Symmetry-based multi-objective AI/ML driven optimization framework for sustainable building performance
Sürdürülebilir bina performansı için simetri tabanlı çok amaçlı yapay zekâ / makine öğrenmesi destekli optimizasyon çerçevesi
  1. Tez No: 1007433
  2. Yazar: SUHIB OMAR ABDUL KAREEM AMRO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEPANTA NAİMİ, DOÇ. DR. ABDULLAHI ABDU IBRAHIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı optimizasyonu, Structural optimization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Hollanda'daki binalar üzerinde Mimari için Simetri Optimizasyonu ve Tespiti (SODA) çerçevesine ilişkin araştırmalar, simetrinin mimari tasarım, kültürel mirasın korunması ve kentsel modelleme süreçlerindeki temel rolü nedeniyle kritik bir araştırma alanı olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, Hollanda'daki binalarda inşaat performansının iyileştirilmesine yönelik olarak, simetri tabanlı geometrik optimizasyonu Aşamalı Aktarım Öğrenmesi (Progressive Transfer Learning – PTL) ile birleştiren bütünleşik bir çerçeve geliştirmekte ve doğrulamaktadır. SODA çerçevesi, nokta bulutları ve cephe görüntüleri de dâhil olmak üzere çeşitli veri kaynaklarından geometrik örüntülerin otomatik olarak tespit edilmesi için bilgisayarla görme algoritmalarından yararlanmaktadır. Moleküler kimyadan uyarlanan ve değiştirilmiş Sürekli Simetri Ölçütü (Continuous Symmetry Measure), nicel simetri değerlendirmesi sağlarken; çok amaçlı optimizasyon algoritmaları, malzeme verimliliği, yapısal performans, inşaat ekonomisi ve mimari koruma gibi birbiriyle çelişen hedefler arasında denge kurmaktadır. Aşamalı Aktarım Öğrenmesi mekanizmaları, bina projeleri arasında sistematik bilgi aktarımını mümkün kılmakta; çözüm kalitesi korunurken, sonraki optimizasyon süreçleri için analiz süresini önemli ölçüde azaltmaktadır. Toplam 2,287 milyon m²'yi kapsayan 50 Hollanda binası üzerinde gerçekleştirilen ampirik doğrulama, sistematik simetri tabanlı tasarım müdahaleleri yoluyla yüksek bir optimizasyon potansiyelini ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, ortalama %11,3 malzeme tasarrufu, %10,7 inşaat süresi azalması, toplam 87,3 milyon avro maliyet tasarrufu ve 21.450 ton CO₂ emisyon azaltımı sağlandığını göstermektedir. Bütünleşik SODA-PTL çerçevesi, mimari hesaplamayı inşaat sektöründe sürdürülebilirlik ve verimlilik açısından gerçek ve uygulanabilir bir etki düzeyine taşımakta; kaynak verimli bina optimizasyonu hedefleyen uygulayıcılar için doğrulanmış tasarım rehberleri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Research on the Symmetry Optimization and Detection for Architecture (SODA) framework in Dutch buildings has emerged as a critical area of inquiry due to the fundamental role symmetry plays in architectural design, heritage conservation, and urban modeling. This research develops and validates an integrated framework combining symmetry-based geometric optimization with Progressive Transfer Learning (PTL) for construction performance enhancement in Dutch buildings. The SODA framework employs computer vision algorithms to automatically identify geometric patterns from diverse data sources including point clouds and facade images. A modified Continuous Symmetry Measure adapted from molecular chemistry provides quantitative symmetry assessment, while multi objective optimization algorithms balance competing objectives including material efficiency, structural performance, construction economy, and architectural preservation. Progressive Transfer Learning mechanisms enable systematic knowledge transfer across building projects, reducing analysis time for subsequent optimizations while maintaining solution quality. Empirical validation across 50 Dutch buildings encompassing 2.287 million m² demonstrates substantial optimization potential through systematic symmetry-based design interventions, achieving average material savings of 11.3%, construction time reduction of 10.7%, total cost savings of €87.3 million, and carbon emission reduction of 21,450 tons CO₂. The integrated SODA-PTL framework advances architectural computation toward genuine practical impact on construction industry sustainability and efficiency, vii providing validated design guidelines for practitioners pursuing resource-efficient building optimization.