Assessment of the outcomes following physiotherapy in patients with meniscal pathologies
Meniskal patolojili hastalarda fizyoterapi sonrası sonuçların değerlendirilmesi
- Tez No: 1007756
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Meniskal Patoloji, KOOS Anketi, Fizyoterapi Girişimi, Biyopsikososyal, Ağrı ve Spor Yaralanması, Meniscal Pathology, KOOS Questionnaire, Physiotherapy Intervention, Biopsychosocial, Pain and sports injury
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Fonksiyonel yetersizlik ve diz ağrısının yaygın bir formu, geleneksel olarak cerrahi yoluyla tedavi edilen menisküs patolojisinden kaynaklanmaktadır. Ancak, fizyoterapinin iyi bir konservatif yönetim biçimi olarak kullanımını destekleyen giderek artan kanıtlar bulunmaktadır. Çalışma, Tek Diz Yaralanması ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS) kullanılarak tek menisküs patolojisinin fizyoterapisi sonrasında hasta tarafından bildirilen sonuçların ölçülmesini amaçlamıştır. Tasarım tanımlayıcı ve kesitsel olup, fizyoterapi görmüş 146 katılımcının çalışmaya dahil edilmesi planlanmıştır. Sonuçları ölçmek için kullanılan beş KOOS alanı şu şekildedir; ağrı, semptomlar, günlük yaşam aktiviteleri, spor ve rekreasyon fonksiyonu ve dizle ilişkili yaşam kalitesi. Tanımlayıcı istatistiksel sonuçların dağılımı yapılmıştır. Bu bulgular, düşük ağrı düzeylerini (Ortalama: 76.01), etkili semptom yönetimini (Ortalama: 72.02) ve günlük yaşam aktivitelerinde nispeten yüksek düzeyde fonksiyonel performansı (Ortalama: 73.01) göstermiştir. Katılımcılar yüksek gereksinimli spor ve rekreasyon aktivitelerine dönüşte devam eden zorluklarla karşılaşırken (Ortalama: 68.01), fizyoterapi sonrasında yaşam kalitesinde orta düzeyden iyiye bir iyileşme bildirmişlerdir (Ortalama: 69.01). Alanlar arası farklılıklar, özellikle yüksek gereksinimli görevlerde bireyler arası değişkenliği ortaya koymuştur. Sonuçlar, fizyoterapinin semptomların tamamen ortadan kaldırılmasından ziyade fonksiyonel iyileşmeyi ve semptom kontrolünü kolaylaştırdığını göstermektedir. Bu çalışma, fizyoterapi sonrası yalnızca konservatif yönetim için gerçek yaşamdan, hasta tarafından bildirilen sonuç kanıtları sunarak mevcut literatüre katkıda bulunmaktadır. Bulgular, meniskal patoloji için fizyoterapinin uygulanabilir ve etkili bir konservatif tedavi seçeneği olduğunu desteklemekte ve klinik uygulamada hasta merkezli sonuç ölçütlerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The common form of functional disability and knee pain is caused by pathology of meniscus that was treated through conventional therapy by means of surgery. However, there is an increasing evidence that supports the use of physiotherapy as a good conservative form of management. The study was aimed at measuring patient-reported outcomes following physiotherapy in meniscal pathology using Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS). The design was descriptive and cross-sectional and 146 participants that had undergone physiotherapy were to participate. The five KOOS domains used to measure the outcomes were as follows; pain, symptoms, activities of daily living, sport and recreation function and knee related quality of life. The descriptive statistical outcomes distribution was made. These findings indicated low levels of pain (Mean: 76.01), effective symptom management (Mean: 72.02), and comparatively high levels of functional performance in activities of daily living (Mean: 73.01). While participants faced persisting challenges in returning to high-demand sports and recreation activities (Mean: 68.01), they reported a moderate to good improvement in quality of life (Mean: 69.01) following physiotherapy. Inter-domain differences highlighted inter-individual variability, particularly in high-demand tasks. The results show that physiotherapy facilitates functional recovery and symptom control rather than complete eradication of symptoms. This study contributes to the existing literature by providing real-world, patient-reported outcome evidence for post-physiotherapy conservative management alone. The findings support the application of physiotherapy as a viable and effective conservative treatment option for meniscal pathology, emphasizing the importance of patient-centred outcome measures in clinical practice.