Boyun ve omuz ağrılı hastalarda reformer pilates egzersizlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of reformer pilates exercises in patients with neck and shoulder pain
  1. Tez No: 1007059
  2. Yazar: FURKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANIM EDA SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, Omuz ağrısı, Neck pain, Shoulder pain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı boyun ve omuz ağrılı hastalarda fizyoterapist eşliğinde yapılan reformer pilates egzersizlerinin ev programı olarak verilen mat pilates egzersizlerine göre etkinliğinin değerlendirilmesidir. Hastaları reformer pilates (RPG) ve mat pilates (MPG) gruplarına ayırıp reformer pilates grubunu alanında eğitimli pilates sertifikalı bir fizyoterapist eşliğinde, mat pilates grubunu ise ev egzersiz programı eşliğinde 6 hafta boyunca haftanın iki günü olmak üzere takip etmektir. Grupların normal eklem hareket açıklığı (NEH), ağrı (VAS), kas kuvveti, kas kısalığı(pektoral), yaşam kalitesi (SF-12), boyun özürlülük skorlama indeksi, baş önde postürü değerlendirmeleri açısından karşılaştırmalarına dayanmaktadır. Bu araştırmada Reformer Pilates programı ile ev egzersiz programının boyun ağrısı, hareket açıklığı, kas kuvveti, yaşam kalitesi ve postür üzerine etkileri karşılaştırılmıştır. Mann-Whitney U testi sonuçlarına göre, değerlendirilen değişkenlerin büyük çoğunluğunda iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar elde edilmiştir. Analize dahil edilen toplam 51 değişkenin %80,4'ünde (n=41) gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > ,05). Bu sonuç, çalışma gruplarının başlangıç düzeyinde büyük ölçüde homojen bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, değişkenlerin %19,6'sında (n=10) anlamlı farklılık gözlenmiştir (p < ,05). Bu farklılıklar çoğunlukla ağrıya bağlı yaşam kalitesi alanları ve bazı spesifik eklem hareket açıklığı ölçümlerinde ortaya çıkmıştır. Reformer Pilates grubunda değerlendirilen tüm parametrelerde (boyun özürlülük skoru, ağrı düzeyleri, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti ve SF-12 yaşam kalitesi alt ölçekleri) son test değerleri ön test değerlerine kıyasla anlamlı şekilde iyileşmiştir (p<,001). Benzer şekilde, ev egzersizi programı uygulayan grupta da tüm ölçüm alanlarında anlamlı gelişme saptanmıştır (p<,001). Bu bulguların ışığında elde ettiğimiz verilere göre reformer pilates egzersizleri ilgili parametrelerin çoğunda mat pilates egzersizlerine göre daha fazla gelişim sağlamış olup literatüre bu alanda örnek teşkil edecek bir çalışma kazandırılmıştır. Çalışmamız gelecekteki çalışmalara ilham olarak egzersiz çeşitleri ve hasta tipleri açısından daha geniş araştırmalarla desteklenip daha uzun süreli çalışmalara örnek olması açısından da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the effectiveness of reformer Pilates exercises performed under the supervision of a physical therapist compared to mat Pilates exercises given as a home program in patients with neck and shoulder pain. Patients were divided into reformer Pilates (RPG) and mat Pilates (MPG) groups. The reformer Pilates group was supervised by a certified Pilates physical therapist trained in the field, while the mat Pilates group followed a home exercise program. Both groups were monitored twice a week for 6 weeks. The groups were compared in terms of normal joint range of motion (NJROM), pain (VAS), muscle strength, muscle shortening (pectoral), quality of life (SF-12), neck disability scoring index, and forward head posture assessments. This study compared the effects of the Reformer Pilates program and the home exercise program on neck pain, range of motion, muscle strength, quality of life, and posture. According to the Mann-Whitney U test results, statistically significant differences were found between the two groups in the vast majority of the variables evaluated. In 80.4% of the total 51 variables included in the analysis (n=41), no significant difference was found between the groups (p > .05). This result indicates that the study groups were largely homogeneous at baseline. However, significant differences were observed in 19.6% of the variables (n=10) (p< .05). These differences were mostly in pain-related quality of life domains and some specific joint range of motion measurements.