Akademisyenlerin gözünden akademik kurumlarda güç istismarı
Abuse of power in academic institutions from the perspective of academics
- Tez No: 1007273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademisyenler, Üniversiteler, Academicians, Universities
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı Kafkas Üniversitesinde görev yapan akademisyenlerin görüşlerine göre yükseköğretimde yaşanan güç istismarı sürecini detaylı bir şekilde ortaya koymaktır. Bu kapsamda güç istismarının biçimleri, nedenleri, sonuçları ve istismarla baş etme yöntemleri araştırılmıştır. Bu nedenle çalışma nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik desenle (olgu bilim) yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu maksimumum çeşitlilik örnekleme tekniği ile belirlenen 50 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Akademik Kurumlarda Güç İstismarı Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Görüşme formu araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Araştırmanın verileri içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre akademik kurumlarda akademisyenler güç istismarına maruz kalmaktadırlar. Akademisyenler en çok iş gücü istismarına, psikolojik istismara, kişiler arası sorunların yansıtılmasına, ayrımcılık ve kayırmacılığa maruz kalmaktadırlar. Güç istismarının başlıca nedenleri güçlünün karakter özellikleri, kişiler arası ilişkiler, cinsiyet ve yasal gerekçelerdir. Güç istismarına tepki olarak ise akademisyenler çoğunlukla sessiz kalmaktadırlar. Akademisyenlerin sessiz kalmalarının öne çıkan nedeni atama-kadro ve görevde yükselmenin engellenmesinden korkmalarıdır. Ayrıca akademisyenler güç istismarının akademik performansı etkilediğini ve psikolojik etkilerinin olduğunu da belirterek bu durum için yasal ve kurumsal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal in detail the process of abuse of power in higher education according to the views of academics working at Kafkas University. In this context, the forms, causes, consequences, and coping methods of abuse of power have been investigated. Therefore, the study was conducted using a phenomenological design from qualitative research designs. The study group of the research consists of 50 faculty members determined by the maximum diversity sampling technique. The“Abuse of Power in Academic Institutions Semi-Structured Interview Form”was used as a data collection tool in the research. The interview form was developed by the researcher. The research data was analyzed using content analysis. According to the research results, academics are subjected to abuse of power in academic institutions. Academics are most frequently subjected to workplace exploitation, psychological abuse, projection of interpersonal problems, discrimination, and favoritism. The main reasons for the abuse of power are the character traits of the person in power, interpersonal relationships, gender, and legal justifications. In response to the abuse of power, academics mostly remain silent. The prominent reason for academics' silence is their fear of being prevented from being appointed, promoted, or receiving a promotion. Furthermore, academics stated that the abuse of power affects academic performance and has psychological effects, emphasizing the need for legal and institutional regulations to address this issue.