Yenidoğan yoğun bakımda yatan hazır total parenteral beslenme ve bireyselleştirilmiş total parenteral beslenme verilen bebeklerin sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of outcomes of infants receiving prepaid total parenteral feeding and individualized total parenteral feeding in the neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 1007990
  2. Yazar: ZEHRA BETÜL TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. HAKAN ÇAKIR, PROF. DR. DERYA BÜYÜKKAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatri, Prematüre servisleri, Yenidoğan servisleri, Yoğun bakım üniteleri-neonatal, Pediatrics, Intensive care units-neonatal
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, prematüre yenidoğanlarda standart (S-TPN) ve bireyselleştirilmiş (B-TPN) total parenteral nütrisyon uygulamalarını karşılaştırarak büyüme parametreleri, laboratuvar bulguları, enfeksiyon oranları, komplikasyonlar, ventilasyon ihtiyacı ve tedavi süresi gibi klinik sonuçlara olan etkilerini değerlendirmektir. Ayrıca, 1000–1500 gram doğum ağırlığına sahip prematürelerde alt grup analizleri ile tedavi etkinliği ayrıntılı olarak incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: 01/01/2023–01/06/2024 tarihleri arasında SBÜ Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen 80 prematüre bebek retrospektif olarak değerlendirildi. Olgular S-TPN ve B-TPN alanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Klinik, laboratuvar ve büyüme parametreleri kaydedildi. Veriler SPSS 27,0 ile analiz edildi (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27,0 (Armonk, NY: IBM Corp.)); anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Alt grup analizleri 1000–1500 gr doğum ağırlığına sahip bebekler üzerinden yapıldı. Bulgular: Tüm grupta doğum, 1. ay ve taburculukta ağırlık, boy ve baş çevresi persentil değerleri iki grup arasında benzerdi (p>0,05). Ancak, B-TPN grubunda taburculukta baş çevresi persentilinde doğuma göre anlamlı bir düşüş saptandı (p<0,05). Ayrıca, B-TPN grubunda ALP yüksekliği (p<0,05), fosfor düşüklüğü (p<0,05) ve Prematüre metabolik kemik hastalığı (PMKH) oranı (p<0,05) anlamlı şekilde daha fazlaydı. Klinik sonuçlar açısından, geç sepsis (p<0,05), kateter enfeksiyonu (p<0,05), bronkopulmoner displazi (BPD) (p<0,05), BPD için steroid tedavisi (p<0,05) ve invaziv mekanik ventilasyon (İMV) süresi (p<0,05) B-TPN grubunda anlamlı şekilde daha yüksek saptandı.1000–1500 gram doğum ağırlığına sahip prematüre bebeklerden oluşan alt grup analizinde de benzer eğilimler izlendi. 1000–1500 gr alt grubunda S-TPN grubunda 1. ay ve taburculuk ağırlık persentili, doğuma göre anlamlı düşüş gösterdi (p<0,05). B-TPN grubunda taburculuk baş çevresi persentilinde anlamlı düşüş saptandı (p<0,05); diğer antropometrik ölçümler benzerdi (p>0,05). Geç sepsis (p<0,05), BPD için steroid tedavisi (p<0,05) ve İMV süresi (p<0,05) bu alt grupta da B-TPN lehine anlamlı şekilde daha yüksek saptandı. Çok değişkenli analizde, bireysel B-TPN alan grupta, geç sepsis ve BPD için uygulanan steroid kür sayısı, anlamlı şekilde yüksek saptandı (p<0,05). Sonuç: İki farklı TPN yönteminin karşılaştırıldığı bu çalışmada, prematüre yenidoğanlarda B-TPN uygulamasının bazı komplikasyonlar açısından daha yüksek risk taşıdığı görülmüştür. Ancak çalışmamızda, klinik uygulamada B-TPN protokolünün genellikle daha düşük doğum haftasına sahip, daha düşük doğum ağırlığında ve klinik olarak daha instabil olduğu değerlendirilen bebeklere uygulanmış olması bu sonucu açıklayıcı bir etken olarak göz önünde bulundurulmalıdır. B-TPN grubunda baş çevresi büyümesinde düşüş, kemik mineralizasyonunda bozulma ve PMKH oranlarının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, bu grupta geç sepsis, kateter enfeksiyonu, BPD gelişimi ve steroid tedavisi gereksinimi gibi klinik komplikasyonlar daha sık izlenmiştir. Solunum desteği ihtiyacı ve invaziv ventilasyon süresi de B-TPN grubunda daha uzun bulunmuştur. Alt grup analizlerinde, 1000–1500 gram doğum ağırlığına sahip prematürelerde benzer sonuçlar elde edilmiş, özellikle baş çevresi büyümesindeki gerilik ve enfeksiyon oranlarındaki artış dikkat çekmiştir. Çok değişkenli analizde, geç sepsis ve steroid kür sayısı B-TPN alan grupta anlamlı şekilde yüksek