Erken dönem Eş'arîlikte kelam-tasavvuf ilişkisi“İbn Hafîf eş-Şîrâzî örneği”
The kalām–sufism relationship in early Ashʿarism“The example of Ibn Hafîf al-Shîrâzî”
- Tez No: 1007523
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Tasavvuf, Islamic theology, Mystic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
Özet
Hicrî 3. ve 4. yüzyıllarda yaşamış, Ebu'l-Hasan el-Eş'arî'nin (ö. 324/935-36) önde gelen sûfî talebelerinden olmasının yanında hadis ve tasavvuf ilimlerinde dönemindeki önemli âlimlerden istifade eden ve bu alanlarda eserler kaleme almış olan İbn Hafîf eş-Şîrâzî'nin (ö. 371/982) kelâmî görüşleri çerçevesinde Eş'arîlik-tasavvuf ilişkisini ele aldığımız bu çalışma bir giriş, dört bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında konunun kapsamı, işlenmekteki amacı ve kaynaklarda yer alan bilgiler ele alınırken yazım sırasında takip edilen yönteme de değinilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde İbn Hafîf eş-Şîrâzî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri ele alınmıştır. Onun ilmî kişiliği; itikâdî ve tasavvufî görüşlerinin teşekkülünde önemli yeri olan kelam, tasavvuf ve hadis ilmi ile irtibatı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu bölümde aynı zamanda İbn Hâfîf'in kelam, hadis, tasavvuf ve fıkıh ilimlerinde kendilerinden istifade ettiği hocaları yanında rahle-i tedrisinde bulunan öğrencileri hakkında bilgi verilmiştir. İbn Hafîf'in eserleri günümüze ulaşan ve ulaşmayanlar kapsamında açıklanırken bu eserlerin muhtevaları, yazıldığı ilim dalı ve yazma nüshalarının bulunduğu kütüphaneler hakkında da bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde İbn Hafîf'in kelâmî görüşleri Eş'arî'ye talebeliği öncesi ve sonrası yazmış olduğu eserlerin yanı sıra tasavvufî metinleri dikkate alınarak Eş'arî'nin görüşleri ile mukayeseli bir şekilde açıklanmıştır. Böylece, benimsediği görüşler ve bu görüşlerin açıklanmasında takip ettiği yöntem açısından Eş'arî'nin, onun kelâmî görüşleri üzerindeki etkilerini değerlendirme imkânı elde edilmiştir. İbn Hafîf'in ehl-i hadis düşüncesine yakın görüşler serdettiği hususlarda hadis âlimlerinin konuyla ilgili düşüncelerine de temas edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümde İbn Hafîf'in tasavvufî görüşleri, amelî ve itikada taalluk eden meselelerdeki yaklaşımları dikkate alınarak kendi döneminde ya da yakın dönemde yaşamış olan sûfîlerin görüşleri ile mukayeseli bir şekilde açıklanmıştır. Böylece İbn Hafîf'in tasavvuf anlayışını oluşturan temel ilkeler saptanırken, onun naslara ve Ehl-i Sünnet esaslarına bağlılık açısından dönemindeki sûfîlerle örtüştüğü ve ayrıştığı yönler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde onun tövbe ve ihlas kavramlarına getirdiği tasavvufî yorumların yanı sıra kelâmî düşüncesinde de karşılığı bulunan tevhid, muhabbet konularındaki tasavvufî değerlendirmeleri üzerinde durulmuştur. İbn Hafîf'in firaset, müşahede ve yakîn kavramları üzerinden yaptığı değerlendirmeler ise onun bilgi marifetullâh, rü'yetullâh ve iman görüşlerine tasavvufî bir mahiyet kazandırmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise İbn Hafîf'in hem kelam hem de tasavvuf anlayışında karşılığı bulunan bu konulara yönelik görüşleri karşılaştırmalı bir şekilde ele alınırken, onun üstadı Eş'arî ve sûfî düşünürlerin görüşlerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, in which we examine the relationship between Ash'arism and sufism within the framework of the theological views of Ibn Khafif al-Shirazi -who lived in the 3rd and 4th centuries hijri, was one of the prominent sufi students of Abu'l-Hasan al-Ash'ari, benefited from the important scholars of his time in the sciences of hadith and sufism, and authored works in these fields- consists of an introduction, four chapters, and a conclusion. In the introduction of the study, while the scope of the subject, the purpose of its treatment, and the information found in the sources are discussed, the methodology followed during the writing process is also mentioned. In the first chapter of the study, the life, scholarly personality, and works of Ibn Hafif al-Shirazi are addressed. His scholarly personality has been evaluated within the framework of his connection with the sciences of kalam, sufism, and hadith, which played an important role in the formation of his theological and mystical views. In this section, information is also provided about the teachers from whom Ibn Khafif benefited in the fields of kalam, hadith, sufism, and fiqh, as well as the students who studied under his instruction. While Ibn Khafif's works are explained within the scope of those that have survived to the present day and those that have not, information has also been provided about the contents of these works, the branch of science in which they were written, and the libraries where the manuscript copies are located. In the second part of the study, Ibn Khafif's theological views are explained in a comparative manner with (al-Ash'ari's) views, taking into account the works he wrote before and after his studentship under al-Ash'ari as well as his sufi texts. In this way, the opportunity was obtained to evaluate al-Ash'ari's influence on his theological views in terms of the opinions he adopted and the method he followed in explaining these opinions. In matters where Ibn Khafif put forward views close to the Ahl al-Hadith school of thought, the views of hadith scholars on the subject were also touched upon. İn the third chapter of the study, Ibn Khafif's sufi views are explained in a comparative manner with the views of sufis who lived during or near his time, considering his approaches to practical and creedal issues. Thus, while identifying the fundamental principles that constitute Ibn Khafif's understanding of Sufism, an effort has been made to determine the points where he overlaps or diverges from the sufis of his period in terms of adherence to textual sources (nass) and the principles of Ahl al-Sunnah. In this section, in addition to the sufi interpretations he provided for the concepts of repentance (tawba) and sincerity (ikhlas), the sufi evaluations on the subjects of tawhid (unity) and love (muhabba) -which also have counterparts in his theological (kalam) thought- are emphasized. Ibn Khafif's evaluations through the concepts of insight (firasa), witnessing (mushahada), and certainty (yaqin) bestow a sufi character upon his views on knowledge, gnosis (ma'rifatullah), the vision of God (ru'yatullah), and faith. In the final section of the study, while Ibn Khafif's views on these subjects -which have counterparts in both his theological (kalam) and mystical (sufi) understandings- are addressed comparatively, an attempt has been made to identify the influences of his master al-Ash'ari and sufi thinkers on his views.