Kanser hastalarında duygu düzenleme becerisi ve bilişsel esnekliğin psikolojik iyi oluşa etkisi
The effect of emotion regulation skills and cognitive flexibility on psychological well-being in cancer patients
  1. Tez No: 1007123
  2. Yazar: ESRANUR TAŞTAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN EBADİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Onkoloji, Psychology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, Duygu düzenleme güçlüğü, Kemoterapi-kanser-bölgesel perfüzyon, Psikolojik iyi oluş, Cognitive flexibility, Emotion dysregulation, Chemotherapy-Cancer-Regional Perfusion, Psychological well being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, kanser hastalarında duygu düzenleme güçlüğü ve bilişsel esnekliğin psikolojik iyi oluşa etkisi incelenmektedir. Araştırmada ayrıca, duygu düzenleme güçlüğü, bilişsel esneklik ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin birbiriyle ve cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, gelir grubu ve kanser türü değişkenleriyle ilişkisi ele alınmıştır. Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul'da tedavi gören 127 kanser hastası oluşturmaktadır. Kullanılan veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Bilişsel Esneklik Envanteri, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin analiz sürecinde SPSS 27.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bilişsel esneklik ve duygu düzenleme güçlüğü puanlarının psikolojik iyi oluş puanlarını anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular literatür bağlamında tartışılmış ve gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of emotion regulation difficulties and cognitive flexibility on psychological well-being in cancer patients. The research also examines the relationships between emotion regulation difficulties, cognitive flexibility, and psychological well-being, as well as their relationship with gender, education level, marital status, income group, and cancer type. A correlational survey model was used in the study. The sample consisted of 127 cancer patients receiving treatment in Istanbul. Data were collected using a Sociodemographic Information Form, the Cognitive Flexibility Inventory, the Difficulties in Emotion Regulation Scale-Short Form, and the Psychological Well-being Scale. SPSS 27.0 software was used for data analysis. The results showed that cognitive flexibility and emotion regulation difficulties significantly predicted psychological well-being scores. The findings are discussed within the context of the literature, and suggestions for future research are provided.