Hekimlik pratiğinde kaçırılmış fırsatlar
Missed opportunities in medical practice
- Tez No: 1008032
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kaçırılmış Fırsat, Koruyucu Hekimlik, Bilgi-Uygulama Açığı, Kronik Hastalıklar, Birinci Basamak, Missed Opportunity, Preventive Medicine, Know-Do Gap, Chronic Diseases, Primary Care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kaçırılmış fırsat (missed opportunity); aşılanması, taranması veya risk faktörleri açısından değerlendirilmesi gereken bir bireyin, herhangi bir nedenle sağlık kuruluşuyla temas etmesine rağmen bu koruyucu hizmeti alamadan sistemden ayrılması durumu olarak tanımlanmaktadır. Bu tez çalışması, hekimlerin klinik pratiklerinde karşılaştıkları kaçırılmış fırsatları; bilgi düzeyleri, tutumları ve davranışları ekseninde incelemeyi amaçlamaktadır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma, 25.09.2025 ile 15.10.2025 tarihleri arasında, aktif olarak poliklinik yapan 404 hekimin katılımıyla gerçekleĢtirilen çevrimiçi anket verilerine dayanmaktadır.Araştırma bulguları, hekimlerin koruyucu sağlık hizmetleri konusundaki teorik bilgi düzeylerinin oldukça yüksek (%92) olduğunu, ancak bu bilginin klinik pratiğe yansımasında belirgin bir“bilgi-uygulama açığı”bulunduğunu ortaya koymuştur. Örneğin, obezite (%95) ve tütün kullanımının riskleri konusundaki farkındalık yüksek olmasına rağmen, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama ve rutin tansiyon ölçümü (%63) gibi temel uygulamalarda aksaklıklar saptanmış, hipertansiyon için davranış düzeyinde %37'lik bir kaçırılmış fırsat oranı belirlenmiştir. Katılımcıların %74,3‟ü, koruyucu hekimlik uygulamalarının önündeki en büyük engel olarak poliklinik sürelerinin kısalığını göstermiştir. Hekimlerin koruyucu hekimlik konusundaki yetkinliklerine rağmen, zaman kısıtlılığı ve iş yükü baskısı, her hasta temasının bir fırsata dönüştürülmesini engellemektedir. Sonuç olarak, kaçırılmış fırsatların azaltılması; hekimlerin bireysel çabasından ziyade, randevu sürelerinin düzenlenmesi, dijital karar destek sistemlerinin entegrasyonu ve iş yükünün azaltılması gibi sistemsel iyileştirmelere bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Missed opportunity is defined as the situation where an individual requiring vaccination, screening, or evaluation for risk factors leaves the system without receiving this preventive service despite contacting a health institution for any reason. This thesis study aims to examine the missed opportunities encountered by physicians in their clinical practice within the axis of their knowledge levels, attitudes, and behaviors. This descriptive and cross-sectional study is based on online survey data conducted between 25.09.2025 and 15.10.2025 with the participation of 404 physicians actively performing outpatient services.Research findings revealed that physicians' theoretical knowledge levels regarding preventive health services are quite high (92%), but there is a distinct“know-do gap”in the reflection of this knowledge into clinical practice. For instance, although awareness regarding the risks of obesity (95%) and tobacco use is high, disruptions were detected in basic applications such as Body Mass Index (BMI) calculation and routine blood pressure measurement (63%), revealing a 37% missed opportunity rate for hypertension at the behavioral level. 74.3% of the participants cited the shortness of outpatient clinic times as the biggest obstacle to preventive medicine practices. Despite physicians' competence in preventive medicine, time constraints and workload pressure prevent every patient contact from being transformed into an opportunity. In conclusion, reducing missed opportunities depends on systemic improvements such as regulating appointment times, integrating digital decision support systems, and reducing workload rather than physicians' individual efforts.