Acil servis hemşirelerinin triyaj yetkinliğinin vaka senaryoları ile değerlendirilmesi: Klinik karar verme üzerine bir çalışma
Evaluation of triage competency of emergency department nurses via case scenarios: A study on clinical decision making
- Tez No: 1007951
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS ŞEN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Acil Tıp, Nursing, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Klinik Karar Verme, Triyaj Bilgisi, Triyaj Hemşireliği, Clinical Decision-making, Emergency Department, Triage Knowledge, Triage Nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, acil servis hemşirelerinin triyaj karar verme süreçlerini, klinik karar verme özelliklerini ve vaka senaryoları üzerinden uygulama yetkinliklerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki çalışma, Kasım 2025–Ocak 2026 tarihleri arasında İstanbul'daki dört farklı hastanenin acil servislerinde görev yapan 159 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler; Hemşire Bilgi Formu, Triyaj Karar Verme Envanteri ve araştırmacı tarafından geliştirilen Triyaj Teorik Bilgi ve Uygulama Yetkinlikleri Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 27 paket programı kullanılmış; t-testi, Kruskal–Wallis H ve Pearson korelasyon analizleri uygulanmıştır.Bulgular: Katılımcıların %62,7'si triyaj eğitimi almıştır; ancak klinik kıdemi daha yüksek olan ve eğitim almayan hemşirelerin bilişsel özellik, sezgi ve eleştirel düşünme puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p < 0,05). Klinik deneyimi 3-5 yıl olan hemşirelerin vaka senaryosu başarı puanları, 1 yıl deneyimlilere göre anlamlı düzeyde yüksektir (p = 0,039). Hemşirelerin triyaj karar verme öz-algıları ile objektif vaka başarısı arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = −0,166; p = 0,036). Ayrıca ön lisans mezunu hemşirelerin vaka başarısı, lisansüstü mezunlara göre anlamlı düzeyde yüksek belirlenmiştir (p = 0,029).Sonuç: Triyajda klinik yetkinliğin yalnızca teorik bilgiye değil, deneyimle pekişen klinik muhakemeye dayandığı; teorik eğitimin veya akademik derecenin tek başına uygulama başarısını açıklamakta yetersiz kaldığı görülmüştür. Triyaj eğitimlerinin vaka temelli ve simülasyon destekli yapılandırılması, deneyimli hemşirelerin mentorluk rolü üstlenmesi ve hasta güvenliğini artırmak amacıyla klinik karar destek sistemlerinin süreçlere entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate emergency department nurses' triage decision-making processes, clinical decision-making characteristics, and practical competencies through case scenarios.This descriptive and cross-sectional study was carried out between November 2025 and January 2026 with 159 nurses working in the emergency departments of four hospitals in Istanbul. Data were collected using the Nurse Information Form, the Triage Decision-Making Inventory, and the Triage Theoretical Knowledge and Practical Competency Assessment Form. Statistical analyses were performed using SPSS 27, including independent samples t-test, Kruskal–Wallis H test, and Pearson correlation.Although 62.7% of participants had received triage training, those without formal education had significantly higher scores in cognitive characteristics, intuition, and critical thinking (p < 0.05). Nurses with 3–5 years of clinical experience achieved significantly higher case scenario success scores than those with less than one year (p = 0.039). A weak negative correlation was found between self-perceived triage competence and objective case performance (r = −0.166; p = 0.036). Furthermore, associate degree nurses demonstrated significantly higher case success scores than postgraduate nurses (p = 0.029).The findings indicate that triage competency relies heavily on clinical reasoning reinforced by on-the-job experience, rather than theoretical knowledge or academic degree alone. It is recommended to structure triage education through case-based simulations and involve experienced nurses in mentorship roles. Additionally, integrating clinical decision support systems into emergency processes is suggested to enhance standardization and patient safety.