Suriye'den göç eden Türk vatandaşı olan kadınların sağlık davranışları üzerine niteliksel bir araştırma
A qualitative study on health behaviors of Turkish citizen women immigrated from Syria
- Tez No: 703977
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ORTABAĞ, PROF. DR. FATMA BELKIS KÜMBETOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen kadın, Sağlık davranışı, Migration, Migrant women, Health behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu araştırmada, Suriye'den 2011 yılı itibariyle göç ile Türkiye'ye gelen, Türk erkekle evlenen ve Türk vatandaşı olan kadınların göç sonrası sağlık davranışlarının belirlenmesi amaçlandı. Fenomenolojik desende niteliksel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın evrenini, Türkiye'ye göç etmiş Suriyeli göçmen kadınlar oluştururken; örneklemini Kilis'te yaşayan 15 Suriyeli göçmen kadın oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri literatür taranarak hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak derinlemesine görüşme tekniği ile toplandı ve betimsel analiz yöntemiyle incelendi. Araştırmanın bulguları, göç öncesi yaşam, göç nedeni, Türkiye'ye geçiş, Türkiye'de yaşam- ilk yıllar, Türkiye'deki evlilik öyküleri, Türkiye'de evlilik, sağlık ve hastalığa ilişkin geleneksel uygulamalar, sağlık hizmetlerine erişim, sağlık davranışları, geleceğe ilişkin beklentiler olmak üzere on ana tema ve alt temalar oluşturularak değerlendirildi. Araştırma sonucunda; kadınların savaş nedeniyle eğitimlerini tamamlayamadıkları, çoğunluğunun kaçak yolla Türkiye'ye giriş yaptığı, Türkiye'deki ilk yıllarda barınma ve işsizlik sorunu yaşadıkları belirlendi. Türkiye'de evliliklerin genellikle aileye yük olmama nedeniyle yapıldığı ve adölesan evliliklerin olduğu, düşüklerin yaşandığı, çok çocuk sahibi olmak istemedikleri, savaş nedeniyle ruhsal sağlıklarının etkilendiği tespit edildi. Kadınların hastalık durumunda öncelikli olarak sağlık kuruluşuna gitmedikleri geleneksel uygulamalara başvurdukları, en çok yapılan uygulamaların ise doğum ve doğum sonrası döneme ait olan geleneksel uygulamalar olduğu, göç eden kadınların üreme sağlığı konusunda riskli sağlık davranışlarının bulunduğu saptandı. Türkiye'de bulunulan ilk yıllarda kadınların bazılarının dil engelinin olması nedeniyle sağlık hizmetlerini etkin kullanamadığı, sağlık hizmetlerinden çoğunlukla memnun oldukları, Türkiye'ye dil, giyim ve yemek kültüründe uyumlarının kolay olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; hemşirelerin öncelikli olarak Suriyeli kadınların kültürel yapılarını iyi bilmesi, kadınların olumlu sağlık davranışları geliştirmelerinde, özellikle üreme sağlığı ve aile planlaması konularında sağlık eğitimi verilmesi, psikolojik olarak destek sağlanması önerilebilir. Bu araştırmanın, halk sağlığı hemşireliği alanında göç ve kadın sağlığı konusunda niteliksel yöntemle yapılan ilk çalışma olması nedeniyle diğer yapılacak çalışmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, it was aimed to determine the post-migration health behaviors of women who came to Turkey from Syria as of 2011, married a Turkish man and became a Turkish citizen. The population of the research, which was carried out using the qualitative research method in the phenomenological design, was composed of Syrian migrant women who migrated to Turkey; The sample consists of 15 Syrian migrant women living in Kilis. The data of the research were collected by in-depth interview technique using the“Semi-structured Interview Form”prepared by scanning the literature and analyzed by descriptive analysis method. Findings of the research were evaluated under ten main themes and sub-themes, including life before migration, the reason for migration, transition to Turkey, life in Turkey-first years, marriage stories in Turkey, marriage in Turkey, traditional practices related to health and illness, access to health services, health behaviors, future perspectives. As a result of the research; It was determined that the women's lives in Syria before the migration were at a more prosperous level than after the migration, they could not complete their education due to the war, their migration was due to the war and the majority of them entered Turkey illegally, and they experienced housing and unemployment problems in the first years in Turkey. It was determined that marriages in Turkey were generally made because of not being a burden on the family, and there were adolescent marriages, miscarriages were experienced, they did not want to have many children, and their mental health deteriorated due to the war. It was determined that in case of illness, women primarily resort to traditional practices where they do not go to the health institution, the most common practices are traditional practices belonging to the birth and postpartum period, and that migrant women have risky health behaviors regarding reproductive health. It was determined that some of the women in Turkey could not use health services effectively due to language barriers in the first years, they were mostly satisfied with health services, and it was easy to adapt to Turkey in language, clothing and food culture. As a result; It can be suggested that nurses should know the cultural structures of Syrian women well, provide health education especially on reproductive health and family planning, and provide psychological support for women to develop positive health behaviors. It is thought that this research will guide other studies to be carried out, as it is the first study conducted with a qualitative method on migration and women's health in the field of public health nursing.