VII–XV. yüzyıllar arasında Trablusgarb (siyasi ve ekonomik tarihi)
Tripoli between the 7th and 15th centuries (political and economic history)
  1. Tez No: 1007072
  2. Yazar: DAVUT HASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NURULLAH ÖZDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Çağ, Kuzey Afrika, Trablusgarp, Şehir Tarihi, Ekonomi, Middle Ages, North Africa, Tripoli, Urban History, Economy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, VII-XV. Yüzyıllar Arasında Trablusgarp şehrinin siyasi ve ekonomik yapısını incelemeyi amaçlamaktadır. Kuzey Afrika'nın Akdeniz'e açılan en önemli liman şehirlerinden biri olan Trablusgarp, sahip olduğu stratejik konum sayesinde Akdeniz ticareti ile Sahra ötesi ticaret yollarını birbirine bağlayan stratejik bir konuma sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu durum, şehrin hem bölgesel hem de uluslararası ölçekte siyasi ve ekonomik önem kazanmasını sağlamıştır. Çalışmada, İslam hâkimiyetinin tesis edilmesinden itibaren Trablusgarp'ın VII-XV. yüzyıllar arasında geçirdiği tarihsel süreç ele alınmış; şehrin siyasi yapılanması ve ticari faaliyetleri bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Araştırmada, başta Orta Çağ İslâm coğrafyacıları ve tarihçilerinin eserleri olmak üzere seyahatnameler, kronikler ve modern akademik çalışmalar temel kaynaklar olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler tarihsel ve karşılaştırmalı yöntemlerle analiz edilerek, Trablusgarp'ın siyasi gelişimi ile ekonomik işlevleri arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda, Trablusgarp'ın VII-XV. yüzyıllar arasında boyunca yalnızca yerel ve bölgesel bir merkez olarak değil, aynı zamanda Akdeniz dünyası ile Afrika'nın iç bölgeleri arasında ticari, stratejik ve siyasi açıdan önemli bir şehir olarak öne çıktığı tespit edilmiştir. Bu tez, Trablusgarp örneği üzerinden Kuzey Afrika şehir tarihinin, VII-XV. yüzyıllar arasında İslam dünyasındaki siyasi ve ekonomik dinamikler çerçevesinde daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the political and economic structure of the city of Tripoli between the 7th and 15th centuries. As one of North Africa's most important port cities opening onto the Mediterranean, Tripoli is understood to have held a strategic position, linking Mediterranean trade with trans-Saharan trade routes. This situation ensured that the city gained political and economic significance at both regional and international levels. The study examines the historical process that Tripoli underwent between the 7th and 15th centuries, beginning with the establishment of Islamic rule; the city's political structure and commercial activities have been assessed from a holistic perspective. The research utilised primary sources such as the works of medieval Islamic geographers and historians, travelogues, chronicles and modern academic studies. The data obtained were analysed using historical and comparative methods, revealing the relationship between Tripoli's political development and its economic functions. The research concluded that, throughout the 7th to 15th centuries, Tripoli emerged not only as a local and regional centre but also as a city of significant commercial, strategic and political importance linking the Mediterranean world with the interior regions of Africa.This thesis aims to contribute to a better understanding of the history of North African cities, using the example of Tripoli, within the context of the political and economic dynamics of the Islamic world between the 7th and 15th centuries.