Rotator kablonun manyetik rezonans görüntülemede ve artroskopide görüntülenebilirliğinin ve fizik muayeneye etkisinin araştırılması
Evaluating the visualization of the rotator cable in magnetic resonance imaging and arthroscopy, and its impact on physical examination
- Tez No: 1008076
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED CÜNEYD GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Artroskopi, Manyetik rezonans görüntüleme, Arthroscopy, Magnetic resonance imaging
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2019-2024 yıllarında aynı cerrah tarafından omuz artroskopisi yapılmış, supraspinatus tendonunda yırtığı olan 128 hasta (82'si kadın, 46'sı erkek, ortalama yaş 57,1) ile yapıldı. 58'inin ameliyat öncesi MRG görüntülerine ulaşılabildi. Hastaların artroskopi görüntüleri, ameliyat raporları, MRG görüntüleri ve ameliyat öncesi muayene notları incelendi. Rotator kablonun artroskopideki görünürlüğü 79/128 (%61,7), MRG'deki görünürlüğü 38/58 (%65,5) bulundu. Subskapularis yırtık evresi daha ileri olanlarda, supraspinatus yırtık boyutu daha büyük olanlarda, daha yaşlı hastalarda, daha anterioru ilgilendiren supraspinatus yırtıklarında kablonun artroskopideki görünürlüğün azaldığı; cinsiyetin, yırtığın parsiyel ya da tam kat oluşunun ise artroskopideki kablo görünürlüğünü etkilemediği; MRG'deki kablo görünürlüğünün ise sadece yırtık büyüklüğünden etkilendiği görüldü. Artroskopideki kablo görünürlüğünün, yırtığın lokalizasyonunun ya da MRG'deki kablo kalınlık ve genişlik değerlerinin aktif omuz abdüksiyonu ve elevasyonuna anlamlı bir etkisi olmadığı görüldü. MRG'de ortalama kablo genişliği 10,5±3,5 mm (en az 3, en fazla 16), ortalama kalınlığı 0,90±0,23 mm (en az 0,5, en fazla 1,5) bulundu. Supraspinatustaki yırtığın lokalizasyonunun ve büyüklüğünün, yaşın, cinsiyetin, subskapularis yırtık evresinin, artroskopideki kablo görünürlüğünün kablo kalınlık ve genişliğine anlamlı bir etkisi olmadığı görüldü. Sonuç olarak rotator kablonun artroskopi ve MRG'de daha iyi tespit edilebilmesi için aydınlatılması gereken noktaların var olabileceği, rotator kablo görünürlüğünün (belirginliğinin) yırtığın özelliklerinden ve yaştan etkilendiği, kablo belirginliğinin fizik muayeneye anlamlı etkisi olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 128 patients (82 females, 46 males; mean age 57.1) who underwent shoulder arthroscopy performed by the same surgeon between 2019 and 2024 for supraspinatus tendon tears. Preoperative MRI scans were accessible for 58 of these patients. Arthroscopic images, surgical reports, MRI scans, and preoperative examination notes were retrospectively reviewed. The visibility of the rotator cable was found to be 61.7% (79/128) in arthroscopy and 65.5% (38/58) on MRI. It was observed that arthroscopic visibility of the cable decreased in patients with advanced subscapularis tear stages, larger supraspinatus tear sizes, older age, and supraspinatus tears involving the more anterior portion. Conversely, gender and the nature of the tear (partial vs. full-thickness) did not affect arthroscopic visibility. On MRI, cable visibility was influenced only by tear size. Neither the arthroscopic visibility of the cable, the localization of the tear, nor the MRI measurements of cable thickness and width had a significant effect on active shoulder abduction and elevation. On MRI, the mean cable width was 10.5 ± 3.5 mm (range: 3–16), and the mean thickness was 0.90 ± 0.23 mm (range: 0.5–1.5). Factors such as supraspinatus tear localization and size, age, gender, subscapularis tear stage, and arthroscopic cable visibility had no significant impact on cable thickness or width. In conclusion, it was found that certain aspects require further clarification for better detection of the rotator cable in arthroscopy and MRI. The visibility (prominence) of the rotator cable is affected by tear characteristics and age, but has no significant clinical impact on physical examination findings.