Supratentorial kraniotomilerde deksmedetomidinin yeri
The place of dexmedetomidine in the supratentorial craniotomies
  1. Tez No: 194905
  2. Yazar: OSMAN İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜNSAL ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Nöroşirürji, Anesthesiology and Reanimation, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Supratentorial kraniotomi, Deksmedetomidin, Hemodinamikcevap, Beyin ödemi, Supratentorial craniotomy, Dexmedetomidine, Hemodynamicresponse, Brain edema
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
IIIÖZETSUPRATENTOR AL KRAN OTOM LERDE DEKSMEDETOM D N N YERDr. Osman LHANUzmanlık tezi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim DalıTez Yöneticisi: Prof. Dr. Ünsal ÖNERMayıs 2007, 63 sayfaSupratentorial kraniotomide, adjuvan olarak kullanılan deksmedetomidin ilefentanilin, peroperatif ve derlenme dönemindeki uyarılara verilen hemodinamikcevaplar ile peroperatif beyin ödeminin önlenmesindeki etkinliklerini,anesteziden derlenme sürelerini ve postoperatif periyottaki hipertansiyon,titreme, bulantı ve kusma gibi yan etkileri önlemedeki etkinliklerini araştırdık.Elektif intrakranial tümör cerrahisi yapılacak ASA I-II 30 hasta randomize ikigruba ayrıldı. Grup D: Deksmedetomidin infüzyonu yapılan, Grup F: Fentanilinfüzyonu yapılan grup. Grup D'de indüksiyondan 10 dk önce, 1 µg/kg bolusinfüzyon olarak deksmedetomidin verildi. ndüksiyonda grup D'de grup F'denfarklı olarak 4 µg/kg fentanil yerine 2 µg/kg fentanil verildi. ndüksiyonsonrasında grup D'de deksmedetomin 0.2-0.7 µg/kg/sa, grup F'de fentanil 0.02µg/kg/dk dozlarında idame infüzyon olarak devam edildi. ndüksiyon öncesinde,peroperatif dönemde, postoperatif ilk 24 saatte hemodinamik veriler ilederlenme süreleri ve postoperatif yan etkiler kaydedildi.Grup D'de entübasyon sonrası, çivili başlık sonrası ve ekstübasyon sonrasıOAB ve KAH değerleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulundu. GrupD'de beyin relaksasyon skorları istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşükbulundu. Grup D'de derlenme süreleri anlamlı olarak kısa ölçüldü. Grup D'dekullanılan ek narkotik anlamlı olarak daha azdı. Grup D'de postoperatifdönemde üşüme, titreme, bulantı ve kusma görülmezken, grup F'de 3 hasta daüşüme ve titreme, 2 hasta da ise bulantı-kusma görüldü.Çalışmamızda, deksmedetomidinin peroperatif, ekstübasyon sonrası veerken postoperatif dönemdeki hemodinamik cevapları fentanile kıyasla daha iyikontrol ettiğini saptadık.Deksmedetomidinin, nörocerrahi hastalarında, cerrahi uyarılara verilenhemodinamik cevapların kontrolünde, standart kullanılan ajanlara kıyasla dahagüvenilir ve efektif olduğuna inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
IVABSTRACTTHE PLACE OF DEXMEDETOMIDINE IN THE SUPRATENTORIALCRANIOTOMIESDr. Osman ILHANResidency Thesis, Department of Anesthesiology and ReanimationSupervisor: Prof. Dr. Unsal ONERMay 2007, 63 PagesIn supratentorial craniotomies, we investigated the effects of fentanyl anddexmedetomidine as an adjuvant agent; on hemodynamic changes duringperioperative and recovery periods and their effectiveness of preventing thebrain edema perioperatively and recovery times and the effectiveness ofpreventing the side effects like hypertension, shivering, nause and vomiting.Thirty patients consenting ASA physical status I-II patients undergoingintracranial tumour surgery were randomly divided into two groups. Group D:Dexmedetomidine infusion. Group F: Fentanyl infusion. In group D,dexmedetomidine was infused 1 µg/kg at bolus dose 10 minutes beforeinduction of anesthesia. At induction fentanyl was given at 4 µg/kg dose ingroup D and at 2 µg/kg dose in group F. After induction; dexmedetomidine wasdosed with 0.2-0.7 µg/kg/min in group D, and with 0.02 µg/kg/min in group F asinfusion. Hemodynamic changes, recovery times and postoperative side effectswere recorded before induction,at the perioperative period and firstpostoperative 24 hours.In group D; MAP and HR values after intubation, after skull pin insertionand after extubation were low. And it was statiscally meaningful. In group D,brain relaxation scores were lower statistically. In group D, recovery times werefound short and it was statistically meaningful. In group D, supplemental opioidrequirement were lower. In group D at the postoperative period there were noshivering with cold, nause and vomiting but in group F 3 patients had thecomplaint of shivering with cold, and 2 patients had nause and vomiting.In our study, we found that dexmedetomidine controlled the hemodynamicchanges better than fentanyl perioperatively,after extubation and at the earlypostoperative period.We believe that, dexmedetomidine is more safety and more effective tocontrol the hemodynamic changes against the surgical stimulans than thestandart agents in neurosurgery.