Hemşirelik öğrencilerine uygulanan kabul ve kararlılık terapisi temelli grup psikoeğitiminin psikolojik esneklik ve bedensel belirtilere etkisi
The effects of acceptance and commitment therapy based group psychoeducation applied to nursing students on psychological flexibility and somatic symptoms
  1. Tez No: 969125
  2. Yazar: TUĞBA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SATI DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kabul ve kararlılık terapisi, Psiko-eğitim programı, Psikosomatik belirtiler, Önleyici müdahale, Öğrenciler-hemşirelik, Acceptance and commitment therapy, Psycho-educational program, Psychosomatic symptoms, Preventive intervention, Students-nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerine uygulanan kabul ve kararlılık terapisi temelli grup psikoeğitiminin psikolojik esneklik ve bedensel belirtilere etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Nisan-Eylül 2024 tarihleri arasında Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu belirlemeden önce“Bradford Bedensel Belirti Envanteri”kullanılarak öğrenciler bedensel belirtiler açısından taranmıştır. Bedensel belirtileri orta ve yüksek düzeyde olup araştırma kriterlerine uyan, deney grubu (n=27) ve kontrol grubu (n=27) olmak üzere toplam 54 öğrenci ile ön test-son test ve izlem desenli randomize kontrollü bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna haftada bir kez, 90 dakika süren, toplam sekiz oturumdan oluşan kabul ve kararlılık terapisi temelli grup psikoeğitimi uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ki-kare, t-testi, tekrarlı ölçümlerde varyans analizi, kısmi eta-kare analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, deney grubundaki öğrencilerin psikolojik esneklik son test, birinci izlem ve ikinci izlem puan ortalamalarının ön test puan ortalamalarından daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,05). Deney grubundaki öğrencilerin Bradford Bedensel Belirti Envanteri son test, birinci izlem ve ikinci izlem puan ortalamaları ön test puan ortalamalarından daha düşüktür (p<0,05). Deney grubundaki öğrencilerin psikoeğitim sonrası bedensel belirtileri orta düzeyden düşük düzeye düşmüş ve izlemlerde de düşük düzeyde devam etmiştir. Kontrol grubundaki öğrencilerin bedensel belirtileri orta düzeyde kalmış ve izlemlerde de orta düzeyde devam etmiştir. Sonuç olarak, hemşirelik öğrencilerine uygulanan kabul ve kararlılık terapisi temelli grup psikoeğitiminin psikolojik esnekliği artırdığı ve bedensel belirtileri azalttığı ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, bedensel belirtileri olan öğrencilerin psikolojik esnekliğini artırmada ve bedensel belirtileri azaltmada kabul ve kararlılık terapisi temelli grup psikoeğitiminin yapılması önerilmektedir. Bu araştırma clinicaltrials.gov adresine kayıtlıdır, NCT06553703.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of acceptance and commitment therapy-based group psychoeducation on psychological flexibility and somatic symptoms in nursing students. The study was conducted with Çankırı Karatekin University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing students between April-September 2024. Before determining the research group, students were screened for somatic symptoms using the“Bradford Somatic Inventory”. The study was carried out as a randomized controlled trial with a pretest-posttest and follow-up design with a total of 54 students, including the experimental group (n=27) and the control group (n=27), who had moderate and high levels of somatic symptoms and met the research criteria. Acceptance and commitment therapy-based group psychoeducation was applied to the experimental group once a week, lasting 90 minutes, consisting of a total of eight sessions. Chi-square, t-test, repeated measures analysis of variance, partial eta-square analysis were used to evaluate the data. According to the results of the study, it was found that the post-test, first follow-up and second follow-up mean scores of the students in the experimental group were higher than the pre-test mean scores (p<0,05). Bradford Somatic Inventory posttest, first follow-up and second follow-up mean scores of the students in the experimental group were lower than the pre-test mean scores (p<0,05). The somatic symptoms of the students in the experimental group decreased from moderate to low level after psychoeducation and continued at a low level in the follow-ups. The somatic symptoms of the students in the control group remained at a moderate level and continued at a moderate level in the follow-up. As a result, it was found that acceptance and commitment therapy-based group psychoeducation applied to nursing students increased psychological flexibility and reduced somatic symptoms. Accordingly, it is recommended that acceptance and commitment therapy based group psychoeducation should be implemented to increase psychological flexibility and reduce somatic symptoms of students with somatic symptoms. This research is registered at clinicaltrials.gov, NCT06553703.