Pulmoner hipertansiyonda sistemik inflamatuar indekslerin klinik ekokardiyografik ve hemodinamik parametrelerle ilişkisi
The relationship between systemic inflammatory indices and clinical echocardiographic and hemodynamic parameters in pulmonary hypertension
  1. Tez No: 1007974
  2. Yazar: OSMAN BÜYÜKÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN VEYSEL DÜZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner hipertansiyon, pulmoner vasküler direnç, sistemik immün-inflamasyon indeksi, sistemik inflamatuvar indeksler, triküspit anüler plan sistolik ekskürsiyonu, Pulmonary hypertension, pulmonary vascular resistance, systemic immune-inflammation index, systemic inflammatory indices, tricuspid annular plane systolic excursion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sistemik inflamatuvar indeksler olan nötrofil lenfosit oranı, trombosit lenfosit oranı, lenfosit monosit oranı, monosit yüksek yoğunluklu lipoprotein oranı ve sistemik immün-inflamasyon indeksinin, pulmoner hipertansiyon hastalarında Dünya Sağlık Örgütü fonksiyonel sınıflaması, altı dakika yürüme testi, beyin natriüretik peptit düzeyi, sistolik pulmoner arter basıncı, triküspit anüler plan sistolik ekskürsiyonu ile sağ kalp kateterizasyonu parametrelerinden ortalama pulmoner arter basıncı, pulmoner vasküler direnç, pulmoner akımın sistemik akıma oranı, kardiyak debi ve pulmoner kapiller kama basıncı ile ilişkisini incelemek amaçlandı. Veriler retrospektif olarak değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı polikliniklerine 01.01.2015 -01.01.2026 tarihleri arasında pulmoner arteriyel hipertansiyon tanısı konmuş olan 150 hasta alındı. Bu hastaların tanı anındaki klinik, labaratuvar, ekokardiyografi ve sağ kalp kateterizasyonu parametreleri incelendi. Hastaların son sağlık durumu hastane kayıtlarından taranarak öğrenildi. Bulgular: Yüksek nötrofil lenfosit oranı, trombosit lenfosit oranı, monosit yüksek yoğunluklu lipoprotein oranı ve sistemik immün-inflamasyon indeksi ile düşük lenfosit monosit oranının, hastalık şiddetini gösteren klinik, laboratuvar ve hemodinamik parametrelerle anlamlı ilişkili olduğu saptandı. Ayrıca bu indekslerdeki artış ve azalışların mortalite ile anlamlı ilişkisi bulundu. Sonuç: Bu indeksler, kolay erişilebilir ve düşük maliyetli olmaları nedeniyle pulmoner hipertansiyon hastalarında risk değerlendirmesi ve prognoz öngörüsünde klinik pratiğe katkı sağlayabilecek belirteçlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the relationship between systemic inflammatory indices, namely neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, lymphocyte-to-monocyte ratio, monocyte-to-high-density lipoprotein ratio, and systemic immune-inflammation index, and the World Health Organization functional classification, six-minute walk test, brain natriuretic peptide level, systolic pulmonary artery pressure, tricuspid annular plane systolic excursion, as well as right heart catheterization parameters including mean pulmonary artery pressure, pulmonary vascular resistance, pulmonary-to-systemic flow ratio, cardiac output, and pulmonary capillary wedge pressure in patients with pulmonary hypertension. The data were evaluated retrospectively. Materials and Methods: A total of 150 patients diagnosed with pulmonary arterial hypertension or followed up with this diagnosis between January 1, 2015, and January 1, 2026, and still under follow-up were included in the outpatient clinics of the Department of Cardiology, Gaziantep University Faculty of Medicine Hospital. The clinical, laboratory, echocardiography, and right heart catheterization parameters of these patients at the time of diagnosis were examined. Whether the patients were alive or deceased was determined by searching hospital records. Results: Elevated neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, monocyte-to-high-density lipoprotein ratio, and systemic immune-inflammation index, as well as decreased lymphocyte-to-monocyte ratio, were found to be significantly associated with clinical, laboratory, and hemodynamic parameters reflecting disease severity. Additionally, increases and decreases in these indices were significantly associated with mortality. Conclusion: These indices, due to being easily accessible and low-cost, may serve as useful markers contributing to risk assessment and prognostic evaluation in clinical practice for patients with pulmonary hypertension.