Açık öğretim lisesi ve açık öğretim lisesi'nden YKS'ye hazırlanma deneyimleri üzerine fenomenolojik desende tematik bir analiz
A thematic analysis on the experiences of open high school and preparing for the University Entrance Exam from open high school within the context of phenomenological design
- Tez No: 1007857
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim öğrencileri, Secondary education students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada öğrenci ve öğretmen bakış açılarından örgün eğitimi bırakıp Açık Öğretim Lisesi'ne geçen 11. , 12. sınıf ve mezun öğrencilerin deneyimlerini tespit etmek için bu süreçteki AÖL'ye geçişi, özellikleri, sistemi, tutumu, etkileşimi ve önerileri irdelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada çalışma grubu olarak amaçlı örneklemlerden kriter bazlı ve kartopu örneklem yolu ile seçilen Afyonkarahisar il merkezindeki farklı lise türlerinden öğretmen katılımcılarla ve AÖL'deki 11. , 12. sınıf ve mezun öğrencilerle, Temmuz 2023 ve Mayıs 2024 tarihleri arasında yarı yapılandırılmış açık uçlu soruların bulunduğu araştırmacı tarafından hazırlanan görüşmeler yapılmıştır. Verilerin elde edilmesi için katılımcılarla çevrim içi derinlemesine görüşmeler kaydedilip deşifre edilmiştir. Görüşmeler üzerinde betimsel, içerik ve kelime analizleri yapıldıktan sonra kodlama yapılmış, ortaya çıkan sonuçlar tematik analiz dâhilinde gruplandırılmış ve fenomenolojik desende bu bulgular yorumlanmıştır. Bulgular: Görüşmeler üzerindeki kodlama işlemi sonucunda 6 ana tema (f=3696) ortaya çıkmıştır: AÖL'ye geçiş (f=540), özellikler (f=1484), sistem (f=322), tutum (f=650), etkileşim (f=303) ve öneriler (f=397). Bu temalar dâhilinde örgün lise, AÖL, YKS ve AÖL'den YKS'ye hazırlanma süreç boyutları oluşmuştur ve öğrencilerin örgün eğitimi bıraktıktan sonra AÖL'den eğitimlerine devam edip üniversite sınavına girme süreçleri sıralamasıyla kodlamalar verilmiştir. Bu temalar altında ifade edilen görüşlerin ise bu süreçteki deneyimleri etkilediği ortaya çıkmıştır. Tüm kategoriler ve alt kategorilerde ise sırasıyla en çok ifade edilen şu 4 kategori ve kod dikkat çekmektedir: akademik başarı ve kişisel gelişim (f=577), sosyal ve psikolojik zorluklar (f=188), zaman (f=126) esneklik ve kolaylık (f=110) ve yetkililer (f=88). Bununla birlikte AÖL'ye geçiş sebepleri olarak katılımcılar mecburi sebeplerden (f=30) ziyade isteğe bağlı nedenlerden (f=319) bahsetmiştir ve bu süreci“tepkisel bir reaksiyon”olarak tanımlamıştır. İsteğe bağlı nedenler içerisinde ise daha çok akademik başarı ve kişisel gelişim (f=166) ve bunu takiben sosyal ve psikolojik zorluklarla baş edebilmek (f=82) ifadeleri yer almıştır. AÖL'nin sağladığı esneklik (f=30), zaman (f=24) ve sunduğu avantajlar ve kolaylık (konfor alanı) (f=2) da AÖL'ye geçiş nedenleri arasındadır. Mecburi nedenler arasında ise en çok ifade edilen frekans sırasıyla maddi imkânsızlık (f=11), aile isteği (f=5), erken evlilik (f=5), sağlık problemleri (f=4), devamsızlık (f=1) ve sınıf tekrarı (f=1) faktörleridir. Öğretmenler AÖL'ye geçiş kararına karşı öğrencilerden daha olumsuz tavır sergilemiş fakat örgün eğitime karşı daha olumlu bir tutum göstermiştir. Sonuç ve Öneriler: AÖL'ye geçiş süreci örgün eğitim siteminden kaçış ve alternatif eğitim arayışı şeklinde nitelendirilebilir. Bu nedenle örgün eğitim sistemindeki olumsuz tutum yaratan dezavantajlar ve eksiklikler giderilmeye çalışılmalıdır. Rekabetçi eğitim sisteminden dolayı daha fazla gelecek endişesi yaşayan öğrencilere, akademik başarı ve kişisel gelişim için hem örgün eğitimde hem de YKS şartlarında daha fazla kolaylık, rahatlık, gerekli destek ve zaman tanınmalıdır. Bununla birlikte örgün eğitimde sosyal ve psikolojik zorluklar yaşayan öğrenciler erken tespit edilip gerekli destek daha fazla sağlanmalıdır. AÖL'deki öğrencilerin ise en çok bahsettikleri destek ve danışma konusunda genel olarak“kendi başına”oldukları ifadeleridir. Bu öğrenciler akademik, psikolojik ve sosyal olarak daha fazla desteklenmeli ve yalnız bırakılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, from