Geriatri polikliniğine başvuran erişkin hastalarda polifarmasi durumu ve depresyon ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between polypharmacy and depression in adult patients presenting to a geriatrics outpatient clinic
- Tez No: 1007817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM SUVAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Geriatri, Family Medicine, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Depresyon Riski, Geriatrik Popülasyon, İlaç Kullanımı, Polifarmasi, Depression, Depression Risk, Geriatric Population, Medication Use, Polypharmacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dünya genelinde nüfusun yaşlanması, kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmakta ve bu durum çoklu ilaç kullanımını beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada Geriatri polikliniğine başvuran erişkin hastalarda polifarmasi durumu ve depresyon ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı olarak planlanmış, 130 hastaya yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Ankara Etlik Şehir Hastanesinde Geriatri polikliniklerine başvuran hastalardan araştırmaya katılmayı kabul eden kişiler çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara demografik verilerin yanı sıra literatürdeki yayınlardan yararlanılarak hazırlanmış olan, polifarmasi durumunu ortaya koyan sorular ve depresyon riski ölçen Geriatrik Depresyon Skalası (GDS) uygulanmıştır. Polifarmasi ve depresyon durumları ile demografik verileri arasındaki ilişki düzeyi karşılaştırılmış olup polifarmasi ve depresyon durumları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 30.0 kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza %54,6'sı erkek (n=71) toplam 130 kişi katılmıştır. Kadın cinsiyet, erkeklere kıyasla daha yüksek depresyon kategorisinde yer alma olasılığını yaklaşık 15,8 kat artırmaktadır (p=0.002). Polifarmasi grubunda normal GDS %10,8, hafif %50,8 ve şiddetli %38,5 iken; polifarmasi olmayanlarda normal %60,0, hafif %27,7 ve şiddetli %12,3'tür (p<0,001). Bu bulgular, polifarmasi varlığının depresyon şiddetiyle güçlü biçimde ilişkili olduğunu göstermektedir. Çalışmamız depresyon düzeyini etkileyen en güçlü faktörlerin günlük ilaç sayısı, cinsiyet, fonksiyonel bağımlılık ve yardımcı cihaz kullanımı olduğunu ortaya koymakta; çalışmanın temel amacına uygun olarak polifarmasi ile depresyon ilişkisini desteklemektedir. Sonuç: Polifarmasi varlığının depresyon şiddetiyle güçlü biçimde ilişkili olduğu ve polifarmasi olan bireylerde daha yüksek depresyon kategorilerinin baskınlaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The global aging of the population has led to an increased prevalence of chronic diseases, which in turn has resulted in the widespread use of multiple medications. This study aimed to evaluate the relationship between polypharmacy and depression in adult patients attending a geriatrics outpatient clinic. Materials and Methods: This single-center, cross-sectional, descriptive study was conducted through face-to-face surveys with 130 patients. Participants were selected among individuals who visited the Geriatrics outpatient clinics of Ankara Etlik City Hospital and agreed to take part in the study. In addition to demographic data, participants were administered a questionnaire designed to assess polypharmacy, based on literature sources, and the Geriatric Depression Scale (GDS) to evaluate the risk of depression. The relationships between polypharmacy, depression, and demographic variables were analyzed, and the association between polypharmacy and depression was specifically examined. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 30.0, with a significance level set at p<0.05. Results: A total of 130 participants were included in the study, 54.6% of whom were male (n=71). Female gender was associated with a 15.8-fold higher likelihood of falling into a higher depression category compared to males (p=0.002). Among those in the polypharmacy group, 10.8% had normal GDS scores, 50.8% had mild depression, and 38.5% had severe depression; whereas in the nonpolypharmacy group, the rates were 60.0%, 27.7%, and 12.3%, respectively (p<0.001). These findings demonstrate a strong association between the presence of polypharmacy and the severity of depression. The study identified the number of daily medications, gender, functional dependency, and use of assistive devices as the strongest factors influencing depression levels, thereby supporting the study's main objective of examining the relationship between polypharmacy and depression. Conclusion: The presence of polypharmacy is strongly associated with the severity of depression, with higher depression categories being more prevalent among individuals experiencing polypharmacy.