Diş hekimliği öğrencilerinin ve protetik diş tedavisi uzmanlarının diş hekimliğinde yapay zekâ uygulamalarına yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of dental students' and prosthodontists' approaches to artificial intelligence applications in dentistry
- Tez No: 1008075
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KÖROĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay zekâ, günümüzde hem günlük yaşamda hem de diş hekimliği alanında daha fazla yer almakta ve hızla gelişmektedir. Yapay zekâ uygulamalarındaki bu gelişmelerin önümüzdeki yıllarda teşhis ve tedavi süreçlerinde protetik diş tedavisi klinik uygulamalarında etkili olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, protetik diş tedavisi uzmanları ile diş hekimliği öğrencilerinin yapay zekâ konusundaki bilgi ve farkındalık düzeylerini değerlendirmek ve yapay zekânın protetik diş tedavisindeki potansiyel kullanım alanlarına ilişkin görüşlerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Çalışmaya daha önce protetik diş tedavisi klinik uygulamalarını tamamlamış 109 gönüllü beşinci sınıf diş hekimliği öğrencisi ve 108 gönüllü protetik diş tedavisi uzmanı olmak üzere toplam 217 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Tıbbi Yapay Zekâ Hazır Bulunuşluk ölçeği ve protetik diş tedavisi kliniği ve uygulamalarında yapay zeka kullanımıyla ilgili anket soruları kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi, IBM SPSS Statistics paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklemler t-testi uygulanmıştır. Tıbbi Yapay Zekâ Hazır Bulunuşluk Ölçeği sonuçlarına göre protetik diş tedavisi uzmanlarının ortalama puanlarının, 5. sınıf diş hekimliği öğrencilerine kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (t = −3,93, p < 0,001, d = −0,53). Ancak protetik diş tedavisinde yapay zekâ kullanımına ilişkin bazı maddelerde öğrencilerin ortalama puanlarının uzmanlardan daha yüksek olduğu, bazı maddelerde ise gruplar arasında anlamlı fark bulunmadığı görülmüştür. Genel olarak bu durum öğrencilerin yapay zekâ teknolojilerine daha açık yaklaşırken uzmanların klinik deneyimleri nedeniyle daha temkinli bir tutum sergileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence is increasingly taking a greater role in both daily life and the field of dentistry and continues to develop rapidly. It is anticipated that the advancements in artificial intelligence applications will play an important role in diagnostic and treatment processes, particularly in prosthetic dentistry clinical practices, in the coming years. The aim of this study was to evaluate the knowledge and awareness levels of prosthodontists and dental students regarding artificial intelligence and to comparatively examine their opinions on the potential applications of artificial intelligence in prosthetic dentistry. A total of 217 participants were included in the study, consisting of 109 volunteer fifth-year dental students who had previously completed prosthetic dentistry clinical training and 108 volunteer prosthodontists. The Medical Artificial Intelligence Readiness Scale and a questionnaire regarding the use of artificial intelligence in prosthetic dentistry clinics and clinical applications were used as data collection tools. The data obtained in the study were analyzed using the IBM SPSS Statistics software package. The level of significance was accepted as p < 0.05 for all analyses. Independent samples t-test was used for group comparisons. According to the results of the Medical Artificial Intelligence Readiness Scale, the mean scores of prosthodontists were found to be significantly higher than those of fifth-year dental students (t = −3.93, p < 0.001, d = −0.53). However, for some items related to the use of artificial intelligence in prosthetic dentistry, the mean scores of students were higher than those of specialists, while for some items no significant difference was observed between the groups. Overall, this finding suggests that students may approach artificial intelligence technologies more openly, whereas specialists may demonstrate a more cautious attitude due to their clinical experience.