Metabolik disfonksiyon ilişkili yağlı karaciğer hastalığı(MASLD) olanlarda ursodeoksikolik asit tedvisinin serum hepassocin, clusterin ve IL-6 üzerine etkisi
- Tez No: 1007675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU DEMET ÖZEL COŞKUN, DR. NAZLI PELİN KIRKAYAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: MASLD, Hepassocin, Clusterin, İnterlökin-6, Ursodeoksikolik asit, MASLD, Hepassocin, Clusterin, Interleukin-6, Ursodeoxycholic acid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Metabolik disfonksiyon ilişkili yağlı karaciğer hastalığı (MASLD), günümüzde en yaygın görülen kronik karaciğer hastalığıdır ve patogenezi halen net bilinmemektedir. Hepassocin (HSC) metabolik-inflamatuvar yükü, clusterin (CLU) ise oksidatif stres ve apoptoza karşı hücresel koruyucu yanıtı yansıtan yeni keşfedilmiş iki hepatokindir. Ursodeoksikolik asit (UDKA), antiinflamatuvar, antioksidan ve sitoprotektif etkileriyle hepatoselüler hasarı azaltabilen bir ajandır. Bu nedenle hepatokinler ve inflamatuar belirteçleri modüle edebileceği düşünülmektedir. Ancak UDKA'nın bu hepatokinler üzerindeki etkileri şu ana kadar incelenmemiştir. Bu nedenle bu çalışmada, MASLD'lı hastalarda serum HSC, CLU ve IL-6 düzeylerinin belirlenmesi ve bu hepatokinlerin antropometrik ve biyokimyasal parametrelerle ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ek olarak, UDKA tedavisinin serum HSC, CLU ve IL-6 üzerindeki etkisini incelendi. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya 20–65 yaş aralığında, MASLD tanısı alan 30 hasta ile 28 sağlıklı kontrol dâhil edildi. MASLD tanısı klinik, laboratuvar ve ultrasonografi bulgularına dayanılarak konuldu. MASLD grubuna 6 ay süre ile UDKA (15 mg/kg/gün) verildi. Tedavi başlangıcında ve 6. ayda antropometrik, biyokimyasal parametreler ile serum IL-6, HSC ve CLU düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: MASLD grubunda bazal HSC ve CLU düzeyleri KG'ye göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek idi (p<0,001). UDKA tedavisinin 6. ayında MASLD grubunda vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi (BÇ) değerlerinde bazale göre değişiklik izlenmedi. Serum ALT ve GGT düzeylerinde tedavinin 3. ayında istatistiksel olarak anlamlı azalma izlendi ve tedavinin 6. ayında bu durum stabil seyretti. Tedavi sonrası HSC [515,9 (190,7–987,3)'ten 460 (222–977,4) ng/ml'ye; p= 0,549] ve CLU [339,8 (202,1–488,5)'ten 302,6 (192,8–458,5) mg/L'ye; p=0,424] düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı olmayan azalma eğilimi izlendi. Serum IL-6 düzeylerinde istatistiksel anlamlı bir düşüş saptandı (p= 0.28). xi Sonuç: Bu bulgular, MASLD tedavisinde UDKA'nın inflamatuvar yanıtı modüle ettiği, ancak hepatokinler üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu göstermiştir. Ayrıca MASLD hastalarında serum HSC ve CLU düzeylerinin yüksek bulunması, bu hepatokinlerin MASLD patogenezinde rol oynadığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Metabolic dysfunction–associated steatotic liver disease (MASLD) is currently the most prevalent chronic liver disease worldwide, and its pathogenesis has not yet been fully elucidated. Hepassocin (HSC) and clusterin (CLU) are two recently identified hepatokines, reflecting metabolic–inflammatory burden and cellular protective responses against oxidative stress and apoptosis, respectively. Ursodeoxycholic acid (UDCA) is a pharmacological agent known to reduce hepatocellular injury through its anti-inflammatory, antioxidant, and cytoprotective properties and is therefore thought to modulate hepatokines and inflammatory markers. However, the effects of UDCA on these hepatokines have not yet been investigated. Accordingly, this study aimed to determine serum HSC, CLU, and interleukin-6 (IL-6) levels in patients with MASLD and to evaluate their associations with anthropometric and biochemical parameters. In addition, the effects of UDCA therapy on serum HSC, CLU, and IL-6 levels were examined. Materials and Methods: This prospective observational study included 30 patients aged 20–65 years diagnosed with MASLD and 28 healthy controls. The diagnosis of MASLD was established based on clinical, laboratory, and ultrasonographic findings. Patients in the MASLD group received UDCA at a dose of 15 mg/kg/day for 6 months. Anthropometric and biochemical parameters, as well as serum IL-6, HSC, and CLU levels, were assessed at baseline and at the sixth month of treatment. Results: Baseline serum HSC and CLU levels were significantly higher in the MASLD group compared with the control group (p < 0.001). No significant changes in body mass index (BMI) or waist circumference (WC) were observed at the sixth month of UDCA therapy compared with baseline. Serum alanine aminotransferase (ALT) and gamma-glutamyl transferase (GGT) levels showed a statistically significant decrease at the third month of treatment, which remained stable at the sixth month. After treatment, nonsignificant decreasing trends were observed in HSC [from 515.9 (190.7–987.3) to 460 (222–977.4) ng/mL; p = 0.549] and CLU [from 339.8 (202.1xiii 488.5) to 302.6 (192.8–458,5) mg/L; p = 0.424] levels. In contrast, serum IL-6 levels showed a statistically significant reduction following UDCA therapy (p = 0.028). Conclusion: These findings suggest that UDCA modulates the inflammatory response in MASLD, while its effect on hepatokine levels appears to be limited. Furthermore, the elevated serum HSC and CLU levels observed in patients with MASLD support a potential role for these hepatokines in the pathogenesis of the disease.