngörü değeri %68,18 (15/22), negatif öngörü değeri %87,50 (7/8) ve tanısal doğruluk oranı %73,33 (22/30) idi. KM'de kontrastlanma varlığı ile histopatolojik sonuçlar arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; kontrastlanma izlenmeyen 6/7 olgu (%85,71) benign, 1'i (%14,29) malign iken, kontrastlanma saptanan 7/22 olgu (%31,82) benign ve 15/22 (%68,18) malign olarak kaydedildi. KM ve MRG'de ölçülen lezyon boyutları arasında 0.95 (Pearson r) değerinde, istatistiksel olarak pozitif korelasyon saptandı. SONUÇ: Kontrastlı mamografinin postoperatif dönemde rezidü/rekürrens hastalığın saptanmasında, konvansiyonel görüntüleme yöntemlerini tamamlayıcı bir rol üstlenerek klinik karar verme sürecini destekleyecek potansiyele sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: This study aimed to evaluate the diagnostic performance of contrast-enhanced mammography (CEM) in detecting recurrent cancer developing in the ipsilateral or contralateral breast during postoperative follow-up of patients with breast cancer, to assess its impact on the BI-RADS reporting system, and to compare its diagnostic efficacy with breast magnetic resonance imaging (MRI) and digital mammography. MATERIALS AND METHODS: In this study, CEM images of 79 patients who underwent surgery for breast cancer or reduction mammoplasty and who were referred to our clinic for diagnostic or screening purposes between January 2024 and February 2025 were evaluated. Findings were compared with those obtained from conventional mammography, breast ultrasonography, and breast MRI when available. Histopathological data of lesions sampled due to BI-RADS 4 and 5 findings were recorded. RESULTS: Analysis of the diagnostic performance of CEM revealed a sensitivity of 93.75% (15/16), specificity of 50.00% (7/14), positive predictive value of 68.18% (15/22), negative predictive value of 87.50% (7/8), and diagnostic accuracy of 73.33% (22/30). When the relationship between contrast enhancement on CEM and histopathological results was evaluated, 6 of 7 cases without contrast enhancement (85.71%) were benign and 1 (14.29%) was malignant, whereas among 22 cases with contrast enhancement, 7 (31.82%) were benign and 15 (68.18%) were malignant. A statistically very strong and positive correlation was found between lesion size measurements on CEM and MRI, with a Pearson correlation coefficient (r) of 0.95. CONCLUSION: Contrast-enhanced mammography has the potential to support clinical decision-making by assuming a complementary role to conventional imaging modalities in the detection of residual or recurrent disease during the postoperative period.