Antenatal dönemde iki farklı yöntemle verilen emzirme eğitiminin emzirme başarısına ve emzirme özyeterliliğine etkisi
Antenatal breastfeeding education delivered through two different methods: its effect on breastfeeding success and breastfeeding self-efficacy
- Tez No: 1007613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP TEKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Emzirme Eğitimi, Emzirme Özyeterliliği, Online Eğitim, Yüz Yüze Eğitim, Breastfeeding Education, Breastfeeding Self-efficacy, Online education, Face-to-face Education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, antenatal dönemde iki farklı yöntemle verilen emzirme eğitiminin emzirme başarısına ve emzirme özyeterliliğine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma yarı deneysel tipte bir çalışma olup 70 primipar gebe ile yürütülmüştür. Katılımcılar polikliniğe başvuru sırasına göre sistematik atama yöntemiyle (tek sayılar online eğitim grubu (n=35), çift sayılar yüz yüze eğitim grubu (n=35) olacak şekilde) iki gruba ayrılmıştır. Her iki grubu Power Point programında hazırlanmış aynı eğitim sunumu kullanılarak eğitim verilmiştir. Veriler; Emzirme Özyeterlilik Ölçeği, LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği ve Emzirme Değerlendirme Aracı ile doğum öncesi, postpartum 2. hafta ve postpartum 4. haftalarda toplanmıştır. Veriler, SPSS 30.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) ve güvenirlik analizi (Cronbach alfa) ile gruplar arası ve grup içi farklılıkları belirlemek amacıyla parametrik ve non-parametrik testler uygulanmıştır. Normal dağılım varsayımı sağlanan verilerde bağımsız örneklem t testi ve eşleştirilmiş örneklem t testi kullanılmış; normal dağılım sağlanmayan verilerde ise Mann-Whitney U ve Wilcoxon işaretli sıralar testleri tercih edilmiştir. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Grupların sosyodemografik ve obstetrik özellikleri benzer bulunmuştur. Doğum öncesi Emzirme Özyeterlilik Ölçeği puan ortalamaları iki grup arasında farklılık göstermemiştir (p>0.05). Postpartum 2. haftada her iki grupta Emzirme Özyeterlilik Ölçeği puanlarında anlamlı artış saptanmış, ancak gruplar arasında fark görülmemiştir (p>0.05). Postpartum 4. haftada yüz yüze eğitim grubunun Emzirme Özyeterlilik Ölçeği puan ortalaması online gruptan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği puanları postpartum 2. haftada her iki grupta benzer iken, postpartum 4. haftada yüz yüze eğitim grubunda daha yüksektir. Emzirme Değerlendirme Aracı puanlarının gruplar arası karşılaştırmalarında postpartum 2. ve 4. haftalarda fark saptanmamış; ancak yüz yüze grupta 2–4 hafta arasında anlamlı artış görülmüştür. Sonuçlar, antenatal dönemde verilen her iki eğitim yöntemi de emzirme özyeterliliği ve emzirme başarısını artırmaktadır. Bununla birlikte yüz yüze eğitim, postpartum 4. haftada emzirme özyeterliliği ve LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği puanlarını artırmada online eğitime göre daha etkili bulunmuştur. Online eğitim modellerinin özellikle beceri temelli uygulamalar açısından yüz yüze eğitimle desteklenerek uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of breastfeeding education provided through two different methods in the antenatal period on breastfeeding success and breastfeeding self-efficacy. The research is a quasi-experimental study and was conducted with 70 primiparous pregnant women. The participants were divided into two groups using a systematic assignment method according to their order of admission to the outpatient clinic (odd numbers as the online education group (n=35) and even numbers as the face-to-face education group (n=35)). Both groups were given education using the same training presentation prepared in the PowerPoint program. Data were collected using the Breastfeeding Self-Efficacy Scale, LATCH Breastfeeding Assessment Tool, and Infant Breastfeeding Assessment Tool at the prenatal period, postpartum 2nd week, and postpartum 4th week. Data were analyzed using the SPSS 30.0 package program. Descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation) and reliability analysis (Cronbach's alpha) were used in the study, and parametric and non-parametric tests were applied to determine intergroup and intragroup differences. Independent samples t-test and paired samples t-test were used for data ensuring the normal distribution assumption; Mann-Whitney U and Wilcoxon signed-rank tests were preferred for data not ensuring normal distribution. The level of significance was accepted as p<0.05 in all analyses. The sociodemographic and obstetric characteristics of the groups were found to be similar. Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale mean scores did not show a difference between the two groups (p>0.05). A significant increase in Breastfeeding Self-Efficacy Scale scores was detected in both groups at the postpartum 2nd week, but no difference was observed between the groups (p>0.05). At the postpartum 4th week, the mean Breastfeeding Self-Efficacy Scale score of the face-to-face education group was found to be significantly higher than the online group (p<0.05). While LATCH Breastfeeding Assessment Tool scores were similar in both groups at the postpartum 2nd week, they were higher in the face-to-face education group at the postpartum 4th week. No difference was detected in the intergroup comparisons of Infant Breastfeeding Assessment Tool scores at the postpartum 2nd and 4th weeks; however, a significant increase was observed in the face-to-face group between weeks 2 and 4. The results indicate that both education methods provided in the antenatal period increase breastfeeding self-efficacy and breastfeeding success. However, face-to-face education was found to be more effective than online education in increasing breastfeeding self-efficacy and LATCH Breastfeeding Assessment Tool scores at the postpartum 4th week. It is recommended that online education models be implemented by being supported with face-to-face education, especially in terms of skill-based practices.