Sağlık çalışanlarının yapay zeka uygulamalarına yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of health care workers' attitudes towards artificial intelligence applications
- Tez No: 1007660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Sağlık Yönetimi, Hemşirelik, Health Education, Healthcare Management, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlık tutumları, Yapay zeka, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Health attitudes, Artificial intelligence, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın temel amacı, bir kamu hastanesinde çalışmakta olan sağlık çalışanlarının yapay zeka uygulamalarına yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Tanımlayıcı kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmanın evreni bir kamu hastanesinde görev alan 451 sağlık çalışanı, örneklemi 208 oluşmaktadır, çalışmaya 308 kişi katılmıştır. Verilerin toplanmasında; katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile araştırmacı tarafından literatür taranarak 14 sorudan oluşan“Kişisel Bilgi Formu”, Kamu hastanesinde görev alan sağlık çalışanlarının yapay zeka uygulamalarına yönelik tutumlarının incelenmesi için ölçüm aracı olarak 24 sorudan oluşan“Yapay Zeka Algısı ve Tutum Ölçeği”kullandı. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 27 programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken, nicel değişkenler ortalama, standart sapma, medyan, min ve max değerleriyle, frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistiksel metodlar ile gösterildi. Verilerin normal dağılıma uygunluklarının değerlendirilmesinde Shapiro Wilks test ve Box Plot grafiklerden yararlanıldı. Genel olarak katılımcılar yapay zekâyı faydalı bir araç olarak görmelerine rağmen, özellikle etik sorumluluk, gizlilik ve mesleki rollerin geleceği konularında çeşitli tereddütler ve kaygılar taşımaktadır. Demografik değişkenler incelendiğinde, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum ve mesleki deneyim gibi faktörlerin yapay zekâya yönelik tutumları etkilediği gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, sağlık sektöründe yapay zekâya geçişin yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda sosyo-psikolojik bir boyut taşıdığını göstermektedir. Bu nedenle, yapay zekâ uygulamalarının etkin ve etik bir şekilde kullanılabilmesi için sağlık çalışanlarının farkındalıklarının artırılması, endişelerinin giderilmesi ve kapsayıcı eğitim programlarının hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the attitudes of healthcare professionals working in a public hospital towards artificial intelligence applications. It was planned as a descriptive cross-sectional study. The study population consisted of 451 healthcare professionals working in a public hospital, and the sample comprised 208 participants, with 308 individuals participating in the study. Data collection involved a“Personal Information Form”consisting of 14 questions, developed by the researcher through a literature review to determine the demographic characteristics of the participants. A“Perception and Attitude Towards Artificial Intelligence Scale”consisting of 24 questions was used as a measurement tool to examine the attitudes of healthcare professionals working in the public hospital towards artificial intelligence applications. Statistical analyses were performed using SPSS 27 software. Quantitative variables were presented using descriptive statistical methods such as mean, standard deviation, median, minimum and maximum values, frequency, and percentage. Shapiro-Wilks test and Box Plot graphs were used to assess the normality of the data distribution. While participants generally view artificial intelligence as a useful tool, they harbor various hesitations and concerns, particularly regarding ethical responsibility, privacy, and the future of professional roles. When demographic variables were examined, factors such as age, education level, marital status, and professional experience were observed to influence attitudes towards artificial intelligence. The results indicate that the transition to artificial intelligence in the healthcare sector has not only a technological but also a socio-psychological dimension. Therefore, raising awareness among healthcare professionals, addressing their concerns, and implementing inclusive training programs are crucial for the effective and ethical use of artificial intelligence applications.