Supratentoryal cerrahilerde hedef kontrollü infüzyon-eleveld modeli ile manuel total intravenöz anestezi uygulamalarının, intraoperatif anestezik ajan tüketimi ve postoperatif ağrı, deliryum üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of intraoperative anesthetic agent consumption and the effects on postoperative pain and delirium of target-controlled infusion–eleveld model and manual total intravenous anesthesia applications in supratentorial surgeries
  1. Tez No: 1007702
  2. Yazar: ALİ OKUYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN FATMA AKÇIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: TCI, TİVA, Eleveld modeli, supratentoryal cerrahi, postoperatif deliryum, propofol, remifentanil, bispektral indeks, TCI, TIVA, Eleveld model, supratentorial surgery, postoperative delirium, propofol, remifentanil, bispectral index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada supratentoryal cerrahi geçiren hastalarda, hedef kontrollü infüzyon (TCI) ile manuel total intravenöz anestezinin (TİVA) postoperatif deliryum (POD) ve perioperatif sonuçlar üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Prospektif, randomize kontrollü çalışmamıza dahil edilen 18-60 yaş, ASA I-II hastalar Manuel TİVA (n=31) ve TCI (n=30) gruplarına randomize edildi. Her iki grupta propofol-remifentanil TİVA ile bispektral indeks (BIS) 40-60 hedeflendi. Manuel grupta indüksiyon ve idame dozları BIS'e göre titre edildi. TCI grubunda Eleveld modeli kullanılarak propofol 3-3,5 μg/mL ve remifentanil 2-3 ng/mL etki bölgesi hedefleriyle başlanıp, devamında BIS'e göre titrasyon yapıldı. POD, konfüzyon değerlendirme metodu (CAM) ile postoperatif 6. saatte, ertesi gün 08:00'de, 24/48/72. saatlerde (veya taburculukta) değerlendirildi. İlaç tüketimleri, postoperatif 15/30/60. dakikalarda postoperatif bulantı kusma (POBK) varlığı, ağrı ve Aldrete skorları kaydedildi. Bulgular: Her iki grupta POD insidansı düşük olup hiçbir zaman noktasında gruplar arasında fark saptanmadı. TCI grubunda propofol tüketimi daha yüksek olma eğilimi gösterirken, remifentanil tüketimi ise anlamlı daha düşüktü. İndüksiyon ve ilk 1 saatte burst supresyon süreleri TCI grubunda daha uzundu. TCI grubunda entübasyon ile daha az hemodinamik değişim görüldü. TCI grubunda postoperatif 15/30/60. dakikalarda ağrı skorları daha düşüktü. POBK ve postoperatif hemodinamik ölçümler gruplar arasında benzerdi; 60. dakika Aldrete skoru TCI'da sınırda daha düşük bulundu. Sonuç: Çalışmamız, beyin cerrahisi hastalarında TCI yönteminin; bilişsel fonksiyonlar, anestezik derinlik kontrolü, hemodinamik profil ve derlenme profili açısından manuel TİVA ile kıyaslandığında, BIS rehberliğinde dikkatli izlem altında güvenle kullanılabileceğini göstermekte olup; entübasyon sırasında meydana gelen sempatik uyarıya karşı hemodinamik kontrol ve postoperatif ağrı üzerine olumlu etkilerini ikincil çıktı olarak sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare target-controlled infusion (TCI) and manual total intravenous anesthesia (TIVA) regarding postoperative delirium (POD) and perioperative outcomes in supratentorial surgery. Methods: In this prospective randomized controlled trial, ASA I-II patients aged 18-60 years were randomized to Manual TIVA (n=31) or TCI (n=30). Propofol-remifentanil TIVA was administered with a bispectral index (BIS) target of 40-60. Manual induction and maintenance doses were titrated to BIS. In the TCI group, anesthesia was initiated using the Eleveld model with effect-site targets of propofol 3-3.5 μg/mL and remifentanil 2-3 ng/mL, followed by BIS-guided titration. POD was assessed using the Confusion Assessment Method (CAM) at postoperative hour 6, at 08:00 the next day, and at postoperative 24-48-72 hours (or at discharge). Drug consumption, postoperative nausea and vomiting (PONV), pain, and Aldrete scores at 15-30-60 minutes were recorded. Results: POD incidence was low, with no between-group differences at any time point. Propofol consumption tended to be higher with TCI, whereas remifentanil consumption was significantly lower. Burst suppression during induction and the first hour of anesthesia was longer in the TCI group. Hemodynamic changes during intubation were smaller and postoperative pain scores were lower with TCI. PONV and postoperative hemodynamics were similar; the 60-minute Aldrete score was borderline lower with TCI. Conclusion: Our study shows that TCI can be safely used with close BIS-guided monitoring versus manual TIVA in neurosurgical patients regarding cognitive function, anesthetic depth, hemodynamics, and recovery, with improved intubation hemodynamic control and reduced postoperative pain as secondary outcomes.