Ergenlerin gelişimsel rehberlik ihtiyaçları ile yeterlik algılarının incelenmesi
An investigation of adolescents' developmental guidance needs and competency perceptions
- Tez No: 1008074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN KAYTEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Ergenlik Dönemi, Gelişimsel Rehberlik İhtiyaçları, Ergenlerin Yeterlik Algısı, Lise Öğrencileri, Adolescent, Adolescence, Developmental Guidance Needs, Adolescents' Perception of Competence, High School Students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, Ergenlerin gelişimsel rehberlik ihtiyaçları ile yeterlik algılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi ve ergenlerin gelişimsel rehberlik ihtiyaçları ile yeterlik algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ergenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen farklı liselerde öğrenim gören araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden toplam 341 ergen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Ergenlerin Gelişimsel Rehberlik İhtiyaçları Ölçeği”ve“ Ergenlerin Yeterlik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre ergenlerin gelişimsel rehberlik ihtiyaçları anne-baba eğitim durumu, aile gelir düzeyi, gelecek planlaması ile ilgili rehberliğe ihtiyaç duyma durumu, akademik yeterlilik ve sosyal yeterlilik değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. Yeterlik algısı ise cinsiyet, akademik yeterlilik ve sosyal yeterlilik değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Korelasyon analizi sonucunda gelişimsel rehberlik ihtiyaçları ile yeterlik algısı arasında negatif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları, gelişimsel rehberlik ihtiyaçlarının yeterlik algısının anlamlı bir yordayıcısı olduğunu ve yeterlik algısındaki varyansın %15,4'ünü açıkladığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, ergenlerin gelişimsel rehberlik ihtiyaçlarındaki azalmanın yeterlik algısının artışıyla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine adolescents' developmental guidance needs and self-efficacy perceptions in terms of certain variables and to determine the relationship between adolescents' developmental guidance needs and self-efficacy perceptions. The population of the research consists of adolescents studying in secondary schools affiliated with the Çankırı Provincial Directorate of National Education. The sample of the research consists of a total of 341 adolescents studying in different high schools selected using the purposeful sampling method and who voluntarily agreed to participate in the research. The data collection tools used in the research were the“Personal Information Form”, the“Adolescent Developmental Guidance Needs Scale”and the“Adolescent Self-Efficacy Perception Scale”. As a result of the research, it was found that adolescents' developmental guidance needs differed significantly according to their parents' education level, family income level, need for guidance regarding future planning, and their perception of academic and social competence. Perception of competence differs significantly according to gender, academic competence, and social competence variables. Correlation analysis revealed a negative, moderate, and significant relationship between developmental guidance needs and perception of competence. Regression analysis results showed that developmental guidance needs are a significant predictor of perception of competence and explain 15.4% of the variance in perception of competence. The findings indicate that a decrease in adolescents' developmental guidance needs is associated with an increase in their perception of competence.