Erişkin bireylerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişki
The relationship between attention deficit and hyperactivity symptoms and social media addiction in adults
- Tez No: 1007389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Dikkat eksikliği, Hiperaktivite bozukluğu, Sosyal medya, Addiction, Attention deficit, Hyperactivity disorder, Social media
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erişkin bireylerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtileri ile sosyal medya bağımlılığı (SMB) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel ve anket türündedir. Araştırmanın evrenini İstanbul Kadıköy Merdivenköy Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmuştur. Basit örnekleme yöntemiyle hesaplanan örneklem büyüklüğü 335 olup, çalışma 363 kişi ile tamamlanmıştır. Veriler; araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik anket, Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Normal dağılım varsayımı sağlandığından parametrik testler kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Cinsiyete göre SMB'nin çatışma alt boyutunda erkeklerin puanları kadınlardan anlamlı düzeyde yüksektir. Medeni duruma göre, bekar/boşanmış bireylerin hem DEHB toplam puanları hem de SMB toplam ve alt boyut puanları evli bireylere göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sosyal medya kullanım süresi arttıkça DEHB alt boyutları, DEHB toplam puanı ve SMB toplam ve alt boyut puanlarında anlamlı artış saptanmıştır. Psikiyatrik tanı ve ilaç kullanımı olan bireylerin DEHB alt boyutları ve toplam puanları, olmayanlara göre anlamlı derecede yüksektir. Ailede psikiyatrik hastalık veya DEHB öyküsü bulunan bireylerin hem DEHB hem de SMB toplam ve alt boyut puanları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. DEHB ve SMB ölçekleri arasındaki korelasyon analizlerinde tüm ilişkilerin pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Çoklu regresyon analizinde, DEHB toplam puanı SMB toplam puanının anlamlı bir açıklayıcısı olarak belirlenmiştir. SMB ve alt boyutlarının birlikte ele alındığı model DEHB toplam puanını anlamlı düzeyde açıklamakta, fakat tekil alt boyutlar bağımsız değişken olarak bulunmamıştır. Sonuç: Erişkin bireylerde DEHB belirtileri ile SMB arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Sosyal medya kullanım süresinin artması hem DEHB belirtilerinin hem de SMB düzeyinin yükselmesiyle ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) symptoms and social media addiction (SMA) in adults. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional, descriptive, questionnaire-based study. The study population consisted of individuals aged 18 years and older who applied to a Family Health Center. The calculated sample size using simple random sampling was 335, and the study was completed with 363 participants. Data were collected using a sociodemographic questionnaire prepared by the researcher, the Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Self-Report Scale, and the Social Media Addiction Scale. Data were analyzed using SPSS version 22.0. Since the assumption of normal distribution was met, parametric tests were applied. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: According to gender, males had significantly higher scores than females in the conflict subdimension of SMA. In terms of marital status, single/divorced individuals had significantly higher ADHD total scores as well as higher SMA total and subdimension scores compared to married individuals. As daily social media use increased, significant increases were observed in ADHD subdimensions, ADHD total score, and SMA total and subdimension scores. Individuals with a psychiatric diagnosis and medication use had significantly higher ADHD subdimension and total scores than those without. Participants with a family history of psychiatric disorders or ADHD had significantly higher ADHD and SMA total and subdimension scores. Correlation analyses revealed that all relationships between ADHD and SMA scales were positive and statistically significant. In multiple regression analysis, ADHD total score was identified as a significant predictor of SMA total score. Although the model including SMA and its subdimensions significantly predicted ADHD total score, none of the individual subdimensions were found to be independent predictors. Conclusion: There is a positive, moderate-level relationship between ADHD symptoms and social media addiction in adults. Increased duration of social media use is associated with higher levels of both ADHD symptoms and social media addiction.