Geriatrik hasta popülasyonunda hızlı seri anestezi indüksiyon ve entübasyonu sırasında roküronyumun ideal ve düzeltilmiş vücut ağırlığına göre uygulanmasının entübasyon kalitesi ve nöromüsküler blok süresi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of rocuronium administration based on ideal and corrected body weight on intubation conditions and duration of neuromuscular blockade during rapid sequence anesthesia induction and intubation in the geriatric patient population
  1. Tez No: 1007532
  2. Yazar: SÜMEYYE KOCAGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİDE AYSUN POSTACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, Nöromusküler ajanlar, Geriatrics, Neuromuscular agents
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 65 yaş ve üstü geriatrik hastalarda hızlı seri indüksiyon ve entübasyon (HSEİ) sırasında roküronyum dozunun ideal vücut ağırlığına (IBW) veya düzeltilmiş vücut ağırlığına (CBW) göre uygulanmasının entübasyon kalitesi, entübasyona hemodinamik yanıt, entübasyon sırasında dörtlü uyarıya yanıt (Train-of-Four, TOF) ve dörtlü uyarıya ilk yanıt süresinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi' nde tek merkezli, prospektif bir çalışma olarak yürütüldü. 65 yaş ve üstü, genel anestezi altında elektif abdominal cerrahi uygulanması planlanan ve nöromüsküler blokör kullanılarak endotrakeal entübasyon uygulanacak ASA I–III risk grubunda yer alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar roküronyum dozunun ideal vücut ağırlığına (IBW) veya düzeltilmiş vücut ağırlığına (CBW) göre hesaplandığı iki ayrı gruba ayrıldı. Her iki grupta da roküronyum priming tekniği kullanılarak uygulandı. Roküronyum priming dozu 0,06 mg/kg olacak şekilde verildi ve ardından her iki grupta da toplam roküronyum dozu 1 mg/kg olacak şekilde tamamlandı. Anestezi indüksiyonu öncesinde tüm hastalara preoksijenizasyon uygulandı ve ardından roküronyum priming dozu verildi. Priming dozunun uygulanmasından 2 dakika sonra hastalar, diplopi ve çift görme gibi nöromüsküler zayıflık belirtileri açısından değerlendirildi. Priming dozundan 2,5 dakika sonra, propofol 1-1,5 mg/kg dozunda ve 20 saniye içerisinde uygulanarak anestezi indüksiyonu sağlandı. Takiben TOF monitörizasyonu başlatıldı, supramaksimal stimülasyon düzeyi belirlendi ve kaydedildi. Toplam roküronyum dozunun uygulanmasını izleyen 60. saniyede endotrakeal entübasyon gerçekleştirildi. Hastaların entübasyon kaliteleri, laringoskopi süreleri, Cormack-Lehane (CL) skorları ve entübasyon sırasındaki TOF oranları (TOF R) kayıt altına alındı. Nöromüsküler blok düzeyi ulnar sinir–adduktor pollisis kası üzerinden kantitatif TOF nöromüsküler monitörizasyonu ile izlendi. Entübasyon koşulları iyi klinik uygulamaları kılavuzunda tanımlanan kriterler doğrultusunda mükemmel, iyi ve kötü olarak uygun ölçek kullanılarak değerlendirildi. Hastalarda ayrıca TOF oranının sıfıra ulaşma (TOF R=0) ve TOF sayısının bire ulaşma (TOF C=1) süreleri kaydedildi. İndüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası ve entübasyon sonrası 1., 3. ve 5. dakika (dk) kalp atım hızları (KAH), sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB) ve ortalama arter basıncı (OAB) gibi hemodinamik parametreler kaydedildi. Entübasyon sırasındaki ve entübasyondan sonraki 5. dk bispektral indeks (BİS) değerleri, BİS monitöründeki supresyon süresi (suppression time, ST) kaydedildi. Tüm hastalar nörokognitif fonksiyonlar açısından hemşirelik deliryum tarama ölçeği (nu-DESC) ile değerlendirilerek preoperatif ve postoperatif nu-DESC skorları kaydedildi. Ayrıca postoperatif derlenme ünitesinde kalış süreleri not edildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Demografik veriler gruplar arasında benzerdi (p>0.05). Entübasyon süreleri, Cormack-Lehane skorları ve entübasyon kaliteleri açısından iki grup arasında fark saptanmadı (p>0.05). Entübasyon sırasında ölçülen TOF oranı (TOF R) ve TOF oranının sıfıra ulaşma süresi (TOF R=0) IBW grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunurken (sırasıyla p=0,003 ve p<0,001), TOF sayısının bire ulaşma süresi (TOF C=1) CBW grubunda anlamlı olarak daha uzun saptandı (p<0.001). Hemodinamik parametreler incelendiğinde, KAH gruplar arasında tüm zaman noktalarında benzer bulunurken; sistolik ve ortalama arter basıncının indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası ve entübasyon sonrası 1. dk değerleri IBW grubunda daha yüksek seyrettiği (p<0,05) ancak 3. Ve 5. dk ölçümlerinde iki grup arasında sistolik ve ortalama arter basıncı açısından fark olmadığı saptandı. Diyastolik arter basıncı değerleri tüm zaman noktalarında IBW grubunda daha yüksek olduğu bulundu (p<0.05). Ayrıca gruplar arasında entübasyon sırasındaki BİS değerleri benzer olup; entübasyon sonrası 5. dk BİS değerleri IBW grubunda daha yüksek olarak bulunmuştur (p<0,05). ST, preoperatif ve postoperatif nu-DESC skorlarında gruplar arasında bir fark izlenmedi. Sonuç: Geriatrik hastalarda hızlı seri anestezi indüksiyonu ve endotrakeal entübasyon sırasında roküronyum dozunun ideal vücut ağırlığına (IBW) göre uygulanması, klinik olarak kabul edilebilir entübasyon koşulları sağlamasının yanı sıra, nöromüsküler blokajın başlangıç ve derlenme süreçlerinin daha öngörülebilir ve kontrollü bir seyretmesiyle ilişkili