Süt ürünlerinde melamin içeriğinin nano lc sisteminde belirlenmesi
Determination of melamine content in uht milk products using a nano-lc system
- Tez No: 1007157
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Melamin, Monolit, Süt, Melamine, Monolith, Milk
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından kritik bir risk faktörü olan melamin tağşişi, sahip olduğu %66,6 oranındaki yüksek azot içeriği sayesinde klasik Kjeldahl metodunu manipüle ederek protein miktarının gerçekte olduğundan fazla görünmesine yol açmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, Bingöl ilindeki süpermarketlerden temin edilen ve bir kısmı meyve aromalı olan toplam 12 adet UHT süt örneğinde melamin varlığı kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Analiz sürecinde; laboratuvar koşullarında sentezlenen ve karakterize edilen ters faz hidrofobikmonolitik kolon entegreli nano-LC/UV sistemi kullanılmıştır. Kolon sentezinde fonksiyonel monomer olarak 9-antrasenilmetil metakrilat (ANM), çapraz bağlayıcı olarak ise trimetilolpropantrimetakrilat (TRIM) tercih edilmiştir. Geliştirilen yöntem; kesinlik, doğrusallık, geri kazanım ve duyarlılık parametreleri açısından uluslararası standartlara göre valide edilmiştir. Metot optimizasyonu sonucunda LOD değeri 0,0012 µg/kg, LOQ değeri ise 0,008 µg/kg olarak belirlenmiş; böylece yüksek analitik seçicilik elde edilmiştir. Yeşil Analitik Kimya (GAC) ilkeleri çerçevesinde değerlendirilen yöntemin AGREE skoru 0,75 olarak hesaplanmış, bu değer yöntemin çevre dostu ve sürdürülebilir karakterini kanıtlamıştır. Sonuç olarak bu çalışma; farklı süt matrislerinde melaminin rutin takibi için geleneksel yöntemlere kıyasla daha düşük solvent tüketimi sağlayan, hassas, güvenilir ve yüksek performanslı bir analiz yöntemini literatüre kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Melamine adulteration represents a significant risk to food safety and public health, as its high nitrogen content (66.6%) can lead to the overestimation of protein levels through manipulation of the traditional Kjeldahl method. In this thesis, the presence of melamine was comprehensively investigated in 12 plain and fruit-flavored UHT milk samples obtained from supermarkets in Bingöl province. Analyses were performed using a nano-LC/UV system integrated with a reversed-phase hydrophobic monolithic column synthesized and characterized under laboratory conditions. In the column preparation, 9-anthracenylmethyl methacrylate (ANM) was employed as the functional monomer and trimethylolpropane trimethacrylate (TRIM) as the cross-linking agent. The developed method was validated in accordance with international standards with respect to precision, linearity, recovery, and sensitivity. Following optimization, the limits of detection (LOD) and quantification (LOQ) were determined as 0.0012 µg/kg and 0.008 µg/kg, respectively, indicating high analytical sensitivity and selectivity. The AGREE score of the method, assessed within the framework of Green Analytical Chemistry (GAC) principles, was calculated as 0.75, demonstrating its environmentally friendly and sustainable characteristics. Overall, this study introduces a precise, reliable, and high-performance analytical approach to the literature, providing reduced solvent consumption compared to conventional methods for the routine monitoring of melamine in diverse milk matrices.