İstanbul'daki Afrikalı göçmen kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimi: Fırsatlar ve zorluklar
Access to sexual and reproductive health services for African migrant women in İstanbul: Opportunities and challenges
  1. Tez No: 783992
  2. Yazar: RUMANSHA IDDRIS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ÖZGÜLNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Sahra altı Afrikalı kadınlar, Cinsel sağlık ve Üreme sağlığı, sağlık hizmetlere erişimi, Türkiye, Migration, Sub-Saharan African women, Sexual and Reproductive health, access to health services, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Küresel olarak, kadınların göç hızının erkeklerin göç hızına neredeyse eşit olduğu tahmin edilmekte, ancak göç nedeniyle karşılaştıkları zorluklar kadınları daha olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Araştırmalar, Sahra Altı Afrika ülkelerinden Türkiye'ye gelen göçmen sayısının özellikle 1990'ların sonlarından itibaren hızla arttığını göstermektedir. Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen göçmen kadınlar giderek Türk toplumunun bir parçası haline gelse de bu kadınların karşılaştıkları sorunlara ilişkin sınırlı sayıda çalışma vardır. Göçmen kadınların cinsel sağlığı ve üreme sağlığı (CSÜS) ile ilgili hizmetlere erişimi, erişirken karşılaştıkları zorlukları ve fırsatları anlamayı kapsayan çok az çalışma vardır. Bu bağlamda, bu araştırma, Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen göçmen kadınların Türkiye'deki CSÜS ihtiyaçlarını karşılamada karşılaştıkları zorlukları ve uyum stratejilerini anlamayı amaçlamaktadır. Araştırma, İstanbul'da özellikle Avcılar, Esenyurt, Aksaray ve Beyoğlu gibi bölgelerde ikamet eden Sahra altı Afrika'dan gelen seçilmiş göçmen kadınları içeren fenomenolojik desende nitel yöntemle ile gerçekleştirilmiştir. Nisan 2021 ile Mayıs 2022 tarihleri arasında 30 Afrikalı göçmen kadınla derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak görüşülmüştür. Kadınlara amaçlı örnekleme yapılarak kartopu tekniği ile ulaşılmıştır. Veri analizi süreci, kodlama, tematik kodlamalar yapılarak elle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada İstanbul'da yaşayan Afrikalı kadın göçmenlerin CSÜS hizmetlerine erişiminde dil engeli ve iletişim sorunları ilk sorunlarını oluşturmaktadır. Ayrıca pahalı sağlık hizmetleri ve sağlık personelinin kötü muamelesine ve ırkçılığa maruz kaldıklarını belirtmektedirler. Bu araştırma ile bu grubun CSÜS'ye erişimde karşılaştığı özel zorlukları belirleyerek hükümetin ve Türkiye'de kadın göçüyle ilgilenen diğer ilgili kuruluşların sorunları ele almak için daha iyi politikalar yapmasına olanak sağlayabilecek öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globally, the migration rate of women is estimated to be almost equal to that of men, but the difficulties they face due to migration affect women more negatively. Studies have shown that the number of immigrants coming to Turkey from Sub-Saharan African countries has increased rapidly, especially since the late 1990s. Although migrant women from sub-Saharan African countries are increasingly becoming a part of Turkish society, there are limited studies on the problems these women face. There are very few studies covering the access, difficulties and opportunities of migrant women in accessing sexual and reproductive health (SRH) services. In this context, this research aims to understand the challenges and adaptation strategies of migrant women from Sub-Saharan African countries in meeting their SRH needs in Turkey. The research was carried out using a qualitative method in a phenomenological pattern, which included selected immigrant women from sub-Saharan Africa residing in Istanbul, especially in areas such as Avcılar, Esenyurt, Aksaray and Beyoğlu. Between April 2021 and May 2022, 30 African migrant women were interviewed using the in-depth interview technique. The data analysis process was carried out manually by coding and subsequent thematic analysis. In this study, language barrier and communication problems constituted the main problems of African migrant women living in Istanbul in accessing SRH services. Additionally, expensive healthcare costs together with being exposed to ill-treatment and racism by health personnel was also among challenges they faced. Through this research, the specific challenges faced by this group in accessing SRH care have been identified, and recommendations have been developed, allowing for government and other relevant organizations dealing with women's migration in Turkey to make better policies to address the issues.