Gitar eğitiminde özdüzenlemeli öğrenmenin öğrencilerin çalışma sürecine etkisi
The effect of self-regulated learning on students' practice process in guitar education
  1. Tez No: 1007921
  2. Yazar: İPEK SOYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Gitar, Müzik eğitimi, Guitar, Music education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, gitar eğitiminde özdüzenlemeli öğrenme modeline dayalı öğretim uygulamalarının öğrencilerin çalışma süreçlerine etkisini incelemek amacıyla nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmada, gitar eğitiminde özdüzenlemeli öğrenme modeline dayalı öğretim uygulamalarının öğrencilerin çalışma süreçlerine etkisini derinlemesine incelemek amacıyla durum çalışmasından yararlanılmış, gitar eğitiminde öğrencilerin çalışma süreçleri ve bu sürecin özdüzenlemeli öğrenmeye dayalı öğretim uygulamalarından nasıl etkilendiği ele alınmıştır. Bu doğrultuda, öğrencilerin öğretim uygulamaları öncesinde gitar çalışma süreçlerine ilişkin görüşleri ile öğretim uygulamaları sonrasında özdüzenlemeli öğrenmenin çalışma süreçlerine etkisine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla öğrenciler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca öğretim uygulamalarının öğrencilerin çalışma sürecine etkisini davranışsal boyutta inceleyebilmek amacıyla öğretim uygulamaları öncesi ve sonrası öğrencilerin çalışma süreçlerine ilişkin gözlemler yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bireysel çalgı gitar eğitimi alan lisans öğrencileri (n=3) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşleri doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan; Uygulama Öncesi Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu, Uygulama Sonrası Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ve Gitar Eğitiminde Öğrencilerin Çalışma Sürecine Yönelik Gözlem Formu kullanılmıştır. Öğretim uygulamaları öncesi gözlem aşamasında öğrencilerin yeni bir eseri çalışma süreçleri; deşifre, geliştirme ve performansa yönelik çalışma olmak üzere üç oturumda video kaydına alınmış ve öğrencilerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Daha sonra öğrencilerin gitar çalışma süreçlerinde özdüzenlemeli öğrenme becerilerini geliştirmeye yönelik olarak özdüzenlemeli öğrenme modeli ve evreleri temel alınarak hazırlanan öğretim uygulaması dört hafta süresince haftada iki ders saati olmak üzere her öğrenciyle bireysel olarak araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Uygulamanın ardından öğretim uygulamaları sonrası gözlem aşamasında öğrencilerin yeni bir eseri çalışma süreçleri; deşifre, geliştirme ve performansa yönelik çalışma olmak üzere üç oturumda tekrar video kaydına alınmış ve öğrencilerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz, gözlemlerden elde edilen veriler ise betimsel istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, öğretim uygulamaları öncesinde öğrencilerin gitar çalışma süreçlerinin özdüzenleme döngüsü içinde yapılandırılmadığı; sürecin büyük ölçüde alışkanlığa dayalı ve plansız bir biçimde yürütüldüğü belirlenmiştir. Gitar eğitiminde özdüzenlemeli öğrenme modeline dayalı öğretim uygulamalarının öğrencilerin çalışma süreçlerini olumlu yönde etkilediği ve sürecin niteliğine katkı sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca, öğretim uygulamalarının deşifre, geliştirme ve performansa yönelik çalışma süreci boyutlarının tamamında gelişim sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted within the framework of a qualitative research approach to examine the effects of instructional practices based on the self-regulated learning model in guitar education on students' practice processes. In the study, a case study design was employed to examine in depth the effects of instructional practices based on the self-regulated learning model in guitar education on students' practice processes, and students' practice processes in guitar education and how these processes were affected by instructional practices based on self-regulated learning were addressed. In this context, semi-structured interviews were conducted with the students to determine their views on their guitar practice processes before the instructional practices and their views on the effects of self-regulated learning on their practice processes after the instructional practices. In addition, observations regarding students' practice processes were conducted before and after the instructional practices in order to examine the effects of the instructional practices on students' practice processes from a behavioral perspective. The study group consisted of undergraduate students (n = 3) receiving individual guitar instruction. As data collection tools, the following instruments developed by the researcher in line with expert opinions were used: the Pre-Implementation Semi-Structured Interview Form, the Post-Implementation Semi-Structured Interview Form, and the Observation Form on Students' Practice Processes in Guitar Education. During the pre-implementation observation phase, students' practice processes for a new piece were video-recorded in three sessions consisting of sight-reading, development-focused practice, and performance-focused practice, and interviews were conducted with the students. Subsequently, the instructional intervention, prepared on the basis of the self-regulated learning model and its phases to develop students' self-regulated learning skills in their guitar practice processes, was conducted individually with each student by the researcher over a four-week period consisting of two lesson hours per week. Following the implementation, during the post-implementation observation phase, students' practice processes for a new piece were again video-recorded in three sessions consisting of sight-reading, development-focused practice, and performance-focused practice, and interviews were conducted with the students. In the study, the data obtained from the interviews were analyzed through descriptive analysis, while the data obtained from the observations were analyzed using descriptive statistics. As a result of the study, it was determined that prior to the instructional practices, students' guitar practice processes were not structured within the self-regulation cycle; rather, the process was largely carried out in a habitual and unplanned manner. It was found that instructional practices based on the self-regulated learning model in guitar education positively affected students' practice processes and contributed to the quality of the process. In addition, it was concluded that the instructional practices led to improvement in all dimensions of the practice process, namely sight-reading, development-focused practice, and performance-focused practice.