Temporal lob epilepsisi ve psikojenik non-epileptik nöbet tanılı hastalarda interoseptif farkındalık ile duygu düzenleme ve somatizasyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between interoceptive awareness, emotion regulation and somatization in patients diagnosed with temporal lobe epilepsy and psychogenic non-epileptic seizures
- Tez No: 1007698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE GAMZE USTA SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Nöroloji, Psychiatry, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi-temporal lob, Epilepsy-temporal lobe
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇLAR: Temporal lob epilepsisi (TLE) ve psikojenik non-epileptik nöbet (PNES) tanılı bireylerde interosepsiyonun alt bileşenlerini aynı anda ele alan çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma, TLE ve PNES tanılı bireylerde interosepsiyonun duygu düzenleme ve somatizasyonla ilişkisini ve bu ilişkideki olası aracılık rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 53 TLE ve 52 PNES hastası ile 47 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 152 katılımcı alınmıştır. DSM-5 Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Klinisyen Versiyonu ve Kalp Atışı Algılama Testi uygulanmış ve kalp atış hızı değişkenliği (HRV) kaydı alınmıştır. Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi-2 (MAIA-2), Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DERS), Somatizasyon Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ve Epilepsilerde Yaşam Kalitesi Ölçeği-31 doldurulmuştur. BULGULAR: PNES'te ortalama kalp hızı ve sempatik sistem aktivitesi sağlıklı kontrollerden daha yüksek bulunmuş, TLE grubunda anlamlı farklılaşma saptanmamıştır. İnteroseptif doğruluk ve MAIA-2 alt ölçeklerinde dikkati düzenleme, duygusal farkındalık, öz düzenleme, bedenini dinleme ve bedenine güvenme puanlarının PNES grubunda kontrolden düşük olduğu, TLE ile fark gözlemlenmediği; DERS, somatizasyon, anksiyete ve depresyon düzeylerinin en yüksek PNES, en düşük kontrol grubunda seyrettiği gösterilmiştir. Çoklu nominal lojistik regresyonda DERS, parasempatik sistem indeksi ve çocukluk çağı travmasının grup ayrımına anlamlı katkı verdiği saptanmıştır. Tüm gruplarda interoseptif dikkat düzenlemesi ile somatizasyon arasındaki ilişkinin DERS üzerinden dolaylı yolla olduğu görülmüştür. SONUÇ: Bulgular, TLE ve PNES'te semptomların tanıya özgü değil, interosepsiyon–duygu düzenleme–somatizasyon ekseninde paylaşılan psikobiyolojik süreçlerle sürdürülebileceğine işaret etmektedir. Bu nedenle interosepsiyonun alt bileşenlerini ayıran, otonom işlevleri ve duygu düzenlemeyi bütüncül biçimde ele alan transdiagnostik modeller yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Studies that simultaneously investigate the subdimensions of interoception in individuals diagnosed with temporal lobe epilepsy (TLE) and psychogenic non-epileptic seizure (PNES) are limited. This study aimed to investigate the relationship between interoception, emotion regulation, and somatization in TLE and PNES, as well as the potential mediating role of interoception in this relationship. MATERIAL AND METHOD: 152 participants were included in the study, comprising 53 TLE, 52 PNES, and 47 healthy controls. Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders, Clinician Version and the Heartbeat Tracking Task were administered. Heart rate variability (HRV) was recorded. Participants completed Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness-2 (MAIA-2), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Somatization Scale, the State-Trait Anxiety Inventory, the Hospital Anxiety and Depression Scale, and Quality of Life in Epilepsy Inventory-31. RESULTS: In HRV analyses, PNES had higher mean heart rate and sympathetic activity than controls, although TLE didn't differ. Interoceptive accuracy, as well as scores of MAIA-2 subscales were lower in PNES than in controls, while TLE didn't make significant distinctions. DERS, somatization, anxiety, and depression were highest in PNES and lowest in the control group. Multinomial logistic regression indicated that DERS, parasympathetic system index, and childhood trauma contributed to group discrimination. Across all groups, interoceptive attention regulation and somatization were indirectly linked and mediated by DERS. CONCLUSION: Symptoms of TLE and PNES may be shared psychobiological processes operating along the interoception-emotion regulation-somatization axis. Accordingly, transdiagnostic models that differentiate interoceptive dimensions and integratively address autonomic functioning and emotion regulation may provide valuable guidance.