Sezaryen operasyonlarında oksitosin ihtiyacını etkileyen faktörler
Factors affecting oxytocin requirement in cesarean sections
  1. Tez No: 1007843
  2. Yazar: AIGUL AITENOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ORHAN SUNGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Oksitosin, sezaryen, postpartum hemoraji, uterin atoni, risk faktörleri, Oxytocin, cesarean section, postpartum hemorrhage, uterine atony, risk factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Sezaryen operasyonlarında oksitosin dozunun hastanın klinik özelliklerine göre ayarlanması, tedavinin etkinliği ve güvenliği açısından önemlidir. Bu retrospektif gözlemsel çalışmanın amacı, sezaryenle doğum yapan hastalarda intraoperatif dönemde yeterli uterus kontraktilitesini sağlamak için kullanılan oksitosin miktarını etkileyen maternal, obstetrik ve anestezi ile ilişkili risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma için Haziran 2024–2025 tarihleri arasında sezaryen operasyonu geçiren 355 hasta tarandı, hastalar intraoperatif oksitosin dozuna göre düşük (10 IU) ve yüksek doz (>10 IU) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, ASA skoru, eşlik eden ek hastalıkları, preoperatif hemoglobin, nötrofil lenfosit oranı, trombosit lenfosit oranı, sistemik immün-enflamasyon indeksi, prognostik nutrisyonel indeks; obstetrik öyküye ilişkin gebelik haftası, gravida, parite, fetus sayısı, geçirilmiş sezaryen öyküsü, polihidroamnios varlığı, makrozomi varlığı, travay durumu, gebenin nullipar olup olmadığı, preeklampsi varlığı, magnezyum sülfat MgSO4 kullanımı, preoperatif oksitosin kullanımı, koryoamniyonit varlığı kaydedildi. İntraoperatif süreçle ilişkili olarak sezaryen aciliyeti, uygulanan anestezi tipi, histerotomi zamanı, anestezi süresi, intraoperatif oksitosin miktarı, metil ergonovin kullanımı, misoprostol ihtiyacı, dengeli kristalloid miktarı, traneksamik asit kullanımı, eritrosit ve trombosit süspansiyonu, taze donmuş plazma, postoperatif yoğun bakım ihtiyacı ve hastanede kalış süresi kaydedildi. Bulgular: Analize alınan 352 hastanın %49,3'ünde (n=174) 10 IU üzerinde oksitosin gereksinimi saptanmıştır. Çok değişkenli analizde çoğul gebelik, genel anestezi, nulliparite, acil sezaryen ve geçirilmiş sezaryen öyküsünün bulunmaması yüksek doz oksitosin gereksinimi için bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Yüksek doz grubunda postoperatif hemoglobin düzeyleri daha düşük, NLR ve SII değerleri daha yüksek, hastanede kalış süresi daha uzun ve ek uterotonik gereksinimi daha fazla bulunmuştur. Sonuç: Sezaryen operasyonlarında çoğul gebelik, genel anestezi, nulliparite, acil sezaryen ve geçirilmiş sezaryen öyküsünün intraoperatif oksitosin gereksinimini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This retrospective observational study aimed to identify maternal, obstetric, and anesthesia-related factors influencing intraoperative oxytocin requirements to achieve adequate uterine contractility during cesarean delivery. Material and Methods: This retrospective observational study included 355 patients who underwent cesarean section between June 2024 and June 2025. Patients were divided into two groups based on total intraoperative oxytocin dose: low-dose (10 IU) and high-dose (>10 IU). Patient's demographic data, ASA score, accompanying comorbid diseases, preoperative hemoglobin, neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, systemic immune-inflammation index, prognostic nutritional index; obstetric history including gestational week, gravida, parity, number of fetuses, history of previous cesarean section, presence of polyhydramnios, presence of macrosomia, labor status, whether the patient was nulliparous, presence of preeclampsia, use of magnesium sulfate, preoperative use of oxytocin, and presence of chorioamnionitis were recorded. Related to the intraoperative process, cesarean urgency, type of anesthesia, timing of hysterotomy, duration of anesthesia, amount of intraoperative oxytocin, use of methylergonovine, misoprostol, tranexamic acid, intraoperative balanced crystalloid requirement, erythrocyte and platelet transfusions, fresh frozen plasma, postoperative intensive care requirement, and hospital stay duration were recorded. Results: Among the patients, 49.3% (n=174) required more than 10 IU of oxytocin. Independent predictors of high-dose oxytocin requirement were multiple gestation, general anesthesia, nulliparity, emergency cesarean delivery, and absence of prior cesarean history. Compared with the low-dose group, the high-dose group had lower postoperative hemoglobin levels, longer hospital stay, significantly higher postoperative NLR and SII values, and greater need for additional uterotonics. Conclusion: In cesarean operations, multiple pregnancy, general anesthesia, nulliparity, emergency cesarean, and the history of previous cesarean increase the need for intraoperative oxytocin.