Computational reengineering of the burkholderia cepacia lipase enzyme to enhance the catalytic activity of the morita-baylis-hillman reaction
Morita-baylis-hillman reaksiyonunun katalitik aktivitesini geliştirmek için burkholderia cepacia lipaz enziminin hesaplamalı yeniden yapılanması
  1. Tez No: 1007166
  2. Yazar: IMANE ALSARWAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN ÇELEBİ ÖLÇÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Biyoteknoloji, Biyokimya, Chemistry, Biotechnology, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Enzimler, Katalizörler, Biotechnology, Enzymes, Catalysts
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimyasal Bilimler ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son on yılda yoğun enerji tüketimi nedeniyle sürdürülebilirliğe doğru bir yönelim devam ediyor. Yeşil biyokatalizörlerin tasarımı, yeşil kimya ve endüstriyel sürdürülebilirlikteki mevcut eğilimler ve ihtiyaçlarla iyi bir uyum içindedir. Enzimler, canlı organizmalarda yaşamın sürdürülmesi için gerekli katalitik işlevleri yerine getiren biyolojik katalizörlerdir. Karışık enzimler olarak bilinen bazı enzimler, belirlenen fonksiyonların ötesinde reaksiyonları katalize etme yeteneğine sahip olduklarından onları avantajlı hale getirirler. Morita-Baylis-Hillman (MBH) reaksiyonu, basit başlangıç ​​malzemelerini minimum atıkla yoğun şekilde işlevselleştirilmiş istenen ürünlere dönüştürdüğü için ilaç endüstrisinde değerli olan bir karbon-karbon (C-C) birleştirme reaksiyonudur. Ancak hem reaksiyon hızı hem de reaksiyon dönüşümü düşüktür. Doğal olarak enzimler karbon-karbon (C-C) birleşme reaksiyonlarını katalize eder. Burkholderia cepacia lipazının Morita-Baylis-Hillman (MBH) reaksiyonunu rastgele katalize ettiği deneysel olarak gösterilmiştir. Ancak dönüşüm oranları ve seçicilikler endüstriyel prosesler için yararlı olmaktan uzaktır. Morita-Baylis-Hillman (MBH) reaksiyonu için Burkholderia cepacia lipazının katalitik aktivitesinin hesaplamalı yeniden mühendislik yoluyla arttırılması, daha sürdürülebilir kimyasal süreçlerin geliştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Burkholderia cepicia lipaz, hem MBH hem de aldol reaksiyonlarına karşı karışık katalitik aktivite gösterir. Enzimin varlığında, 2-sikloheksen-1-on'un reaksiyonu MBH (küçük yan ürün) ve aldol (ana ürün) verir. Ancak spesifik katalitik bileşenler ve bunların etki mekanizmaları hala bilinmemektedir. Bu çalışma kapsamında Histidin ve Arginin kataloforlarının önemini araştırmak için reaksiyon yolu araştırılacaktır. Ek olarak Burkholderia cepacia lipazın aktif bölgesi, ürün dağıtımını yönlendirmek için Rosetta Design ile yeniden tasarlanacak ve ortaya çıkan tasarımlar, küme modelleri ve QM/MM/metadinamik ile ayrıca değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In the last decade, there has been an ongoing shift toward sustainability due to the intense energy consumption. The design of green biocatalysts aligns well with the current trends and needs in green chemistry and industrial sustainability. Enzymes are biological catalysts that perform essential catalytic functions to sustain life in living organisms. Some enzymes, known as promiscuous enzymes, have the capability to catalyze reactions beyond their designated functions making them advantageous. The Morita-Baylis-Hillman (MBH) reaction is a carbon-carbon (C-C) coupling reaction that is valuable in the pharmaceutical industry, as it converts simple starting materials into densely functionalized desired products with minimal waste. However, both the reaction rate and reaction conversion are low. Naturally, enzymes catalyze carbon-carbon (C-C) coupling reactions. Burkholderia cepacia lipase was experimentally shown to catalyze the Morita-Baylis-Hillman (MBH) reaction promiscuously. However, the conversion rates and selectivities are far from being useful for industrial processes. Enhancing the catalytic activity of Burkholderia cepacia lipase for the Morita-Baylis-Hillman (MBH) reaction through computational reengineering can contribute significantly to the development of more sustainable chemical processes. Burkholderia cepicia lipase shows promiscuous catalytic activity against both MBH and aldol reactions. In the presence of the enzyme, the reaction of 2- cyclohexen-1-one yields MBH (minor by-product) and aldol (major product). However, the specific catalytic components and their mechanism of action remain unknown. Within the scope of this study, the reaction pathway will be explored to investigate the significance of the Histidine and Arginine catalophores. Additionally, the active site of Burkholderia cepacia lipase will be redesigned with Rosetta Design to steer the product distribution, and the resulting designs will further be evaluated with cluster models and QM/MM/metadynamics.