Altay Türklerinin geçiş dönemleri (doğum-evlilik-ölüm)
Transition periods of the Altai Turks (birth-marriage-death)
- Tez No: 1007055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SHURUBU KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Altay Türkleri, Geçiş ritüelleri, Altai Turks, Rites of passage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
İnsan hayatı, doğum, evlilik ve ölüm gibi önemli geçiş dönemlerinden oluşmaktadır. Bu aşamalar, her toplum için özel bir anlam taşımakta, kültür de bu aşamaların şekillenmesinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Altay bölgesi, tarih sahnesine ilk çıktıkları zamanlarda Türkler tarafından anayurt olarak seçilmiş ve yıllar içerisinde birçok Türk devletine ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bölge zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Çalışmanın konusu olan Altay Türkleri hem bulundukları coğrafya hem de tarihi geçmişleriyle somut olmayan kültürel mirasa önemli katkılar sağlamaktadır. Bu tez dört ana bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde Altay Cumhuriyeti ve Altay Türkleri hakkında genel bilgiler, ikinci bölümde doğum, üçüncü bölümde evlilik, dördüncü bölümde ise ölüm ritüelleri ele alınmaktadır. Doğum, nesillerin devam etmesini sağlayan temel bir geçiş dönemi olarak öne çıkmakta ve yeni doğan bireyin hayatının başlangıcını simgelemektedir. Evlilik, sadece kadın ve erkeği bir araya getiren bir kurum değil, aynı zamanda iki tarafın da ailesinin bir araya gelmesini sağlayan hem çiftler hem de aileler için yeni bir hayatın ilk adımıdır. Ölüm ise, her canlı için kaçınılmaz bir son olarak değerlendirilmekte ve bu dönemde, ölümü ifade eden belirtilerden kaçınma ve ruhun öteki dünyaya geçişiyle ilgili gelenek ve ritüellerle aktarılır. Bu çalışmanın temel amacı, Altay Türklerinin geçiş dönemlerine ait ritüelleri tespit etmek, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri kayıt altına almak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır.
Özet (Çeviri)
Human life consists of important transition periods such as birth, marriage and death. These stages have a special meaning for each society, and culture plays a very important role in shaping these stages. The Altai region was chosen as the homeland by the Turks when they first appeared on the stage of history and has hosted many Turkish states over the years. For this reason, the region has a rich cultural heritage. The Altai Turks, who are the subject of the study, make important contributions to the intangible cultural heritage with both their geography and historical past. This thesis consists of four main sections, the first section covers general information about the Altai Republic and the Altai Turks, the second section covers birth, the third section covers marriage, and the fourth section covers death rituals. Birth stands out as a fundamental transition period that ensures the continuation of generations and symbolizes the beginning of the life of the newborn individual. Marriage is not only an institution that brings women and men together but also enables the families of both parties to come together and is the first step of a new life for both couples and families. Death, on the other hand, is considered an inevitable end for every living being, and during this period, traditions and rituals related to avoiding signs of death and the transition of the soul to the other world support the cultural heritage. The main purpose of this study is to identify the rituals of the transition periods of the Altai Turks, to record cultural values that are on the verge of being forgotten, and to pass them on to future generations.