bulunmuştur. Buna karşılık, düzeltilmiş vücut ağırlığına (CBW) göre doz uygulanan grupta maksimum blok düzeyine daha hızlı ulaşılmasına rağmen, blok derinliğinin daha uzun süre korunmasına yol açtığı; ancak entübasyon koşulları açısından ideal vücut ağırlığına (IBW) grubuna bir üstünlük sağlamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effects of administering rocuronium dosage based on ideal body weight (IBW) or corrected body weight (CBW) during rapid sequence induction and intubation (RSI) in geriatric patients aged 65 years and older on intubation quality, hemodynamic response to intubation, response to the Train-of-Four (TOF) during intubation (Train-of-Four, TOF) and the time to the first response to quadruple stimulation. Materials and Methods: The study was conducted as a single-center, prospective study at Ankara Bilkent City Hospital. Patients aged 65 years and older, scheduled for elective abdominal surgery under general anesthesia, and classified as ASA I–III risk group who would undergo endotracheal intubation using neuromuscular blockers were included in the study. Patients were divided into two separate groups based on rocuronium dosage calculated according to ideal body weight (IBW) or corrected body weight (CBW). In both groups, rocuronium was administered using the priming technique. The rocuronium priming dose was administered at 0.06 mg/kg, and then the total rocuronium dose was completed at 1 mg/kg in both groups. Preoxygenation was administered to all patients prior to anesthesia induction, followed by the rocuronium priming dose. Two minutes after the priming dose was administered, patients were assessed for signs of neuromuscular weakness, such as diplopia and double vision. Two and a half minutes after the priming dose, propofol was administered at a dose of 1-1.5 mg/kg within 20 seconds to induce anesthesia. TOF monitoring was then initiated, and the supramaximal stimulation level was determined and recorded. Endotracheal intubation was performed at 60 seconds after the total rocuronium dose was administered. Patients' intubation qualities, laryngoscopy times, Cormack-Lehane (CL) scores, and TOF ratios (TOF R) during intubation were recorded. The neuromuscular block level was monitored using quantitative TOF neuromuscular monitoring via the ulnar nerve–adductor pollicis muscle. Intubation conditions were assessed as excellent, good, or poor using an appropriate scale in accordance with the criteria defined in the good clinical practice guidelines. The time to TOF ratio reaching zero (TOF R=0) and the time to TOF count reaching one (TOF C=1) were also recorded in the patients. Hemodynamic parameters such as heart rate (HR), systolic arterial pressure (SAB), diastolic arterial pressure (DAB), and mean arterial pressure (MAP) were recorded before induction, after induction, and at 1, 3, and 5 minutes (min) after intubation. The bispectral index (BIS) values during intubation and at 5 min after intubation, as well as the suppression time (ST) on the BIS monitor, were recorded. All patients were assessed for neurocognitive function using the nursing delirium screening scale (nu-DESC), and preoperative and postoperative nu-DESC scores were recorded. In addition, postoperative recovery unit stay times were noted. The data obtained were analyzed using appropriate statistical methods, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Demographic data were similar between groups (p>0.05). No difference was found between the two groups in terms of intubation times, Cormack-Lehane scores, and intubation quality (p>0.05). The TOF ratio (TOF R) measured during intubation and the time to reach a TOF ratio of zero (TOF R=0) were significantly higher in the IBW group (p=0.003 and p<0.001, respectively), while the time to reach a TOF count of one (TOF C=1) was significantly longer in the CBW group (p<0.001). When hemodynamic parameters were examined, SBP was similar between groups at all time points; however, systolic and mean arterial pressure values before induction, after induction, and 1 min after intubation were higher in the IBW group (p<0.05), but no difference in systolic and mean arterial pressure was found between the two groups at the 3rd and 5th min measurements. Diastolic arterial pressure values were found to be higher in the IBW group at all time points (p<0.05). Furthermore, BIS values during intubation were similar between groups; however, 5-minute post-intubation BIS values were higher in the IBW group (p<0.05). No difference was observed between groups in ST, preoperative, and postoperative nu-DESC scores. Conclusion: In geriatric patients, administering rocuronium dosage based on ideal body weight (IBW) during rapid sequence anesthesia induction and endotracheal intubation has been found to provide clinically acceptable intubation conditions and is associated with a more predictable and controlled onset and recovery of neuromuscular blockade. In contrast, although the group receiving doses based on corrected body weight (CBW) reached maximum block levels more rapidly, it was found that this led to a longer duration of block depth; however, it did not provide an advantage over the ideal body weight (IBW) group in terms of intubation conditions.