Staphylococcus aureus bakteremisi olan hastalarda inflamatuar indekslerin metastatik odağı öngörmedeki yeri
- Tez No: 997321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMSAL AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Staphylococcus aureus (S.aureus) bakteremisi mortalitesi ve morbiditesi yüksek bir enfeksiyon hastalığıdır. Aynı zamanda bakteremi seyrinde metastatik enfeksiyon odakları gelişerek enfeksiyonu daha da komplike hale getirebilmektedir. Komplikasyonların zamanında tespiti ve doğru yönetimi hastalığın nüksünü ve mortalitesini azaltmaktadır. Bu çalışmada S.aureus bakteremisi olan hastalarda metastatik odak gelişmesini öngörmede, inflamatuar indeksler ve biyobelirteçlerin yerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 1 Ekim 2021 – 15 Ağustos 2024 tarihleri arasında hastane servis ve yoğun bakım birimlerinde yatırılarak takip edilen ve en az bir şişe kan kültüründe S.aureus bakterisi üreyen, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji hekimi tarafından değerlendirilen ve ekokardiyografi yapılan hastalar, tek merkezli, retrospektif, kesitsel olarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerine hastane otomasyon sistem kayıtlarından ulaşılmıştır. Verilerin analizi, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) versiyon 23.0 programı (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) ile yapılmıştır. Sürekli değişkenlerin bağımsız iki grup karşılaştırılmasında normal dağılım gösteren değişkenler için bağımsız örneklem t testi, normal dağılım göstermeyen değişkenler için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılması ise Pearson ki-kare testi ve Fisher kesin testi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: S.aureus bakteremisi gelişen 158 hastanın incelendiği çalışmada hastaların %60,7'si erkek ve medyan yaş 68,5 olarak bulunmuştur. En sık görülen ek hastalıklar %67,2 hastada hipertansiyon, %46,2 hastada kronik böbrek hastalığı ve %36,7 hastada saptanan periferik vasküler hastalık olmuştur. Hastaların %64,6' sı serviste, %35,4' ü yoğun bakım ünitesinde takip edilmiş olup ve hastaların en sık başvuru şikayetinin ateş olduğu görülmüştür. Hastaların %63,3' ünün sağlık bakımı ile ilişkili, %36,7' sinin ise toplumdan edinilmiş bakteremi olduğu saptanmıştır. S.aureus suşlarının metisilin direnci %19,6 oranında tespit edilmiştir. Hastaların %46,8' inde metastatik enfeksiyon odağı gelişmiş olup en sık görülen metastatik odakların %12,6' şar hastada saptanan endokardit ve pulmoner septik emboli olduğu görülmüştür. Sedimentasyon, CRP, CRP/albümin ve Laktat/albümin oranının yüksekliği, toplum kaynaklı bakteremi ve bakteremi tarihinde ateşin 38 °C' den düşük saptanması metastatik enfeksiyon gelişimi için risk faktörü olarak bulundu. Metastatik enfeksiyon gelişen ve gelişmeyen grupta mortalite oranları benzer tespit edildi. Ayrıca sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ve CRP/albümin oranı (CAR) yüksekliğinin mortaliteyi artırdığı saptandı. Sonuç: S.aureus bakteremisi olan hastalar mortalite ve komplikasyonların azaltılması için kılavuzlara uygun bir şekilde dikkatle yönetilmelidir. Bu hastalarda metastatik odak gelişme riski nedeni ile mevcut odakların da kısa sürede saptanıp tedavi edilmesi önem arz eder. CRP/albümin oranı, laktat/albümin oranı ve yüksek akut faz reaktan yanıtı metastatik enfeksiyon odaklarının bir göstergesi olarak kullanılabilir ve klinisyenin uygun görüntüleme yöntemleri kullanarak odağı saptamasına ve etkin tedaviye kısa sürede başlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca bakteremik hastalarda sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ve CRP/albümin oranı kritik hastaları belirlemede klinisyene yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Staphylococcus aureus (S.aureus) bacteremia is an infectious disease associated with high mortality and morbidity. During the course of bacteremia, metastatic infectious foci may develop, further complicating the infection. Timely detection and appropriate management of these complications reduce both recurrence and mortality. The aim of this study was to evaluate the role of inflammatory indices and biomarkers in predicting the development of metastatic foci in patients with S.aureus bacteremia Materials and Methods: Patients who were hospitalized and followed up in the wards and intensive care units of Giresun Training and Research Hospital between October 1, 2021, and August 15, 2024, who had Staphylococcus aureus growth in at least one blood culture bottle, were evaluated by an Infectious Diseases and Clinical Microbiology specialist, and underwent echocardiographic examination, were retrospectively and cross-sectionally analyzed in this single-center study. Demographic, clinical, and laboratory data of the patients were obtained from the hospital's electronic medical record system. Statistical analyses were performed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 23.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). For comparisons between two independent groups of continuous variables, the independent samples t-test was used for normally distributed data, while the Mann– Whitney U test was applied for non-normally distributed data. Categorical variables were compared using the Pearson chi-square test and Fisher's exact test. Results: In this study, 158 patients who developed Staphylococcus aureus bacteremia were evaluated. Of these patients, 60.7% were male, and the median age was 68.5 years. The most common comorbidities were hypertension in 67.2% of patients, chronic kidney disease in 46.2%, and peripheral vascular disease in 36.7%. A total of 64.6% of the patients were followed in general wards, while 35.4% were managed in the intensive care unit. The most frequent presenting symptom was fever. Of all bacteremia cases, 63.3% were healthcare-associated and 36.7% were community-acquired. The methicillin resistance rate among S. aureus isolates was found to be 19.6%. Metastatic infectious foci developed in 46.8% of patients, with the most common being endocarditis and pulmonary septic emboli, each detected in 12.6% of patients. Elevated erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein (CRP), CRP/albumin ratio, and lactate/albumin ratio, as well as community-acquired bacteremia and a body temperature below 38°C at the time of bacteremia diagnosis, were identified as risk factors for the development of metastatic infection. Mortality rates were similar between patients with and without metastatic infection. Additionally, increased systemic immune-inflammation index (SII) and elevated CRP/albumin ratio (CAR) were found to be associated with higher mortality. Conclusion: Patients with Staphylococcus aureus bacteremia should be carefully managed in accordance with current clinical guidelines to reduce mortality and complications. Due to the risk of metastatic focus formation in these patients, prompt identification and treatment of infectious foci are of critical importance. The CRP/albumin ratio, lactate/albumin ratio, and elevated acute-phase reactant levels may serve as indicators of metastatic infection and can assist clinicians in identifying infectious foci through appropriate imaging modalities, thereby facilitating early initiation of effective therapy. Furthermore, in bacteremic patients, the systemic immune-inflammation index (SII) and CRP/albumin ratio may guide clinicians in identifying critically ill patients.