Kırım Kongo Kanamalı Ateşinde serum CXCL-4, CXCL-5, CXCL düzeylerinin klinik seyir ve prognozla ilişkisi
The relationship between serum CXCL-4, CXCL-5, and CXCL-10 levels and clinical course and prognosis in Crimean-Congo Hemorrhagic Fever
  1. Tez No: 1007652
  2. Yazar: RUMEYSA TEMUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KESMEZ CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, CXCL-4, CXCL-5, CXCL-10, kemokin, Crimean-Congo Hemorrhagic Fever, CXCL-4, CXCL-5, CXCL-10, Chemokine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler aracılığıyla bulaşan ve şiddetli klinik tabloya yol açabilen zoonotik bir viral enfeksiyondur. Hastalığın ağır seyri, yüksek viral yük ve aşırı inflamatuar yanıtla ilişkilidir. Bu süreçte, özellikle CXCL ailesine ait kemokinler, immün hücrelerin inflamasyon bölgesine göçü ve aktivasyonunda önemli rol oynar. Çalışmamızda, KKKA hastalarında CXCL-4, CXCL-5 ve CXCL-10 kemokin düzeylerinin hastalık şiddeti ve klinik kötüleşme ile ilişkisini araştırarak, bu moleküllerin biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Böylece erken tanı ve müdahale ile mortalitenin azaltılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntemler: Mart 2024 ile Eylül 2025 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tanısıyla takip edilen 50 erişkin hasta ile aynı dönemde sağlıklı ve demografik özellikleri hasta grubuna benzer 30 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalardan, hastaneye yatışlarının ilk günü kan örnekleri alınmış, bu örneklerden C-X-C motifli kemokin ligandı 4 (CXCL-4), CXCL-5 ve CXCL-10 kemokin düzeyleri, Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı'nda; ticari Human Platelet Factor 4 (PF4)/CXCL4, Human Epithelial Neutrophil Activating Peptide 78 (ENA-78)/CXCL5, Human Interferon Gamma Induced Protein 10kDa (IP-10)/CXCL10 ELISA (enzime bağlı immünosorbent tahlili) kitleri kullanılarak ölçülmüştür. Testler sırasında numuneler uygun koşullarda çözdürülmüş ve üretici firma protokollerine uygun şekilde analiz edilmiştir. Hastalar, klinik ve laboratuvar bulgulara göre Ergönül ve arkadaşlarının modifiye ettiği kriterler ışığında değerlendirilerek hafif-orta ve ağır hastalar olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca kanama varlığına göre alt gruplar oluşturulmuş, bu gruplar arasında klinik semptomlar, fizik muayene bulguları ve laboratuvar değerleri istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Verilerin analizi SPSS v23 programında yapılmış olup p < 0.05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen KKKA hastalarının CXCL-4, CXCL-5 ve CXCL-10 ortalama değerleri sırasıyla 4024.9 ± 1839.7, 1773.9 ± 765.2 ve 574.1 ± 295.8 olarak ölçülürken, kontrol grubundaki değerler belirgin şekilde daha düşüktü. Hasta ve kontrol grupları arasında kemokin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu (p < 0.001). Hastalar, ağır (n=23) ve hafif-orta (n=27) olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Ağır hasta grubunda CXCL-4 (5227.3 ± 1781.1), CXCL-5 (2275.6 ± 877.5) ve CXCL-10 (764.6 ± 345.7) değerleri, hafif-orta grubun (sırasıyla 3000.7 ± 1151.8, 1346.6 ± 199.3, 411.7 ± 65.6) üzerinde bulundu ve bu farklar anlamlıydı (p < 0.001). Fizik muayenede kanaması olan ve olmayan hastalar arasında kemokin düzeyleri açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi (p > 0.05). Ağır hasta grubunda ALT ile CXCL-4 arasında, hafif-orta grupta ise AST ile CXCL-4 arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı (p < 0.05). CXCL-5 ve CXCL-10 değerleri ile diğer laboratuvar parametreleri arasında anlamlı ilişki gözlenmedi (p > 0.05). Sonuç: KKKA hastalarında serum CXCL-4, CXCL-5 ve CXCL-10 kemokin düzeylerinin anlamlı şekilde yükseldiği ve hastalığın şiddeti arttıkça bu düzeylerin daha da yükseldiği gözlenmiştir. Bu kemokinlerin, hastalık seyri ve prognozuyla ilişkili potansiyel biyobelirteçler olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Background: Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a zoonotic viral infection transmitted by ticks, leading to a severe clinical presentation. The severe course of the disease is associated with high viral load and an excessive inflammatory response. In this process, chemokines belonging to the CXCL family play a critical role in the migration and activation of immune cells at the site of inflammation. This study aimed to investigate the relationship between serum levels of CXCL-4, CXCL-5, and CXCL-10 chemokines and disease severity and clinical deterioration in CCHF patients, evaluating the potential use of these molecules as biomarkers. Early diagnosis and intervention may contribute to reducing mortality. Materials and Methods: Between March 2024 and September 2025, 50 adult patients diagnosed with CCHF and followed at the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic of Atatürk University Faculty of Medicine, alongside 30 healthy individuals with similar demographic characteristics, were included in the study. Blood samples were obtained from the patients on the first day of hospital admission. The serum levels of C-X-C motif chemokine ligand 4 (CXCL-4), CXCL-5, and CXCL-10 were quantitatively measured at the Medical Biochemistry Laboratory of Atatürk University Health Research and Application Center. For the analysis, commercially available enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kits were used: Human Platelet Factor 4 (PF4)/CXCL4, Human Epithelial Neutrophil Activating Peptide 78 (ENA-78)/CXCL5, and Human Interferon Gamma-Induced Protein 10 kDa (IP-10)/CXCL10. Samples were thawed under appropriate conditions and analyzed according to the manufacturer's instructions. Patients were classified into mild-moderate and severe groups according to modified criteria proposed by Ergönül et al., based on clinical and laboratory parameters. Subgroups were also formed based on the presence or absence of hemorrhage. Clinical symptoms, physical examination findings, and laboratory values were compared statistically among these groups. Data analysis was performed using SPSS v23. Normality of numerical variables was tested with the Kolmogorov-Smirnov test. Parametric or non-parametric tests were applied accordingly. Group comparisons used the Mann-Whitney U test, and correlations were assessed by Spearman's rank correlation test. A p-value < 0.05 was considered statistically significant. Results: Mean levels of CXCL-4, CXCL-5, and CXCL-10 in CCHF patients were 4024.9 ± 1839.7, 1773.9 ± 765.2, and 574.1 ± 295.8 pg/mL, respectively, significantly higher than those in controls (p < 0.001). Patients were divided into severe (n=23) and mild-moderate (n=27) subgroups. Severe cases exhibited higher mean levels of CXCL-4 (5227.3 ± 1781.1), CXCL-5 (2275.6 ± 877.5), and CXCL-10 (764.6 ± 345.7) compared to the mild-moderate group (3000.7 ± 1151.8, 1346.6 ± 199.3, 411.7 ± 65.6), with statistically significant differences (p < 0.001). No significant difference in chemokine levels was observed between patients with and without hemorrhage (p > 0.05). Positive correlations were identified between ALT and CXCL-4 in the severe group, and between AST and CXCL-4 in the mild-moderate group (p < 0.05). No significant correlations were found between CXCL-5 or CXCL-10 and other laboratory parameters (p > 0.05). Conclusion: Serum levels of CXCL-4, CXCL-5, and CXCL-10 are significantly elevated in CCHF patients and increase proportionally with disease severity. These chemokines may serve as potential biomarkers associated with disease progression and prognosis.