saptandı (p<0,05). Bu bulgular, S-TPN nin büyüme açısından benzer etkinlik sunarken, komplikasyon oranlarını ve tedavi yükünü azaltabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of standardized (S-TPN) and individualized (I-TPN) total parenteral nutrition practices on clinical outcomes such as growth parameters, laboratory findings, infection rates, complications, ventilation requirements, and treatment duration in premature neonates. Additionally, subgroup analyses were conducted to examine treatment efficacy in detail among preterm infants with a birth weight between 1000–1500 grams. Materials and Methods: Eighty preterm infants who were followed in the Neonatal Intensive Care Unit of SBÜ Sultangazi Haseki Training and Research Hospital between 01/01/2023 and 01/06/2024 were retrospectively evaluated. The cases were divided into two groups receiving either S-TPN or I-TPN. Clinical, laboratory, and growth parameters were regularly recorded. Data were analyzed using SPSS 27,0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27,0 (Armonk, NY: IBM Corp.)); a p-value of <0,05 was considered statistically significant. Subgroup analyses were performed on infants with a birth weight of 1000–1500 grams. Results: In the overall cohort, the percentile values of weight, length, and head circumference at birth, at the first month, and at discharge were similar between the two groups (p>0,05). However, a significant decrease was observed in head circumference percentile at discharge compared to birth in the individualized TPN (I-TPN) group (p<0,05). Additionally, elevated ALP levels (p<0,05), decreased phosphorus levels (p<0,05), and the incidence of Premature metabolic bone disease (PMBD) (p<0,05) were significantly higher in the I-TPN group. Regarding clinical outcomes, late-onset sepsis (p<0,05), catheter-related infections (p<0,05), bronchopulmonary dysplasia (BPD) (p<0,05), steroid therapy for BPD (p<0,05), and duration of invasive mechanical ventilation (İMV) (p<0,05) were also significantly higher in the I-TPN group. In the subgroup analysis of preterm infants with birth weights between 1000–1500 grams, similar trends were observed. A significant reduction in head circumference percentile at discharge was identified in the I-TPN group (p<0,05), while other anthropometric parameters remained similar between groups (p>0,05). Late-onset sepsis (p<0,05), steroid therapy for BPD (p<0,05), and duration of İMV (p<0,05) were also significantly higher in the I-TPN group within this subgroup. In multivariate analysis, the presence of late-onset sepsis and the number of steroid courses administered for BPD were identified as independent predictors of receiving I-TPN (p<0,05). Conclusion: In this study comparing two different TPN approaches, it was observed that individualized TPN (I-TPN) carries a higher risk for certain complications in preterm neonates. However, in our study, the fact that the I-TPN protocol was generally applied to infants with lower gestational age, lower birth weight, and who were considered clinically more unstable in clinical practice should be considered as an explanatory factor for this result. In the I-TPN group, a decline in head circumference growth, impaired bone mineralization, and increased rates of Premature metabolic bone disease (PMBD) were identified. Furthermore, clinical complications such as late-onset sepsis, catheter-related infections, development of bronchopulmonary dysplasia (BPD), and the need for steroid therapy were more frequently observed in this group. The duration of respiratory support and invasive mechanical ventilation was also found to be longer in the I-TPN group. In the subgroup analysis including preterm infants with a birth weight of 1000–1500 grams, similar trends were noted, with particular emphasis on reduced head circumference growth and higher infection rates. In multivariate analysis, late-onset sepsis and the number of steroid courses administered for BPD were determined to be independent predictors of receiving I-TPN. These findings suggest that while individualized TPN may offer comparable efficacy in terms of growth, standardized TPN (S-TPN) may help reduce complication rates and treatment burden.