Hemşirelik öğrencilerine uygulanan kabul ve adanmışlık yaklaşımı temelli psikoeğitimin psikolojik sıkıntı, psikolojik esneklik, farkındalık ve değerler üzerine etkisi
The effect of acceptance and commitment approach-based psychoeducation applied to nursing students on psychological distress, psychological flexibility, mindfulness, and values
  1. Tez No: 1007847
  2. Yazar: TUĞÇE ŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN GÜNÜŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kabul ve kararlılık terapisi, Kişisel değerler, Psikolojik esneklik, Psikolojik sıkıntı, Öğrenciler-hemşirelik, Acceptance and commitment therapy, Personal values, Psychological flexibility, Psychological distress, Students-nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Hemşirelik öğrencilerinin yaşadığı psikolojik sıkıntılar; fiziksel ve ruhsal sağlıklarını, akademik ve klinik performanslarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, hemşirelik öğrencilerine uygulanan kabul ve adanmışlık yaklaşımı temelli psikoeğitimin psikolojik sıkıntı, psikolojik esneklik, farkındalık ve değerlere uygun yaşama düzeylerine etkisini incelemektir. Bu araştırma, lisans eğitimi veren bir hemşirelik okulunda yürütülen, randomize kontrollü ve bir yıl takipli müdahale çalışmasıdır. Toplam 80 öğrenci rastgele (random) olarak kabul ve adanmışlık yaklaşımı temelli psikoeğitim uygulanan deney grubuna ve müdahale almayan kontrol grubuna atanmıştır. Psikoeğitim, altı hafta boyunca haftada bir saatlik oturumlar şeklinde uygulanmıştır. Müdahale öncesi, müdahale sonrası, birinci ay, altıncı ay ve bir yıl olacak şekilde, beş farklı ölçüm zamanında veriler toplanmış olup bu süreçte Depresyon Anksiyete ve Stres Ölçeği-21, Kabul ve Eylem Formu-II, Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve Değer Verme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26. programı kullanılmış ve karma desenli (iki yönlü) ANOVA testi uygulanmıştır. Bu çalışma, uygulanan psikoeğitim programının hemşirelik öğrencilerinin psikolojik sıkıntı düzeylerini (özellikle depresyon ve stres) önemli ölçüde azalttığını, psikolojik esneklik, farkındalık ve değerlere uygun yaşama düzeylerini artırdığını göstermiştir. Bir yıllık takip süresince gözlemlenen kalıcı etkiler, kabul ve adanmışlık yaklaşımı temelli müdahalelerin hemşirelik öğrencileri için uzun vadeli ruh sağlığı faydaları sunabileceğini göstermektedir. Uygulanabilirliği, uzun süreli takip içermesi, düşük maliyeti ve ruh sağlığı üzerinde gösterdiği pozitif etkiler göz önüne alındığında, bu program hemşirelik eğitimine ruh sağlığının geliştirilmesi yönünde entegre edilebilecek nitelikli bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The psychological distress experienced by nursing students can negatively affect their physical and mental health as well as their academic and clinical performance. The aim of this study is to examine the effect of acceptance and commitment approach-based psychoeducation applied to nursing students on their levels of psychological distress, psychological flexibility, mindfulness, and value-oriented living. This research is a randomized controlled intervention study with one-year follow-up conducted in a nursing school offering undergraduate education. A total of 80 students were randomly assigned to the experimental group, which received acceptance and commitment approach-based psychoeducation, and to the control group, which did not receive any intervention. The psychoeducation was implemented in one-hour sessions once a week for six weeks. Data were collected at five different time points: before the intervention, after the intervention, at the first month, at the sixth month, and at one year. The Depression Anxiety Stress Scale-21, Acceptance and Action Questionnaire-II, Mindful Attention Awareness Scale, and Valuing Questionnaire were used in this process. The SPSS 26.program was used for data analysis, and a mixed-design (two-way) ANOVA test was applied. This study indicated that the implemented psychoeducation program significantly reduced nursing students' levels of psychological distress (especially depression and stress) and increased their levels of psychological flexibility, mindfulness, and value-oriented living. The lasting effects observed during the one-year follow-up indicate that acceptance and commitment approach-based interventions may provide long-term mental health benefits for nursing students. Considering its feasibility, inclusion of long-term follow-up, low cost, and positive effects on mental health, this program can be evaluated as a qualified approach that can be integrated into nursing education for the improvement of mental health.