The impact of foreign language speaking and writing anxiety on the speaking and writing skills of the faculty of health sciences students
Yabancı dilde konuşma ve yazma kaygısının sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin konuşma ve yazma becerileri üzerine etkileri
- Tez No: 1007375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET SARANDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, konuşma ve yazma kaygısı arasındaki ilişkiyi ve bu kaygının sağlık fakültesi öğrencilerinin üretkenlik becerileri üzerindeki etkisini, cinsiyet ve branşın etkisini göz önünde bulundurarak incelemektir. Çalışmaya 160 öğrenci katılmış ve karma bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, iki anket, konuşma ve yazma ödevleri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Analiz, betimsel istatistik ve SPSS kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, konuşma kaygısı ile konuşma becerisi arasında negatif bir ilişki olduğunu, kız öğrencilerin genellikle daha yüksek düzeyde konuşma kaygısı yaşadığını göstermektedir. Cinsiyet farklılıkları istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, özellikle eczacılık öğrencilerinin diğerlerine göre daha yüksek kaygı düzeyleri yaşadığı, farklı branşlarda önemli farklılıklar olduğu görülmüştür. Yazma kaygısı ile ilgili olarak, yazma becerisi ile orta düzeyde negatif bir ilişki bulunmuş ve kaygının ele alınmasının önemi vurgulanmıştır. Cinsiyet, yazma kaygısını önemli ölçüde etkilememiş olsa da, özellikle tıp öğrencilerinin diğerlerine göre daha yüksek kaygı düzeyleri yaşadığı, branşlar arasında önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Nicel veri analizi, yabancı dilde konuşma kaygısının, öğrencilerin dil becerileri üzerinde farklı etkilere sahip bağımsız bir değişken olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the relationship between speaking and writing anxiety and its impact on the productive skills of faculty of health students in Turkey, considering the influence of gender and major. 160 EFL students from a Turkish foundation university participated in this mixed-method study, which gathered data through questionnaires, speaking and writing tasks, and semi-structured interviews. Analysis was conducted using descriptive statistical methods and content analysis via SPSS. The findings revealed a negative correlation between speaking anxiety and speaking skill. The findings showed that while gender differences were not statistically significant, female students generally exhibited higher levels of speaking anxiety than male students. Also, significant variations in speaking anxiety were observed across academic majors, notably with medicine students reporting higher anxiety levels than those in dentistry, and pharmacy. Regarding writing skills, a moderate negative correlation was found between writing anxiety and writing skill, highlighting the importance of addressing anxiety to enhance writing skills. Gender did not significantly influence writing anxiety, yet significant differences were observed across majors, particularly with medicine students reporting higher anxiety levels compared to their peers in dentistry and pharmacy. The quantitative data analysis revealed that foreign language speaking anxiety is an independent variable with distinct sources and impacts on learners' speaking and writing skills.