Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin hekimlik mesleğine adanmışlığı, algılanan stres düzeyi ve yurt dışında çalışmaya yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between professional commitment, perceived stress levels, and attitudes toward working abroad among Atatürk University Faculty of Medicine students
  1. Tez No: 1007656
  2. Yazar: GÜLSÜM DEMİR GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT SİNCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: adanmışlık, tıp fakültesi öğrencileri, algılanan stres, yurt dışında çalışma tutumu, commitment, medical students, perceived stress, attitude toward working abroad
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Hekimlik mesleğine adanmışlık, işine ve topluma karşı duyulan derin bir bağlılığı ifade etmektedir. Yoğun bilgi yükü, uzun eğitim süresi, başarısızlık korkusu ve sosyal açıdan kısıtlanmışlık hissi ,artan sağlıkta şiddet, maddi kaygılar strese sebep olarak adanmışlığı zedeleyebilir. Yaşanılan olumsuz deneyimler öğrencileri yurt dışında çalışmaya yönlendirebilir. Bu araştırmada, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin hekimlik mesleğine adanmışlığı, algılanan stres düzeyi ve yurt dışında çalışmaya yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçladık. Yöntem: Çalışmanın evrenini 15 Ocak-15 Temmuz 2025 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde (AÜTF) eğitim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan 394 öğrenciye, Hekimlik Mesleğine Adanmışlık Ölçeği (HMAÖ) , Algılanan Tıp Fakültesi Stresi Ölçeği (PMSS-TR) , Yurt Dışında Çalışmaya Yönelik Tutum Ölçeği (YDÇTÖ) ve sosyodemografik veri formu çevrimiçi anket yöntemiyle uygulandı. Verilerin analizi SPSS 22 programıyla yapıldı. Normal dağılım gösteren verilerde bağımsız gruplarda t testi, ANOVA, Pearson korelasyon analizi yapıldı. Normal dağılım göstermeyen verilerde ise Mann Whitney u testi, Kruskall Wallis analizi, Spearman korelasyon analizi yapıldı. Anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21,94±2,55 olup, %55,3'ü kadın, %17,3'ü 3. sınıfta öğrenim görmekte, %80,2'si bölümü kendi isteği ile tercih etmişti. Katılımcıların HMAÖ puan ortalaması 34,51±7,27, PMSS-TR puan ortalaması 42,05±9,39, YDÇTÖ puan ortalaması 55,98±13,34 olduğu saptandı. HMAÖ ile PMSS-TR arasında anlamlı negatif yönlü; PMSS-TR ile YDÇTÖ arasında anlamlı pozitif yönlü düşük düzeyde ilişki saptandı (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda algılanan stres düzeyi arttıkça; hekimlik mesleğine adanmışlığın azaldığı, yurt dışında çalışma eğiliminin arttığı ve adanmışlık ile yurt dışında çalışma eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptandı. Hekimlik mesleğine adanmışlığı destekleyici ve stres düzeyini azaltıcı müdahalelerin yurt dışında çalışma tutumu üzerinde etkili rol oynayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aims: Professional commitment in medicine represents a deep sense of dedication toward the profession and society. Factors such as an intense information load, long education duration, fear of failure, social isolation, increasing violence in healthcare, and financial concerns can induce stress, potentially undermining this commitment. These negative experiences may further drive students toward seeking employment abroad. In this study, we aimed to examine the relationship between professional commitment, perceived stress levels, and attitudes toward working abroad among students at the Atatürk University Faculty of Medicine. Method: The study population consisted of students enrolled at Atatürk University Faculty of Medicine (AÜTF) between January 15 and July 15, 2025. The Professional Commitment Scale (PCS), Perceived Medical School Stress Scale (PMSS-TR), Attitudes Toward Working Abroad Scale (ATWAS), and a sociodemographic data form were administered to 394 participating students via an online survey. Data analysis was conducted using SPSS 22. Independent samples t-test, ANOVA, and Pearson correlation analysis were used for normally distributed data; Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis analysis, and Spearman correlation analysis were utilized for non-normally distributed data. The level of significance was set at p < 0.05. Results: The mean age of the participants was 21.94±2.55; 55.3% were female, 17.3% were third-year students, and 80.2% had chosen the department voluntarily. The mean scores were determined as 34.51±7.27 for the PCS, 42.05±9.39 for the PMSS-TR, and 55.98±13.34 for the ATWAS. A significant negative correlation was found between PCS and PMSS-TR, while a significant low-level positive correlation was observed between PMSS-TR and ATWAS (p < 0.05). Conclusion: Our study revealed that as perceived stress levels increased, professional commitment decreased, and the tendency to work abroad increased. No significant relationship was found between professional commitment and the tendency to work abroad. It is suggested that interventions aimed at supporting professional commitment and reducing stress levels will play an effective role in shaping attitudes toward working abroad.