Aile sağlığı merkezi çalışanlarının gecikmiş konuşmaya yönelik bilgi düzeylerinin incelenmesi
Examination of the knowledge levels of family health center employees about speech delay
- Tez No: 1007607
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma terapisi, Speech therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanlarının gecikmiş konuşmaya yönelik farkındalık ve bilgi düzeylerini incelemektir. Balıkesir ili Edremit ilçesinde ASM'lerde çalışan 30 aile hekimi, 23 hemşire ve 7 ebe çalışmaya dâhil edildi. Yolal-Duru ve arkadaşları (2020) tarafından oluşturulan 'Gecikmiş Konuşma Bilgi Düzeyi Belirleme Anketi' katılımcıların bilgi düzeyini ölçmek amacıyla kullanıldı. Katılımcıların demografik bilgileri, araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu ile toplandı. Veri toplama sürecinin ardından katılımcılara bilgilendirici broşür dağıtıldı. Toplanan veriler IBM SPSS 26.0 paket programı ile analiz edildi. Verilerin normal dağılıp dağılmadığı Shapiro Wilk test ile belirlendi. Katılımcıların demografik verilerine göre gecikmiş konuşmaya yönelik bilgi düzeylerinin karşılaştırılmasında veriler normal dağılmadığı için Mann Whitney U test ve Kruskal Wallis test kullanıldı. Analizler sonucunda; katılımcıların demografik ve mesleki değişkenleri ile gecikmiş konuşma bilgi düzeyi arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Elde edilen verilere göre, ASM çalışanlarının hizmet içi eğitimle gecikmiş konuşmaya yönelik bilgilendirilmesinin erken tanı ve müdahale için kıymetli olduğu, bireyin ve toplumun yaşam kalitesini uzun vadede etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the awareness and knowledge levels of family health center (FHC) employees regarding delayed speech. Thirty family physicians, 23 nurses, and 7 midwives working in FHCs in Edremit district of Balıkesir province were included in the study. The 'Delayed Speech Knowledge Level Determination Questionnaire' developed by Yolal-Duru et al. (2020) was used to measure the participants' knowledge level. Demographic information of the participants was collected using a demographic information form created by the researcher. Informative brochures were distributed to the participants after the data collection process. The collected data were analyzed using the IBM SPSS 26.0 software package. The Shapiro-Wilk test was used to determine whether the data followed a normal distribution. Since the data did not follow a normal distribution in comparing the knowledge levels regarding delayed speech according to the demographic data of the participants, the Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test were used. As a result of the analyses, no significant difference was found between the demographic and occupational variables of the participants and their knowledge level regarding delayed speech (p>0.05). According to the data obtained, it is believed that informing primary health care staff about delayed speech through in-service training is valuable for early diagnosis and intervention, and can affect the quality of life of the individual and society in the long term.