Akut alt gastrointestinal sistem kanaması olan hastalarda klinik sonlanım ile ilişkili faktörlerin araştırılması
Investigation of factors associated with clinical outcome in patients with acute lower gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 1007970
  2. Yazar: MELİKE KARAGÖZ KARADUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Gastrointestinal Sistem, Gis Kanaması, Prognoz, AIMS65 Skoru
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut alt gastrointestinal sistem kanaması olan hastalarda hızlı tanı ve doğru risk değerlendirmesi, etkili tedavi için şarttır. Çalışmamızın amacı, akut alt gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran hastalarda mortalite, transfüzyon ihtiyacı, girişimsel müdahale ihtiyacı ve yoğun bakım ünitesine yatış olarak belirlenen klinik sonlanımları etkileyen faktörlerin araştırılması ve prognostik indekslerin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Aralık 2023–Aralık 2025 tarihleri arasında alt gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran hastalar çalışmaya dâhil edildi. Hastaların demografik verileri, başvuru şikâyetleri, komorbiditeleri, ilaç kullanımları, vital bulguları, laboratuvar sonuçları, yoğun bakım ve servis yatış durumları, uygulanan tedaviler, cerrahi gereksinimi, yeniden kanama, yatış süresi ve mortalite bilgileri kaydedildi. Glasgow Blatchford, Charlson Komorbidite İndeksi, Pre-Rockall, Oakland, AIMS65, Strate ve NOBLADS skorları hesaplanarak klinik sonlanımlar ile ilişkileri analiz edildi. Bulgular: Çalışmamıza toplam 162 hasta dâhil edildi. Hastaların yaş ortalaması 71,4±13,3 yıl olup %59,9'u erkekti. Ortalama hastanede yatış süresi 4,38±4,16 gün idi. Hastaların %24,1'i yoğun bakımda izlenmiş, %3,7'sinde cerrahi müdahale gereksinimi olmuştur. En sık başvuru şikâyetleri melena ve hematokezya idi. Hastaların büyük çoğunluğunda komorbid hastalık ve kanamayı kolaylaştırıcı ilaç kullanımı mevcuttu. Takip süreci sonunda ex olan hastalarda AIMS65, NOBLADS, Strate ve Glasgow Blatchford skorları anlamlı olarak daha yüksekti. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yalnızca AIMS65 skoru mortalitenin bağımsız belirleyicisi olarak saptandı. AIMS65 skorundaki her 1 puanlık artış mortalite riskini 2,7 kat artırmaktaydı. AIMS65 için ≥2 cut-off değeri %91 duyarlılık ve %58 özgüllük sağlarken mortalite açısından yüksek risk olarak değerlendirildi. Glasgow Blatchford skoru eritrosit transfüzyon ihtiyacını öngörmede daha yüksek ayırt ediciliğe sahipti. Sonuç: AIMS65 skoru, alt gastrointestinal sistem kanaması olan hastalarda mortaliteyi öngörmede pratik ve güvenilir bir araçtır. Glasgow Blatchford skoru eritrosit transfüzyon ihtiyacını öngörmede diğer skorlara kıyasla daha yüksek ayırt edici güce sahiptir. Girişimsel müdahale gereksinimini bağımsız olarak öngören bir klinik, laboratuvar ya da skorlama parametresi belirlenmemiştir. Tek bir risk skoruna dayalı karar vermek yeterli olmamakla birlikte, uygun hasta grubunda bazı skorların klinik karar süreçlerine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rapid diagnosis and accurate risk assessment are essential for effective treatment in patients with acute lower gastrointestinal bleeding. The aim of our study is to investigate the factors affecting clinical outcomes (mortality, need for transfusion, need for interventional procedures, and admission to the intensive care unit) in patients presenting with acute lower gastrointestinal bleeding, and to compare prognostic indices. Materials and Methods: Patients who presented to Hitit University Erol Olçok Training and Research Hospital with lower gastrointestinal bleeding between December 2023 and December 2025 were included in the study. Demographic data, presenting complaints, comorbidities, medication use, vital signs, laboratory results, intensive care unit and ward admission status, treatments administered, surgical requirements, rebleeding, length of hospital stay, and mortality information were recorded for the patients. Glasgow Blatchford, Charlson Comorbidity Index, Pre-Rockall, Oakland, AIMS65, Strate, and NOBLADS scores were calculated, and their relationships with clinical outcomes were analyzed. Results: A total of 162 patients were included in our study. The mean age of the patients was 71.4±13.3 years, and 59.9% were male. The mean length of hospital stay was 4.38±4.16 days. 24.1% of the patients were monitored in the intensive care unit, and 3.7% required surgical intervention. The most frequent presenting complaints were melena and hematochezia. The majority of patients had comorbid diseases and were using medications that facilitated bleeding. At the end of the follow-up period, AIMS65, NOBLADS, Strate, and Glasgow Blatchford scores were significantly higher in patients who died. In multivariate logistic regression analysis, only the AIMS65 score was identified as an independent predictor of mortality. Each 1-point increase in the AIMS65 score increased the risk of mortality 2.7-fold. A cut-off value of ≥2 for AIMS65 provided 91% sensitivity and 58% specificity, but was considered a high risk for mortality. The Glasgow Blatchford score had higher discriminatory power in predicting the need for erythrocyte transfusion. Conclusion: The AIMS65 score is a practical and reliable tool for predicting mortality in patients with lower gastrointestinal bleeding. The Glasgow Blatchford score has higher discriminatory power in predicting the need for erythrocyte transfusion compared to other scores. No clinical, laboratory, or scoring parameter was identified that independently predicted the need for interventional procedures. While decision-making based on a single risk score is insufficient, it is believed that certain scores can contribute to clinical decision-making processes in appropriate patient groups. Key Concepts: Lower Gastrointestinal System, GIS Bleeding, Prognosis, AIMS65 Score.