Akdeniz kentlerinde göç yönetişimi: Antalya ve Mersin örnekleri üzerinden karşılaştırmalı bir analiz
Migration governance in mediterranean cities: A comparative analysis based on the examples of Antalya and Mersin
- Tez No: 1007429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÖKHAN GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Antalya
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; Antalya ve Mersin illerindeki kamu yöneticilerinin algı ve tutumları üzerinden, Türkiye'nin göç yönetimi sürecinde merkezi yönetim, yerel yönetim ve STK'lar arasındaki işbirliği kapasitesini ve yönetişim etkinliğini karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Araştırma; Antalya ve Mersin'de göç yönetimi süreçlerinde aktif rol üstlenen kurum temsilcileri ile göçmenlerle doğrudan temas halinde bulunan toplam 61 katılımcıdan anket yoluyla toplanan birincil verilere ve kurumların faaliyet raporları gibi ikincil verilere dayanmaktadır. Katılımcıların belirlenmesinde, başlangıçta hedeflenen kurumsal temsilin kartopu tekniğiyle genişletildiği amaçlı örnekleme stratejisi kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma deseni benimsenmiş; değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla Spearman Korelasyon Analizi, gruplar arası farkların saptanmasında ise Tek Örneklem T-Testi ve Mann-Whitney U Testi uygulanmıştır. Göçmenlerin toplumsal uyum düzeyleri ile hizmet kalitesi üzerindeki etkilerin belirlenmesi amacıyla ANOVA destekli basit ve çoklu regresyon modelleri ile birlikte MANOVA analizlerinden yararlanılmıştır. Bu örneklemde ve kurulan modelde, göçmen uyumunu anlamlı biçimde yordayan değişken kamu algısıdır. Bununla birlikte, kurumların göç yönetişimine katkı düzeyi ile sunulan hizmetlerin kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında Antalya'daki kurumların göç yönetişimine katkı düzeyinin görece düşük olduğunu; Mersin'deki kurumların ise göç yönetişimi süreçlerine daha yüksek düzeyde katkı sunduğunu göstermektedir. Araştırma, yerel göç yönetimi süreçlerini hizmet sunum kapasitesi ve kurumsal performans ekseninde ampirik bulgular ile ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to perform a comparative analysis of the cooperation capacity and governance effectiveness between central administration, local governments, and NGOs within Turkey's migration management process, based on the perceptions and attitudes of public administrators in the provinces of Antalya and Mersin. The study relies on primary data collected through surveys from a total of 61 participants comprising institutional representatives actively involved in migration management processes and individuals in direct contact with migrants in Antalya and Mersin as well as secondary data such as institutional activity reports. In determining the participants, a purposive sampling strategy was employed, wherein the initially targeted institutional representation was expanded through the snowball technique. A quantitative research design was adopted for the study; Spearman's Correlation Analysis was utilized to determine the relationships between variables, while the One-Sample T-Test and the Mann-Whitney U Test were applied to identify differences between groups. To determine the effects on migrants' social integration levels and service quality, ANOVA-supported simple and multiple regression models were utilized alongside MANOVA analyses. Within this sample and the established model, public perception emerged as the variable significantly predicting migrant integration. Furthermore, a statistically significant relationship was identified between the level of institutional contribution to migration governance and the quality of services provided. The research indicates that the level of contribution to migration governance by institutions in Antalya is relatively low, whereas institutions in Mersin contribute to migration governance processes at a higher level. This research examines local migration management processes based on empirical evidence, within the framework of service delivery capacity and organizational performance.