Arabulucu sözleşmesi
Mediator agreement
  1. Tez No: 1007846
  2. Yazar: SUZAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Mediation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Arabulucu sözleşmesi, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, ilgili Yönetmelik, Etik Kurallar ve asgari ücret tarifesinde“Arabulucu Sözleşmesi”ismiyle düzenlenmiş olmasa da çeşitli yönleriyle düzenlenmiştir. Bununla birlikte tanımı, unsurları, kurulması ve sona ermesi konusu, kanunlarda sistematik biçimde düzenlenmemiştir. Bu çalışmada, arabulucu sözleşmesinin Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, ilgili Yönetmelik, Etik Kurallar, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi ve Türk Borçlar Kanunu hükümleri ışığında incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, arabulucu sözleşmesinin tanımı, hukuki niteliği ve unsurları, kurulması, içeriği, tarafların hak ve borçları, tüketici işlemi niteliği taşıyıp taşımadığı ve benzer sözleşmelerden ayrılan yönleri ele alınmıştır. Çalışmada ağırlıklı olarak ihtiyari arabuluculuk usulü esas alınarak yapılmıştır. Bu çalışma, doktriner hukuk araştırması yöntemiyle hazırlanmıştır. Araştırmada mevzuat, öğreti ve yargı kararları sistematik ve teleolojik yorum yöntemleriyle incelenmiş; ayrıca konunun kavramsal çerçevesini ortaya koymak amacıyla betimleyici analizden de yararlanılmıştır. Çalışma; giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde arabuluculuk kavramı, arabuluculuk faaliyetinin yapısı ve ilkeleri, yasal çerçevesi, arabulucu sözleşmesinin tanımı ve benzer sözleşmelerden ayrılan yönleri değerlendirilmiştir. İkinci bölümde arabulucu sözleşmesinin hukuki niteliği, unsurları, kurulması, şekli, içeriği ile tüketici işlemi niteliği incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise tarafların hak ve borçlarına ilişkin hususlar ele alınmıştır. Sonuç bölümünde, çalışma kapsamında ulaşılan tespitler, ileriye yönelik çalışma önerileri konusuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the mediator agreement is not explicitly regulated under the title“Mediator Agreement”in the Law on Mediation in Civil Disputes, the relevant Regulation, Ethical Rules, and the Minimum Fee Tariff, it is nevertheless addressed in various respects within these normative frameworks. However, its definition, constituent elements, formation, and termination have not been systematically regulated in legislation. This study aims to examine the mediator agreement in light of the provisions of the Law on Mediation in Civil Disputes, the relevant Regulation, Ethical Rules, the Mediation Minimum Fee Tariff, and the Turkish Code of Obligations. Within this framework, the study addresses the definition, legal nature, and elements of the mediator agreement, as well as its formation, content, the rights and obligations of the parties, whether it qualifies as a consumer transaction, and the aspects distinguishing it from similar contracts. It has been prepared using the doctrinal legal research method. In this context, legislation, doctrine, and judicial decisions have been examined through systematic and teleological interpretation methods; additionally, descriptive analysis has been employed to establish the conceptual framework of the subject. The study consists of an introduction, three main chapters, and a conclusion. The first chapter examines the concept of mediation, the structure and principles of mediation activity, its legal basis, the definition of the mediator agreement, and its distinguishing features in comparison to similar contracts. The second chapter analyzes the legal nature, elements, formation, form, and content of the mediator agreement, as well as whether it qualifies as a consumer transaction. The third chapter addresses issues concerning the rights and obligations of the parties. The conclusion presents the findings reached within the scope of the study and offers suggestions for future research.