Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletme operasyonunda kullanılan konvansiyonel yöntem ve piezocerrahinin postoperatif ödeme olan etkisinin stereofotogrametri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of conventional method and piezosurgery onpostoperative edema in surgically assisted rapid maxillary expansion by stereophotogrammetry
- Tez No: 757941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ FINDIK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletme, Piezocerrahi, Postoperatif ödem, Stereofotogrametri, Surgical assisted rapid maxillary expansion, Piezosurgery, Postoperative edema, Stereophotogrammetry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi (SARME) transversal maksiller yetmezliği bulunan, iskeletsel büyüme gelişimini tamamlamış ve ortodontik olarak hızlı maksiller genişletme yapılamayan bireylerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Hastanın postoperatif dönemdeki yakınmalarını en aza indirmek için, yapılan cerrahi operayonda kullanılan aletler mümkün olduğunca az travmaya sebep olmalı ve komplikasyonlara sebep olmamalıdır. Bu çalışmada amaç, SARME operasyonu sırasında kullanılan konvansiyonel kemik testeresi ile piezocerrahinin, hastalarda oluşan postoperatif ödem ile ilişkisini 3 boyutlu olarak değerlendirmektir. Çalışma kapsamına, Süleyman Demirel Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kliniğinde Mayıs 2021 ile Mayıs 2022 tarihleri arasında SARME endikasyonu konulmuş 18 hasta dahil edilmiştir. Hastaların bir tarafına kemik testeresi ile diğer tarafına ise piezocerrahi ile maksiller osteotomileri yapılmıştır. Uygulanan iki teknik için operasyon süreleri kaydedilmiştir. Preoperatif dönemde ve postoperatif 2. ve 7. günde belirlenen anatomik noktalar arası uzaklık ölçümleri ve aynı zamanda 3 boyutlu görüntüler alınmıştır. Bu şekilde belirlenen zamanlardaki ödem miktarları lineer ve 3 boyutlu olarak yüzeyel ve hacimsel olarak belirlenmiş, bu metotların birbirleri arasındaki korelasyon da değerlendirilmiştir. Postoperatif şişlikte piezocerrahi kullanılan taraftaki şişlik tüm zamanlarda daha azdır ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ödem ölçümü için kullanılan yöntemler arasında da yüksek düzeyde pozitif korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Surgically assisted rapid maxillary expansion (SARME) is frequently used in the treatment of individuals with transversal maxillary insufficiency, who have completed their skeletal growth development, and who cannot orthodontically undergo rapid maxillary expansion. In order to minimize the patient's complaints in the postoperative period, the instruments used in the surgical operation should cause as little trauma as possible and should not cause complications. The aim of this study is to evaluate the relationship between conventional oscillating saw and piezosurgery used during SARME and postoperative edema in patients in 3D imaging technique. The study included 18 patients with SARME indication between May 2021 and May 2022 at the Süleyman Demirel University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery. Maxillary osteotomies were performed with a oscillating saw on one side and piezosurgery on the other side of the patients. Operation times were recorded for the two techniques applied. Distance measurements between anatomical landmarks determined in the preoperative period and on the 2nd and 7th day postoperatively, as well as 3D images were taken. In this way, the amount of edema at the specified times was determined as linear tape and 3D surface and volumetric. The correlation between these methods was also evaluated. In postoperative swelling, the use of piezosurgical reduced the swelling at all times, but the differences are not statistically significant. A high level of positive correlation was also found between the methods used for edema measurement.