the perspectives of students and teachers, it was aimed to examine the transfer to Open Education High School, characteristics, system, attitude, interaction and suggestions in this process in order to determine the experiences of the11th, the 12th grade and the graduate students who dropped out formal education and transferred to OEHS. Method: In the study, semi-structured interviews prepared by the researcher with open-ended questions were conducted between July 2023 and May 2024 with teacher participants from different high school types and 11th, 12th grade and graduated students from OEHS in Afyonkarahisar province centre, who were selected from purposeful sampling by criterion-based and snowball sampling. In order to obtain the data, online indepth interviews with the participants were recorded and transcribed. After conducting descriptive, content and word analysis on the interviews, coding was performed, the results were grouped within the thematic analysis and these findings were interpreted in the phenomenological design. Results: As a result of the coding process on the interviews, 6 main themes (f=3696) emerged: the transition to OEHS (f=540), characteristics (f=1484), system (f=331), attitude (f=650), interaction (f=303) and suggestions (f=397). Within these themes, the dimensions of the processes of formal education high school, OEHS, university entrance exam and the preparing for this exam from OEHS were formed and the coding was given in the order of these processes of after students'dropping out formal education, continuing their education from the OEHS and entering the university exam. It was seen that the expressions made under the headings of these themas affected the experiences of these processes. Through all categories and sub-categories, the following 4 codes were the most frequently mentioned: academic success and personal development (f=577), social and psychological challenges (f=188), time (f=126) flexibility and convenience (f=110) and staff (f=88). In terms of profile information, it was found that the variables of“age, place of residence, educational information, profession and income”played a role in the transition to OEHS. Furthermore in terms of the reasons for the transition to OEHS, students cited optional reasons (f=319) rather than compulsory ones (f=30) and described this process as a“reactive reaction”. Among the optional reasons, academic achievement and personal development (f=166) followed by coping with social and psychological challenges (f=82) were the most common ones. The flexibility (f=30), time (f=24) and the advantages and convenience (comfort zone) (f=2) offered by OEHS were also among the reasons. Among the compulsory reasons, the most frequently cited reasons for switching to OEHS were, in order of frequency; lack of financial means (f=11), family request (f=5), early marriage (f=5), health problems (f=4), absenteeism (f=1) and grade repetition (1). Teachers had more negative attitudes towards the decision to transition to OEHS than students, while they had more positive attitudes towards formal education. Conclusion and Suggestions: The process of transferring to OEHS can be described as an escape from the formal education system and seeking for alternative education systems. Thus the disadvantages and deficiencies creating a negative attitude in the formal education must be eliminated. Students who are more concerned about their future due to the competitive education system must be given more convenience, comfort, necessary support and time for academic success and personal development both in formal education and in the university entrance exam conditions. Moreover students in the formal education with social and psychological difficulties must be identified earlier and provided with more support. One of the most mentioned statement of the students in OEHS was that they are generally“on their own”in terms of support and counseling. These students must be supported academically, psychologically and socially more and should not be left alone