Gestasyonel diyabet tanılı kadınların postpartum 5 yıl içinde kontrol başvuru oranı tespiti, diyabet taraması ve olası risk faktörlerinin araştırılması
Determining the rate of postpartum follow-up visits for women diagnosed with gestational diabetes within 5 years, screening them for diabetes, and investigating possible risk factors
- Tez No: 947267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, tip2 DM, uzun dönem komplikasyonlar, gestational diyabetes mellitus, long term complication, type 2 diabetes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇLAR Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM)'un uzun dönem komplikasyonların başında Tip 2 Diyabetes Mellitus gelmektedir. Kılavuzlar postpartum 8.-12. haftalarda tip2 DM'ye yönelik tarama önermektedir. Ancak, PP diyabet taramasına global olarak yeteri kadar önem verilmemektedir. PP diyabet progresyonuna katkı sağlayabilecek çeşitli risk faktörleri GDM öyküsü, gebelik öncesi obzeite, gebelikte ve gebelik sonrası aşırı kilo, ailede DM öyküsü, gebelikte insulin tedavisi, gestasyonel HT, PCOS ve 6 aydan az süren laktasyondur. Çalışmamızda bölgemiz özelinde GDM'li hastalarda postpartum diyabet taraması açısından farkındalığın araştırılması, GDM'li kadınlarda postpartum tarama yapan ve yapmayan kadınlarda tip 2 DM progresyonunun araştırılıp karşılaştırılması ve çeşitli risk faktörlerinin sonuç üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM 2018-2023 yılları arası Balıkesir Üniversitesi Endokrinoloji Bölümünde GDM tanısı alan 144 kadın hastanın postpartum poliklinik başvurusu ve 5 yıl içinde tip 2 DM gelişim oranları tespit edilmiş; kontrol başvurusuna giden-gitmeyen gruplar arasında tarama sonucu yönünden fark olup olmadığı araştırılmış ve çeşitli risk faktörlerinin sonuca etkisi araştırılmıştır. BULGULAR 144 kişinin %54'ünün postpartum 5 sene içinde diyabet yönünden tetkik edilmiş olduğu görüldü. Tarama yaptıran grubun %28.2'ünün prediyabet, %17.9'unun tip2 dm; tarama yaptırmayan grubun (%46.0) ise çalışma sonunda %50.0'ının prediyabet, %9.1'inin ise tip2 dm olduğu görüldü. Tarama yaptırmak ve yaptırmamak durumu ile sonuç arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. Sonuç üzerine etkili olabilecek risk faktörleri ise gebelik öncesi obezite, gebelikte insülin tedavisi görmüş olmak, PCOS ve ailede DM öyküsü olması şeklinde saptanmıştır. SONUÇ Çalışmamızda GDM tanısı alan kadınların postpartum 6-8. haftalarda taranması gerekliliği göz önüne serilmiştir. Ayrıca postpartum tip 2 DM gelişimi riskine karşı özellikle gebelik öncesi kilo kontrolünün önemi anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
AIM Type 2 DM is an important complication of GDM in the long term. Guidelines recommend postpartum screening between 8th-12th PP. However, this recommendation is underrated globally. The risk factors for this progression might be history of GDM, obesity before pregnancy, overweight during and after pregnancy, family history of DM or GDM, insulin therapy, GHT, PCOS, lactating for less than 6 months. We aimed to investigate the level of awareness for the screening among women who was diagnosed as GDM, to make screenings to compare those who attended screening and those did not and to study risk factors. MATERIAL AND METHOD We calculated the ratios of those who made their postpartum screenings, their progression to type 2 DM among 144 participants who were diagnosed as GDM in our outpatient clinics of Endocrinology Department between the years 2018-2023. We also compared the 2 groups (those who went for screening and those not) in terms of the result and also investigated the effects of some risk factors. RESULTS According to results, out of 144 participants 54% already attended to postpartum diyabetes screening as recommended by guidelines. 28.2% of this group were diagnosed as pre-diabetes and 17.9% were diagnosed type 2 DM. On the other hand, among people who never attended any screening in the 5 years postpartum (46% of total), 50.0% were prediabetes and 9.1% were type 2 DM. There is a significant relation between the screening situation and the outcome. The risk factors that affect the outcome were detected as obesity before pregnancy, need for insulin therapy, having PCOS and family history of DM. CONCLUSION In this study we demonstrated that those who were diagnosed as having GDM should undergo a screening test against type 2 diabetes between 6th-8th weeks. Furthermore; the importance of weight management, particularly before pregnancy, against the development of postpartum type 2 DM is also well understood.