Vücut Kitle İndeksinin sperm kromatin bütünlüğü ve erkek fertilitesi üzerine etkileri: Güncel moleküler ve klinik yaklaşımların sentezi
The effects of Body Mass Index on sperm chromatin integrity and male fertility: A synthesis of current molecular and clinical approaches
  1. Tez No: 1007816
  2. Yazar: SAJA JAMAL DHEIF ALLAH ALHAWAWSHEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Sperm (DNA) Fragmentasyonu, Protamin Eksikliği, Erkek İnfertilitesi, Sperm Kromatin Bütünlüğü. Saja ALHAWAWSHEH, 2026, Obesity, Sperm (DNA) Fragmentation, Protamine Deficiency, Male Infertility, Sperm Chromatin Integrity. Saja ALHAWAWSHEH, 2026
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Vücut Kitle İndeksinin Sperm Kromatin Bütünlüğü ve Erkek Fertilitesi Üzerine Etkileri: Güncel Moleküler ve Klinik Yaklaşımların Sentezi Bu çalışma, artan Vücut Kitle İndeksinin (VKİ) sperm kalitesi ve sperm kromatin bütünlüğü üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Katılımcılar (VKİ) değerlerine göre normal, fazla kilolu ve obez olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Geleneksel semen parametrelerinin yanı sıra sperm (DNA) bütünlüğü; Anilin Mavisi (AB), Kromomisin A3 (CMA3) ve Akridin Orange (AO) boyama yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, (VKİ) ile sperm konsantrasyonu ve ejakülat hacmi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0,05). Buna karşın, yüksek (VKİ) grubunda sperm motilitesi (p = 0,041) ve normal morfoloji oranlarının (p = 0,012) kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu belirlenmiştir. Kromatin analizlerinde, obez grubun (AB) pozitiflik oranı (%71,9 ± 9,5) ve CMA3 pozitiflik oranı (%61,8 ± 12,4), normal kilolu gruba göre ileri derecede yüksek bulunmuştur (p < 0,01). (AO) testi sonuçları, artan VKİ ile (DNA) fragmentasyon indeksi arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Korelasyon analizinde, (VKİ) ile sperm nükleer olgunlaşma kusurları arasında güçlü bir ilişki (r = 0,612, p < 0,001) tespit edilmiştir. Sonuç olarak; yüksek (VKİ), sperm üretimini kantitatif olarak etkilemese de, protamin eksikliği ve (DNA) hasarı yoluyla sperm nükleer bütünlüğünü kalitatif olarak bozmaktadır. Bu veriler, obezitenin erkek infertilitesinde bağımsız bir risk faktörü olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Body Mass Index on Sperm Chromatin Integrity and Male Fertility: A Synthesis of Current Molecular and Clinical Approaches. This study was conducted to evaluate the effects of increased Body Mass Index (BMI) on sperm quality and sperm chromatin integrity. Participants were categorized into three groups based on their BMI: normal, overweight, and obese. In addition to conventional semen parameters, sperm DNA integrity was analyzed using Aniline Blue (AB), Chromomycin A3 (CMA3), and Acridine Orange (AO) staining methods. The research findings showed no statistically significant association between BMI and sperm concentration or ejaculate volume (p > 0.05). In contrast, sperm motility (p = 0.041) and normal morphology rates (p = 0.012) were significantly lower in the high BMI group compared to the control group. In chromatin analysis, the AB positivity rate (71.9% ± 9.5) and CMA3 positivity rate (61.8% ± 12.4) of the obese group were significantly higher than those of the normal-weight group (p < 0.01). AO test results confirmed a positive correlation between increased BMI and DNA fragmentation index. Correlation analysis identified a strong relationship (r = 0.612, p < 0.001) between BMI and sperm nuclear maturation defects. In conclusion, while high BMI does not quantitatively affect sperm production, it qualitatively impairs sperm nuclear integrity through protamine deficiency and DNA damage. These data confirm that obesity is an independent risk factor in male infertility.