From the roots to the blues: Trees as the sources of all life in Richard Powers's the Overstory and Bewilderment
Köklerden göklere: Richard Powers'ın the Overstory ve Bewilderment romanlarında hayatın kaynakları olarak ağaçlar
- Tez No: 1007547
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Antroposentrizm, Ekoeleştiri, Posthümanizm, Anthropocentrism, Ecocriticism, Posthumanism
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, Richard Powers'ın The Overstory ve Bewilderment romanlarında ağaçların yaşamın öznesi olarak temsilini incelemekte ve bu temsilleri posthümanist ve materyalist ekoeleştirel kuramlar ışığında değerlendirmektedir. Tez, Antroposen çağında insan merkezli anlatıların çevresel krizleri anlamakta yetersiz kaldığını savunmakta ve ağaç özelinde doğa-insan ilişkisini yeniden düşünmeyi amaçlayan anlatı stratejilerini ortaya koymaktadır. Donna Haraway, Stacy Alaimo ve Jane Bennett gibi kuramcıların görüşlerinden yararlanılarak, Powers'ın doğayı pasif bir arka plan olmaktan çıkarıp etik ve duygusal bir özne olarak konumlandırdığı gösterilmektedir. The Overstory, çok-karakterli yapısıyla kolektif bir çevresel farkındalık sunarken, Bewilderment, bireysel düzlemde doğanın iyileştirici gücünü öne çıkarır. Çalışma, edebiyatta ağaç temsillerinin hem etik hem de estetik boyutlarını sorgulayarak, insan-dışı varlıklarla kurulabilecek yeni bağlara dikkat çeker.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation examines the representation of trees as subjects of life in Richard Powers' novels The Overstory and Bewilderment, evaluating these representations in light of post-humanist and material ecocriticism theories. The dissertation argues that anthropocentric narratives are inadequate for understanding environmental crises in the Anthropocene and reveals narrative strategies that aim to rethink the nature-human relationship as represented by the tree-human relationship. Drawing on the insights of theorists such as Donna Haraway, Stacy Alaimo, and Jane Bennett, it demonstrates that Powers positions nature as an ethical and emotional subject, moving it from a passive backdrop. While The Overstory, with its multi-character structure, presents a collective environmental awareness, Bewilderment highlights the healing power of nature on an individual level. The study questions both the ethical and aesthetic dimensions of tree representations in literature, highlighting new connections that can be established with non-human beings.