Ecological art and organic art in the context of the relationshipbetween nature and woman
Doğa-kadın-sanat ilişkisi bağlamında ekolojik ve organik sanat
  1. Tez No: 1007899
  2. Yazar: ÖZLEM KALMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN SÖNMEZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi sanatı, Ekofeminizm, Ekolojik sanat, Güncel sanat, Sanat, Sosyoekolojik, Sürdürülebilirlik, Çevresel sanat, Land art, Ecofeminism, Ecological art, Contemporary art, Art, Socioecological, Sustainability, Environmental art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Günümüzde sorunlar yumağıyla yüz yüze olan toplumlar artık bu sorunları kendi içlerinde ve kendi başlarına çözme iradelerini yitirmişlerdir. Bunun nedenlerinden en önemlisi gezegenimizi kontrol altına almış olan küresel güçlerdir. Endüstri devrimiyle başlayıp giderek büyüyen kapitalist sistem aynı zamanda çeşitli sorunların da yaratıcısı olmuştur. 20. yüzyılın ikinci yarısına gelindiğinde savaşlar, hastalıklar ve doğal felaketlerden yorgun düşen Dünya toplumlarının başına bir de ekolojik felaket eklenmiştir. Ekolojik sorunla karşı karşıya gelinmesi, sanatçıları, aydınları, kurumları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarını çözüm yolları aramaya itmiştir. Bunlar ekolojik bozulmayı durdurma veya koruma adına değişik düşünce ve eylemler üretmeye başlamışlardır. Son yüzyılın en tehdit edici sorunlarının başında gelen ekolojik bozulmanın önüne nasıl geçileceği ve çözüleceği meçhulken bir de ekonomik, sosyal ve siyasal olarak doruk noktasına ulaşan krizin bir umutsuzluk yaratması kaçınılmazdır. Tüm bunların baş sorumlusu elbette Dünya'yı yöneten küresel sermayenin hegemonik sistemidir ki; onun yarattığı ağır tahribatlar gezegen çapında bütün canlılar üzerinde acı sonuçlara yol açmaktadır. Açık bir ifadeyle, ekolojik bozulmanın ve doğal felaketlerin temelinde ekonomik, etnik ve dinselliğe dayalı savaşlar; bunun yanında cinsiyet ayrımından kültürel farklılıklara kadar uzanan çatışmalar yatmaktadır. Tüm bu kötü gidişata alternatif arayış ve yeni bir toplum inşa etmeye dair düşüncelerin ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur. Gezegen çapında sanatçıların ekolojik sorunlara dikkat çekmek amacıyla yaptıkları üretimler her geçen zaman diliminde giderek artmaktadır. Doğaya kendilerini daha yakın bulan ve onunla barışık olmayı yeğleyen kadınların hem cinsiyet ayrımına hem de ekolojik bozulmaya karşı baş kaldırma yönünde çeşitli feminist hareketler kurarak mücadele etmeleri hatta Ekofeminist adlandırmasıyla ortaya çıkmaları umut verici çalışmalardır. Yine sanatçıların Ekolojik sanat, Arazi sanatı, Çevreci sanat vb. adlar altında oluşturdukları sanatsal faaliyet ve üretimlerin doğaya endeksli olması umutlarımızı beslemekle birlikte; sorunların büyüklüğü karşısında cılız kalmayacak duruma gelmemek için daha çok seslerin çıkması, üretimlerin yapılması bir gereklilik, hatta zorunluluktur. Dolayısıyla söz konusu sanat alanlarında hem ülkemizde hem Dünya'da önemli çalışmalar yapan sanatçıların sayısı gün geçtikçe çoğalsa da tezin sınırlılığı gereği, özellikle tezin amacıyla örtüşen sınırlı sayıda sanatçıların eserleri incelenmektedir. Sonuç olarak; sertifikalandırılmış organik gıda ve giysi tüketimi gibi hayatımızda önemli yer alan organik üretimi sanata da taşıyarak organik sertifikalandırılmış malzemelerden sanat eserleri üretilmiş ve bu tezde örneklerine yer verilmiştir. Araştırma konusu doğa-kadın-sanat ilişkisi bağlamında ekolojik ve organik sanatın incelenmesi hakkındadır. Organik sanata yönelik üretim yaparken, bunun doğa ve kadın ilişkisi bağlamında ele alınmasıdır. Bu tezde nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, tezin amacına uygun şekilde tarihsel sürece göre sanatçılara ve eserlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, societies faced with a host of problems have lost their will to solve these issues internally and independently. One of the most significant reasons for this is the global powers that have taken control of our planet. The capitalist system, which started growing with the Industrial Revolution, has also been the creator of various problems. By the second half of the 20th century, as the world's societies became exhausted by wars, diseases and natural disasters, they were also confronted with an ecological catastrophe. The emergence of ecological issues has led artists, intellectuals, institutions and various civil society organisations to seek solutions. They have begun developing different ideas and actions aimed at halting or protecting against ecological degradation. As one of the most pressing issues of the last century, the question of how to prevent and resolve ecological destruction remains uncertain. At the same time, the economic, social and political crisis has reached its peak, inevitably leading to a sense of despair. The primary culprit behind all these crises is undoubtedly the hegemonic system of global capital that governs the world. The severe destruction it causes has painful consequences for all living beings on the planet. Clearly economic, ethnic and religious wars, as well as conflicts stemming from gender discrimination and cultural differences, lie at the root of ecological degradation and natural disasters. In response to this negative trajectory, it has become inevitable for alternative searches and ideas for building a new society to emerge. Artistic productions that aim to draw attention to ecological problems have been increasing globally. It is particularly promising that women, who feel a closer connection to nature and prefer to live in harmony with it, have established various feminist movements to fight against both gender discrimination and ecological destruction—movements that have even been identified under the term Ecofeminism. Furthermore, artists working under the names of Ecological Art, Land Art, Environmental Art and similar movements have been creating works centred on nature. While these efforts nourish our hopes, they must not remain weak in the face of the scale of the problems; more voices need to be raised, and more artistic productions must take place. This is not only a necessity but an obligation. Therefore, although the number of artists who produce significant works in these fields of art is increasing both in our country and around the world, due to the limitations of the thesis, only a limited number of artists whose works align specifically with the aim of the thesis are examined. In conclusion, just as certified organic food and clothing consumption have gained a significant place in our lives, organic production has also been extended to art. Works of art have been created using organic certified materials and examples of such works are included in this thesis. The research focuses on the examination of ecological and organic art within the context of the nature-woman-art relationship. The approach to organic art production is considered through its connection to nature and women. In this thesis, a qualitative research method has been used and artists along with their works, have been included in accordance with the historical process and the aim of the thesis.