İşletmelerde ihale sürecinin muhasebeleştirilmesi: Küçük ve orta ölçekli işletmeler üzerine bir araştırma
Accounting for the bidding process in businesses: A study on small and medium-sized enterprises
  1. Tez No: 1007330
  2. Yazar: HASRET YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, KOBİ, Kamu ihalesi, Muhasebe, Ankara, Small and Medium Sized Firms, Public bidding, Accounting
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de kamu ihaleleri, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan 4735 Sayılı Kamu İhale Kanunu Sözleşmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. KİK, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik ve kamuoyu denetimi gibi temel ilkeleri esas almaktadır. Temel ilkeler doğrultusunda oluşturulan ihale sistemi, kamu ihalelerinde adil rekabet ortamının oluşmasını amaçlamakta ve KOBİ'lerin kamu pazarına erişimini kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Fakat ihale süreçlerinin teknik ve bürokratik yapısı, KOBİ'lerin çeşitli güçlüklerle karşılaşmasına neden olmaktadır. Kamu ihaleleri, kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu mal, hizmet ve yapım işlerini temin etmek için başvurduğu yaygın bir yöntemdir. Bu süreç, özellikle KOBİ'ler için önemli bir iş ve gelir kaynağıdır. Kamu alımlarının büyük bir ekonomik ölçeğe sahip olması, ihaleleri yalnızca resmi bir satın alma işlemi olmaktan çıkarıp piyasayı ve rekabet ortamını etkileyen bir yapıya dönüştürmektedir. Bu nedenle kamu ihale sistemi, hem kamu kurumlarının hem de işletmelerin yönetim ve muhasebe açısından önem arz etmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden örnek olay (vaka analizi) yöntemi kullanılmış; işletmeye ait muhasebe kayıtları, finansal belgeler ve ilgili mevzuat incelenmiştir. Elde edilen bulgular, işletmenin ihale sürecinde gerçekleştirdiği muhasebe kayıtlarının genel olarak mevzuata uygun olduğunu, ancak uygulamada bazı kayıtların standartlaşma açısından geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışma sonucunda, KOBİ'lerin ihale süreçlerinde karşılaştıkları muhasebe sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey, public biddings are governed by the Public Procurement Law No. 4734 and the Public Procurement Contract Law No. 4735 issued in accordance with this law. The Public Procurement Law is based on fundamental principles such as transparency, competition, equal treatment, reliability, and public oversight, aiming for the effective and efficient use of public resources. The bidding system, established in line with these fundamental principles, aims to create a fair competitive environment in public biddings and to facilitate SMEs' access to the public market. However, the technical and bureaucratic structure of bidding processes causes SMEs to face various difficulties. Public biddings are a common method used by public institutions to procure goods, services, and construction works they need. This process is an important source of business and income, especially for SMEs. The large economic scale of public procurement transforms biddings from merely a formal purchase into a structure that affects the market and the competitive environment. Therefore, the public procurement system is important for both public institutions and businesses in terms of management and accounting. In this research, the case study method, one of the qualitative research methods, was used; the accounting records, financial documents, and relevant legislation of the business were examined. The findings reveal that the accounting records of the business in the bidding process are generally in compliance with the legislation, but some records need to be improved in terms of standardization in practice. As a result of the study, solutions to the accounting problems that SMEs encounter in bidding processes are presented.