Hemşirelik öğrencilerine uygulanan kahkaha yogasının sınav kaygısı ve maneviyat üzerine etkisi
The effect of laughter yoga applied to nursing students on exam anxiety and spirituality
  1. Tez No: 989296
  2. Yazar: HANDE TİFTİKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNA ÖZVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kahkaha yogası, sınav kaygısı, maneviyat, hemşirelik öğrencileri, Laughter yoga, exam anxiety, spirituality, nursing students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerine uygulanan kahkaha yogasının öğrencilerin sınav kaygısı ve maneviyat düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, deney ve kontrol gruplu, ön test-son test-izlem test düzeninde randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Kırıkkale Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 2024–2025 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, 2. sınıf hemşirelik öğrencileri ile yürütülmüş olup araştırma için etik kurul onayı alınmış, ilgili kurum izinleri sağlanmış ve araştırmaya katılan öğrencilerden bilgilendirilmiş gönüllü onam alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, çalışmaya katılmayı kabul eden ve randomizasyon yöntemiyle deney (n=40) ve kontrol (n=40) gruplarına ayrılan toplam 80 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Deney grubundaki öğrencilere 4 hafta boyunca, haftada 2 seans olmak üzere toplam 8 seanstan oluşan kahkaha yogası programı uygulanmış, kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Araştırma verileri Tanıtıcı Özellikler Formu, Sınav Kaygısı Ölçeği ve Maneviyat Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 programında Paired Samples t-testi, Independent Samples t-testi ve Ki-Kare testi ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda, kahkaha yogası uygulanan deney grubunda sınav kaygısı düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı, maneviyat düzeylerinin ise anlamlı derecede arttığı belirlenmiştir (p<0.05). Kontrol grubunda ise sınav kaygısı ve maneviyat düzeyleri açısından anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). Bu bulgular doğrultusunda, kahkaha yogasının hemşirelik öğrencilerinde sınav kaygısının azaltılması ve maneviyatın artırılmasında etkili bir yöntem olarak kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of laughter yoga applied to nursing students on their exam anxiety and spirituality levels. The research was designed as a randomized controlled trial with an experimental and a control group, using a pretest–posttest–follow-up test design. The study was carried out with second-year nursing students in the Nursing Department of Kırıkkale University during the spring semester of the 2024–2025 academic year. Ethical approval was obtained for the study, the necessary institutional permissions were secured, and written informed consent was obtained from all participating students. The sample of the study consisted of a total of 80 nursing students who agreed to participate and were randomly assigned to the experimental (n = 40) and control (n = 40) groups. The students in the experimental group participated in a laughter yoga program consisting of a total of 8 sessions, conducted twice a week over a period of 4 weeks, while no intervention was applied to the control group. Data were collected using the Descriptive Characteristics Form, the Exam Anxiety Scale, and the Spirituality Scale. Data analysis was performed using SPSS 22.0 software, employing the Paired Samples t-test, Independent Samples t-test, and Chi-square test. The results of the study showed that exam anxiety levels in the experimental group that received laughter yoga decreased at a statistically significant level, while spirituality levels increased significantly (p < 0.05). In the control group, no statistically significant changes were observed in exam anxiety or spirituality levels (p > 0.05). Based on these findings, it is recommended that laughter yoga be used as an effective method to reduce exam anxiety and enhance spirituality among nursing students.