Türkçe dersi öğretim programındaki bilişsel stratejilere yönelik teknoloji tabanlı materyal hazırlama eğitimi
Technology-based material preparation training for cognitive strategies in the Turkish language curriculum
- Tez No: 1007608
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji destekli öğretim, Teknoloji entegrasyonu, Türkçe, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Öğretmen adayları, Öğretmen yetiştirme, Technology based instruction, Technology integration, Turkish, Turkish education, Turkish teaching, Teacher training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Türkçe öğretiminde teknoloji kullanımına yönelik gerçekleştirilen eğitimlerin büyük ölçüde teknoloji kullanım becerilerine odaklandığı, Türkçenin öğretim sürecinin ve Türkçe öğretim programındaki bilişsel stratejilerin çoğu zaman ikincil planda kaldığı görülmektedir. Bu çalışmada, öğretim hedefinin teknoloji kullanımının kendisi değil teknolojiden yararlanılarak Türkçe öğretim programındaki bilişsel stratejilerin öğrencilere kazandırılması gerektiği anlayışından hareketle, Türkçenin merkezde yer aldığı bir eğitim süreci tasarlanmıştır. Bu doğrultuda Türkçe öğretmeni adaylarının Türkçe öğretim programındaki bilişsel stratejilere yönelik teknoloji tabanlı materyal geliştirebilmelerini amaçlayan bir eğitim uygulanmış ve söz konusu eğitimin teknoloji tabanlı materyal geliştirme yeterliğine ve teknolojiye yönelik tutuma etkisi incelenmiştir. Araştırma, iç içe geçmiş (gömülü) karma yöntem yaklaşımıyla yürütülmüş nicel boyutu tek gruplu öntest–sontest yarı deneysel desen, nitel boyutu ise durum çalışması olarak yapılandırılmıştır. Deneysel uygulama, Türkçe öğretim programındaki bilişsel stratejilerin öğrenciye kazandırılması amacıyla öğretmen adaylarına 13 haftalık bir eğitim şeklinde düzenlenmiştir. Araştırmaya, 2023–2024 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 22 Türkçe öğretmeni adayı katılmıştır. Veriler; dijital materyal tasarımı yeterlikleri ölçeği, teknolojiye yönelik tutum ölçeği, teknoloji tabanlı materyal değerlendirme rubriği, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve deneysel uygulama kapsamında hazırlanan internet sitesi aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler betimsel ve çıkarımsal istatistik yöntemleriyle, nitel veriler ise içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırmanın nicel ve nitel bulguları, Türkçe öğretmeni adaylarının dijital materyal tasarımı yeterlikleri ile teknolojiye yönelik tutumlarında anlamlı düzeyde artış olduğunu ve teknoloji tabanlı araçlarla materyal geliştirmeye ilişkin farkındalıklarının yükseldiğini ortaya koymuştur. Ayrıca teknoloji eğitiminin Türkçe öğretim programındaki bilişsel stratejilerle ilişkilendirilerek yürütülmesinin, öğretmen adaylarının teknopedagojik yeterliklerinin gelişiminde etkili olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, Türkçe öğretmenliği lisans programlarında teknoloji tabanlı materyal geliştirme eğitimlerinin Türkçe öğretim programındaki bilişsel stratejiler merkezinde yapılandırılması ve bu eğitimlere yönelik lisans düzeyinde standart bir ders içeriğinin oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It was observed that training programs on the use of technology in Turkish language teaching largely focus on technology use skills, with the teaching process of Turkish and the cognitive strategies of the Turkish language curriculum often being relegated to secondary importance. This study, based on the understanding that the teaching objective should not be the use of technology itself, but rather the acquisition of the cognitive strategies of the Turkish language curriculum by utilizing technology, designs an educational process centered on the Turkish language. Accordingly, a training program aimed at enabling prospective Turkish language teachers to develop technology-based materials related to the cognitive strategies of the Turkish language curriculum was implemented, and the effect of this training on their competence in developing technology-based materials and their attitudes towards technology was examined. The research was conducted using an embedded mixed-methods approach. The quantitative dimension was structured as a single-group pretest-posttest quasi-experimental design, and the qualitative dimension was a case study design. The experimental application was organized as a 13-week training program in which prospective Turkish language teachers were introduced to technology-based tools that can be used to acquire the characteristics of the Turkish language curriculum practically. 22 prospective Turkish language teachers studying at a state university in the 2023-2024 academic year participated in the research. Data were collected using the following methods: Data were collected through a digital material design competency scale, a technology attitude scale, a technology-based material evaluation rubric, a semi-structured interview form, and a website prepared within the scope of the experimental application. Quantitative data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods, and qualitative data were analyzed using content analysis. The quantitative and qualitative findings of the study revealed a significant increase in the digital material design competencies and attitudes towards technology of prospective Turkish language teachers, and an increase in their awareness of developing materials using technology-based tools. In addition, it was determined that conducting technology education in relation to the cognitive strategies of the Turkish language curriculum was effective in developing prospective teachers' technopedagogical competencies. Accordingly, it is recommended that technology-based material development training in undergraduate Turkish language teaching programmes be structured around the cognitive strategies of the Turkish language curriculum and that standard course content for this training be created at the undergraduate level.